of 65101 LinkedIn

Weer meer bijstandsgerechtigden

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering neemt sinds 2009 toe. Vooral werkzoekende 45-plussers hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt.
5 reacties

Het aantal bijstandsgerechtigden blijft groeien. Eind vorig jaar waren er 450.000 bijstandgerechtigden. Dat is een toename van 16.000 vergeleken met 2014. Vooral meer jongeren en 45-plussers zijn in de bijstand terechtgekomen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Sinds 2009

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering neemt sinds 2009 toe. Vooral werkzoekende 45-plussers hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt. Eenmaal in de bijstand is een terugkeer naar werk lastig. Volgens recente cijfers begint in deze groep de werkloosheid wel iets af te nemen, maar het beroep op de bijstand in deze leeftijdscategorie is niet kleiner geworden, stelt het CBS. In de leeftijdsgroep van 27 tot 45 jaar is de vraag om bijstand weinig toegenomen. In deze groep kwamen er vorig jaar nog geen 2000 uitkeringsgerechtigden bij.

Wajong 

Het aantal jongeren tot 27 jaar met bijstand is met 4000 gestegen. Deze stijging komt voor een deel door de toename van jongeren die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, naar schatting zo’n 2000 à 3000. Tot 2015 konden zij in veel gevallen een beroep doen op de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Maar sinds de invoering van de participatiewet in januari 2015 is de toelating tot de Wajong beperkt. De instroom in de Wajong is sindsdien drastisch afgenomen. In 2014 ging het om zo’n 1400 personen per maand, in 2015 waren dat er 300, aldus het CBS.

Kabinetsbeleid 

Seniorenorganisatie ANBO laat in een reactie weten het 'zeer zorgwekkend' te vinden dat vooral meer 45-plussers in de bijstand terecht komen. Volgens directeur-bestuurder Liane den Haan wordt dat deels veroorzaakt door het kabinetsbeleid. 'Door de verkorting van de WW-duur komen mensen sneller in de bijstand terecht. ANBO heeft hier destijds al voor gewaarschuwd. Daarnaast leidt de inkomensterugval waar deze groep mee te maken krijgt tot verontrustende situaties.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gonneke op
Gek he met dit kabinet
Door DrGrooV op
De opwaardering van de functie uitkeringstrekker naar Labbekakker, geïntroduceerd door Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft natuurlijk onbedoeld een aanzuigende werking gehad op al die luie bankhangers.
Door Jan op
De VUT moet gewoon weer terugkomen en de pensioenleeftijd moet weer naar 65 jaar. En nu niet meteen roepen dat dit onbetaalbaar is. Wat denk je dat al die bijstandsuitkeringen nu kosten? Zowel ouderen als jongeren komen nu in de bijstand terecht. Laat de ouderen dus, als ze dat willen, plaatsmaken voor jongeren. Wie wil doorwerken tot zijn dood moet dat uiteraard mogen doen.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@TIP! (PR-/Imagospecialist) op 29 februari 2016 10:40. U geeft aan: Deze groep vervalt vervolgens in de misere van de WW en daarna in de bijstand (maar dragen nog steeds af aan onze pensioenpot!)==Lees s.v.p. het onderstaande.Google kan soms handig zijn.
Pensioen opbouwen tijdens WW uitkering.Om pensioen op te bouwen tijdens de WW-uitkering, moet je aan een paar voorwaarden voldoen: Je bent werkloos geworden voor 1 januari 2011. Je bent 40 jaar of ouder op de eerste WW-dag.Als je aan deze voorwaarden voldoet, meldt het UWV je aan bij Stichting Financiering Voortzetting Pensioenverzekering. Deze regeling stopt echter na 1 januari 2011. Dus er is geen regeling meer anno 2016. http://mens-en-samenleving.infonu.nl/regelingen/ … In de bijstand werd nog nooit pensioen opgebouwd, ik zie bijv. een voormalig vluchteling met bijstand nog geen pensioen opbouwen zonder enige voorgaande band met de Nederlandse arbeidsmarkt/pensioenfonds.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Causaal verband van al deze ellende -> politiek beleid zonder langere termijnvisie! Een aantal besluiten op een rijtje:
Er wordt afgegeven dat het economisch een must is om mensen tot 67 te laten werken; dit betekent langere pensioenafdracht. Tegelijkertijd zorgt men ervoor dat ouderen eenvoudiger ontslagen kunnen worden. Dit onder het mom van verjonging en ouderen zouden niet mee kunnen met ontwikkelingen...(men zal het hier zeker over zichzelf hebben...!). Hiermee krijgt de jeugd de ruimte voor banen. Wat men eigenlijk zegt:
Beste (niet deugende!) bobo's, er komt langere pensioenafdracht van iedereen doordat we de leeftijd opschroeven naar 67. De ouderen die hun hele leven hebben gewerkt ontslaan we wanneer we ze te duur vinden onder het mom van ze kunnen niet meer mee. Deze groep vervalt vervolgens in de misere van de WW en daarna in de bijstand (maar dragen nog steeds af aan onze pensioenpot!). Vervolgens krijgen jullie de gelegenheid om de functies weer lekker open te stellen voor jonger en goedkoper personeel. De oudjes kunnen vervolgens in hun sop gaar koken, goedkoper baantje aanvaarden (op uurbasis of zo bij TNT e.d.) vrijwilligerswerk gaan doen of wat dan ook en hopen dat ze het redden tot aan hun pensioen. Er is maar een woord voor: SCHANDALIG!!!