Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Wachttijd voor bijstand onbehoorlijk’

Gemeenten moeten aanvragen voor een bijstandsuitkering direct in behandeling nemen. Er zijn echter gemeenten die een aanvrager eerst verplichten meerdere weken te solliciteren voordat zij een aanvraag mogen doen. De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, vindt dit niet behoorlijk.

07 november 2016

Gemeenten moeten aanvragen voor een bijstandsuitkering direct in behandeling nemen. Er zijn echter gemeenten die een aanvrager eerst verplichten meerdere weken te solliciteren voordat zij een aanvraag mogen doen. De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, vindt dit niet behoorlijk.

27 jaar
Vanaf 2012 geldt voor bijstandsaanvragers jonger dan 27 jaar een wettelijk verplichte zoektermijn van vier weken. Pas na deze periode kunnen jongeren een aanvraag doen. Voor aanvragers van 27 jaar en ouder geldt deze wettelijke zoektermijn niet. Toch zijn er gemeenten die deze termijn wel hanteren. Dat kan als gevolg hebben dat mensen bijvoorbeeld na het beëindigen van een WW-uitkering, tijdelijk geen inkomen hebben. Van Zutphen: ’Dat is absoluut niet behoorlijk.’


Klacht gegrond
Eerder bracht hij hierover een rapport uit dat leidde tot Kamervragen. Nu heeft hij opnieuw een klacht onderzocht van iemand die eerst moet solliciteren, voordat zij een aanvraag mag doen. De ombudsman vindt deze klacht gegrond en raadt de gemeente aan het beleid en de informatieverstrekking in overeenstemming te brengen met de wet.


Krimpenerwaard
De klacht die de Nationale ombudsman nu beoordeelde was van een vrouw in de gemeente Krimpenerwaard. De vrouw, die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is,  verhuisde naar deze gemeente. In haar vorige gemeente ontving zij een bijstandsuitkering als aanvulling op haar inkomen. Toen zij een bijstandsuitkering aanvroeg in Krimpenerwaard kreeg zij te horen dat zij eerst een informatiebijeenkomst moest bijwonen en twee weken minimaal vijf keer per week moest solliciteren.

Enschede

Eerder bracht de ombudsman een rapport uit over Enschede. Die gemeente heeft haar beleid en voorlichting over bijstand voor 27-plussers inmiddels aangepast. De ombudsman hoopt dat Enschede hierin een voorbeeld kan zijn voor Krimpenerwaard en andere gemeenten. Hij heeft signalen ontvangen dat er meer gemeenten zijn die een zoektermijn hanteren voor 27-plussers. De ombudsman roept die gemeenten op lering te trekken uit de twee rapporten en geen zoektermijn meer toe te passen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Zelfs het UWV gaat ervan uit dat die wachttijd voor 27plussers is toegestaan. Zie https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/uitkering- …
O. ten Hove
Belachelijk, gemeenten die hun eigen regels stellen tegen de wetgeving in. Maar ja, het zijn koninkrijkjes op zichzelf.
Massie
Wachttijden? De verwerking van de aanvraag duurt op zich al ruim 2 maanden, dat gezinnen/personen zwaar in de problemen geraken met hun vaste lasten. Wachttijden hanteren is veelal camoufleren dat de aanvragen véél te lang op de stapel op bureau van de ambtenaar ligt. Belachelijk lange verwerkingstijd en bij de klanten stapelen de aanmaningen op en de deurwaarder en/of incassobureau staan op de stoep. Vervolgens worden de klanten naar SHV (Schuldhulpverlening) doorverwezen en daar duurt het ook weer weken voordat er eindelijk iets concreets uit de koker komt. Pure werkverschaffing voor de ambtenaren ten koste van de klanten, absurd... En dan vreemd vinden dat de klant(en) overmand worden met frustratie- agressie. Voorbeeld: Je zou maar kostwinner zijn met 3 schoolgaande kinderen en een partner die eveneens werkzoekend is; verzoek voor een voorschot is gesteld op een max. €200 (p/mnd)voor een gezin. Degene die dit bedacht heeft, heeft zeker nooit boodschappen moeten doen voor een gezin met opgroeiende kids. Ambtelijke bureaucratie die leiden dat vooral gezinnen komen te lijden.. zo triest dit ..
Advertentie