Advertentie
sociaal / Nieuws

Weinig steun voor snelle herkeuring jonggehandicapten

Er is weinig steun voor snelle herkeuring van jonggehandicapten, als dat betekent dat de meeste van hen een enkeltje bijstand krijgen.

13 januari 2014

Er is weinig steun voor een snelle herkeuring van jonggehandicapten met een Wajonguitkering. Het kabinet wil daar op 1 januari volgend jaar mee beginnen, maar de FNV betwist dat dat zo is afgesproken in het sociaal akkoord.

Geen enkeltje bijstand
FNV-voorzitter Ton Heerts zei maandag dat Wajongers alleen herkeurd mogen worden als er ook banen voor hen beschikbaar zijn. Ze mogen niet met ,,een enkeltje in de bijstand'' gejaagd worden. Heerts kreeg maandag in een hoorzitting van de Tweede Kamer bijval van voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Volgens Wientjes is de herkeuring wel overeengekomen in het sociaal akkoord dat bonden en werkgevers vorig jaar april sloten met het kabinet, maar bevat dit geen harde afspraken over het tempo.

Niet veel animo
In het sociaal akkoord staat dat er de komende jaren 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidshandicap moeten komen, 100.000 bij bedrijven en de rest bij de overheid. Volgens Wientjes wordt dat nog een hele klus. In de Kamer lijkt niet veel animo te bestaan voor een snelle herkeuring van Wajongers. De oppositie heeft er net als Heerts veel moeite mee als grote groepen jonggehandicapten hun uitkering kwijtraken en in de (lagere) bijstand belanden.

Zachte landing

PvdA-Kamerlid John Kerstens pleitte al eerder voor een ,,zachte landing'' voor deze groep. Alleen de VVD houdt onverkort vast aan de start van de herkeuringen per 1 januari, maakte Kamerlid Sjoerd Potters duidelijk. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) reageerde maandag voorzichtig op de uitspraken van Heerts. Ze liet weten ,,goed te luisteren'' naar de bezwaren die er zijn tegen de herkeuring. Ook wees ze erop dat er 100 miljoen per jaar beschikbaar is om de gevolgen te verzachten voor Wajongers die hun uitkering kwijtraken.

Flinke kritiek op participatiewet
Tijdens de hoorzitting van de Kamer bleek dat er bij belangenorganisaties, uitvoerders, deskundigen en gemeenten flinke kritiek bestaat op de participatiewet van Klijnsma, waarvan de herkeuringen deel uitmaken. Kern van de wet is dat er één regeling komt voor mensen met een arbeidshandicap. Nu bestaan daarvoor naast de Wajong ook nog de Wet sociale werkvoorziening en de bijstand. De gemeenten krijgen straks een hoofdrol bij de uitvoering. Zij vrezen met te veel bureaucratie te worden opgezadeld. Ook zijn ze bang dat ze te weinig geld krijgen voor hun nieuwe taken.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wakkere Wim
> Kern van de wet is dat er één regeling komt voor mensen met een arbeidshandicap. Nu bestaan daarvoor naast de Wajong ook nog de Wet sociale werkvoorziening en de bijstand.



De bijstand is geen voorziening voor mensen met een handicap. Bovendien zijn er tal van uitkeringen voor arbeidsgehandicapten zoals WAO/WIA en nog vele anderen. Er zijn ruim 800.000 mensen met een arbeidsongeschiktheid uitkering. Waarvan 225.000 in de Wajong. En alleen de Wajonger (waarvan een aantal in de WSW) mogen participeren, de rest van de mensen met een arbeidsongeschiktheid uitkering kan lekker op de bank blijven. Waarom? Dezen wordne niet uit publieke gelden maar uit premies betaald en daar valt dus niets op de bezuinigen. Van iedereen mee laten doen is dus geen sprake. De Participatie samenleving is heel selectief.

Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Wajong'ers herkeuren, dat betekent ook dat diegenen die WAO of WIA ontvangen, ook herkeurd moeten worden! Anders riekt dat naar discriminatie.



En wel eerst zorgen voor passend werk en dan pas de herkeuringen. En van mij part gaan de hoge inkomens flink meer belasting betalen om er voor te zorgen dat arbeidsgehandicapten ook daadwerkelijk kunnen participeren. Ik wil geen enkele bezuiniging op begeleiding en werkplaatsaanpassingen, wel mogen van mij alle uitkeringen 2 jaar ontkoppeld worden.
mv.B.Berkhoff / n.v.t
Ik hoop dat de FNV zich sterk maakt voor de wajong.

Mensen met een beperking worden hier de dupe van .

Het is schandalig dat den Haag dus de "regering""dit toestaat.
Advertentie