Advertentie
sociaal / Nieuws

Weinig zicht gemeenten op mensenhandel

Gemeenten hebben ‘beperkt zicht’ op het aantal slachtoffers van mensenhandel, blijkt uit een enquête van CoMensha en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Vier op de vijf respondenten denkt dat er mensenhandel in hun gemeente voorkomt.

14 oktober 2019
Moderne-slavernij-shutterstock-685893337.jpg

Gemeenten hebben ‘beperkt zicht’ op het aantal slachtoffers van mensenhandel, blijkt uit een enquête van CoMensha en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Terwijl vier op de vijf respondenten denkt dat er mensenhandel in hun gemeente voorkomt.

Onzichtbaar probleem

‘Het overgrote deel van de gemeenten geeft aan onbekend te zijn met het aantal slachtoffers’, valt te lezen in de resultaten van de enquête die 135 gemeenten invulden. ‘Mensenhandel is een veelal onzichtbaar probleem en het inzichtelijk maken van de omvang van het probleem is een gedeelde verantwoordelijkheid', schrijven de onderzoekers.

Arbeidsuitbuiting

Niet minder dan 80 procent van respondenten in de enquête denkt dat er mensenhandel in de gemeente voorkomt. De meest genoemde vorm is arbeidsuitbuiting (72 procent), gevolgd door criminele uitbuiting (61 procent) en seksuele uitbuiting (59 procent). ‘Drie gemeenten (alle drie met minder dan 20.000 inwoners) geven aan dat er geen vormen van mensenhandel lijken voor te komen in de gemeente.’

Seksuele uitbuiting

Het bewustzijn van de verschillende vormen van mensenhandel is ten opzichte van 2015 toegenomen, schrijven de onderzoekers. ‘Beleidsmatig ligt het accent met name op seksuele uitbuiting terwijl dit niet genoemd is als de vaakst voorkomende vorm van mensenhandel (overige arbeidsuitbuiting) in gemeenten.' De VNG waarschuwde in juni al voor het 'blindstaren' op seksuele uitbuiting waardoor andere vormen van mensenhandel te weinig aandacht krijgen.

Dark number

43 respondenten gaven toelichting op hun antwoord op de vraag of zij bekend zijn met het aantal slachtoffers van mensenhandel in hun gemeente. Veertien daarvan geven aan dat de precieze cijfers onbekend zijn. ‘Mensenhandel wordt hierbij beschreven als een dark number en ook al heeft een gemeente er onderzoek naar gedaan komt niet alles aan het licht’, lichten de onderzoekers toe. Vijftien gemeenten gaven aan dat ze niet op alle vormen van mensenhandel zicht hebben, elf gemeenten krijgen hun gegevens van een externe partij en zeven zeggen voortgang te maken in de registratie van het aantal slachtoffers.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie