Advertentie
sociaal / Nieuws

Werk na uitkering zelden fulltime

Mensen die een uitkering ontvangen hebben en daarna weer aan het werk gaan, krijgen meestal een parttime baan. Dat blijkt uit twee publicaties van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI).

24 mei 2012

Oproepkracht
Slechts een vijfde van de bijstandsgerechtigden die tussen 2005 en 2008 een baan vonden, kwam in een fulltime baan terecht, aldus de RWI. Onder mensen die een ww-uitkering kregen en een baan vonden was dat percentage iets hoger. Bijna een derde vindt een baan als oproepkracht. De deeltijdbanen zijn wel ongeveer net zo duurzaam als de fulltime banen. Alleen onder oproepkrachten verliest op den duur een groter deel de baan weer.

Uitzendsector
Ww'ers en bijstandsgerechtigden komen vooral terecht in banen bij de uitzendsector (respectievelijk 35% en 40%). Ook vinden ze vaak banen in de handel, de horeca en de gezondheidszorg. Volgens de RWI moeten uitkeringsinstanties rekening houden met de sectoren waar de meeste mensen een baan vinden. De RWI noemt het zinvol dat ze daar in die sectoren actief proberen een netwerk op te bouwen.

Uitstroom
Volgens de RWI moet er aandacht blijven voor de duurzaamheid van de uitstroom. De uitstroom uit de ww is duurzamer dan die uit de bijstand. Zo'n 20 procent van de ww'ers verliest binnen een jaar de nieuwgevonden baan weer. Onder mensen uit de bijstand is dat percentage 33.
 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
@fulltimer, de constatering "Ik zou wel als werkende binnen UWV geregistreerd staan, maar in feite ben ik werkloos en zo voelt het ook." klopt niet helemaal, door de gewerkte uren bouw je wel WW-rechten op, werk je op je 0-urencontract wekelijks 20 uur dan wordt dat het uitgangspunt voor de WW. Overigens ook mensen die met 20 uur uit de bijstand komen, maar dat ligt aan de hoogte van het salaris en dat is is deze tijd vaak niet hoog
ww-er
Klopt Jan, maar waarom voel ik me werkloos. Dit komt omdat ik mijn loonstrookje moet opsturen naar ISD. Mijn salaris word weer afgetrokken van mijn uitkering. Voor de rest klopt het, ik werk wel 20 uren op een 0 urenconstructie, maar hiermee kom ik niet uit de bijstand, omdat mijn uurloon niet zo hoog ligt. Ik blijf in de bijstand op deze manier. Maar net wat ik zeg beter dit dan thuiszitten.
Jan
sorry maar "Ww'ers en bijstandsgerechtigden komen vooral terecht in banen bij de uitzendsector " welke anderen haddenze in gedachten buite de schoolverlater? Ik zie de werkenemer met een vaste baan niet staan trappelen bij het UZB. Overigens is het niet voor niets dat onlangs het lage aantal normale contracten opviel, de bulk is nu tijdelijk en deeltijd/oproep/0-uren-contracten met de hoop op urenuitbreiding bij een aantrekkende economie.



Overigens is het logisch dat de bijstand minder duurzaam laat uitstromen. Jarenlang was het gebruikelijk een bonus voor uitstroom aan het reintegratiebedrijf en/of werkgevers te geven na 6 maanden. Laat dt nu ook de lengte van de meeste contracten zijn geweest... De werknemer kon weer terug de bijstand in ende volgende 6-maanden-bonus kon verdiend. De RWI heeft kennelijk alleen naar de cijfers gekeken en niet naar de foute instrumenten die zijn ingezet voor dit resultaat.
Bas / logicus
En nog steeds zijn er idioten die beweren dat werknemers gebaad zijn bij flexibel werk.

Oftewel de werknemer wordt geacht een masochist te zijn zonder positieve levensverwachtingen.

Terwijl juist uitzendbureaus een grote veroorzaker zijn in de stagnering van de economie blijft de politiek hieromtrent echter stil. Er zou een wet moeten komen ter bescherming van de werknemers.

Inlenende bedrijven zouden aan inhuur tenminste 125% salaris (inclusief 13e maand en toeslagen) moeten betalen ten opzichte van vast personeel. Zo loont het voor de werkgever weer om inhuur een vast contract aan te bieden. Een uitzendkracht ontvangt voor de extra flexibiliteit een fatsoenlijke vergoeding. Door het extra geld trekt de besteding aan en groeit ook de economie. Nu vloeit het geld in de zakken van oprichters van uitzendorganisaties. En van de bestedingen van een enkele persoon groeit de economie nagenoeg nooit.

Janske / Schaduwfractielid
Dat is waar ik steeds weer op hamer, dat de werkgevers/ondernemers de markt frustreren, en de instanties daarvoor de subsidies laat opstrijken door de werkgevers/ondernemers. Er is veel aanbod, en minder vraag naar potentiele werknemers. Ik ben van mening dat de werkg/ondern.de potentiele werknemers als subsidie/investering moet zien.
ww-er
Klopt id, en dan ook niet eens op papier. Het gaat dan meestal om flex/0urencontracten en of oproepcontracten waardoor je i onder uitkering blijft. Want als U 20 uren werkt is nog steeds onder bijstandsniveau. In feite werk je voor nietst. Ik ben in feite gewoon werkloos ook al werk ik. Pas wanneer ik geen aanvulling en niet meer hoeft aangevuld te worden, dan pas kun je zeggen dat ik echt werk heb. De meeste mensen zijn gewoon werkloos, alleen UWV houden deze cijfers ook achter. Ik zou wel als werkende binnen UWV geregistreerd staan, maar in feite ben ik werkloos en zo voelt het ook. Jan niet altijd waar ik heb gewoon een jaarcontract binnen een bedrijf. Maar dit gaat om de zogenaamde 0 urencontracten. Ach ik zie het maar zo, ben deels van de straat en zit weer tussen collega's.
Advertentie