of 64231 LinkedIn

VWS wil meer zicht op moskee-internaten

Het ministerie van VWS gaat bij jeugdzorg na hoe het met moskee-internaten is gesteld. Deze vallen niet onder de kwaliteitseisen van jeugdzorg.
3 reacties

Internaten moeten altijd voldoen aan de wetgeving en veilig zijn voor kinderen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat bij Bureau Jeugdzorg Rotterdam informeren hoe het zit met hun betrokkenheid bij moskee-internaten in die stad.

Geen kwaliteitseisen
Dat laat een zegsman weten in reactie op een publicatie in NRC Handelsblad waarin zaterdag wordt gesteld dat naar schatting 3000 kinderen in moskee-internaten wonen. Volgens de krant zijn de panden niet altijd veilig, zijn er geen duidelijke kwaliteitseisen voor zo'n internaat en hoeven begeleiders geen verklaring van goed gedrag te hebben.

Ouders blijven verantwoordelijk
VWS wil meer weten over sommige situaties die worden beschreven in deze reportage, maar wijst er wel op dat ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kinderen en deze internaten niet vallen onder de zorgwetgeving. Ouders kunnen ervoor kiezen om hun kind niet in het ouderlijk huis te laten verblijven. Als de veiligheid van kinderen in het geding is, kan het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling onderzoek doen en indien nodig kan Bureau Jeugdzorg ingrijpen, aldus VWS. Het ministerie vindt het een goede zaak dat de gemeente onderzoekt of alle regels wel worden nageleefd en de kinderen echt veilig op zo'n plek kunnen verblijven.

Allemaal sluiten, vindt PVV
PVV-Tweede Kamerlid Joram van Klaveren heeft opheldering over de moskee-internaten gevraagd aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Integratie). De minister moet zo snel mogelijk een einde maken aan deze ellende, alle moskee-internaten sluiten en de verantwoordelijke personen vervolgen, meent de PVV.


Psychologische begeleiding
Jeugdzorg Nederland vindt dat de overheid alsnog moet zorgen voor toezicht op moskee-internaten. ,,Als jongeren 24 uur per dag bij elkaar zijn, is er altijd controle nodig. Dat gaat onder meer om psychologische begeleiding. Hoe je kinderen corrigeert, bijvoorbeeld'', zegt vicevoorzitter Jan-Dirk Sprokkereef van de branchevereniging.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door De Toqueville (thuis in jeugdzorg) op
Verbijsterend dat Bureau Jeugdzorg nu deze moskees gaat controleren! Alsof men daar weet wat goed toezicht is, zie de resultaten van de commissie Samson en zie de vele dode kinderen per jaar door het falen van de jeugdzorg.

Volstrekt van de gekke! Men zou eens op moeten houden jeugdzorg als deskundig te zien als het gaat om het beschermen van kinderen. Persooonlijk zou ik mijn kind toch nog liever in zo'n moskeeinternaat zien dan in een instelling aan de andere kant van het land van jeugdzorg. Waar de kans op misbruik heel groot is, waar men toch al zo getraumatisceerde kinderen, straft door middel van lange verblijven in isoleercellen en waar de medewerkers slechts MBO hebben en niets weten van kinderen. Daar ook te jong voor zijn.

Minister en ambtenaren, ga zelf kijken met ouderogen in die moskees. Wees beducht op seksueel misbruik zoals dat overal voorkomt waar biologische ouders onvoldoende toezicht houden. Wees beducht op wreedheid, wees beducht op lijfstraffen.

Maar denk vooral niet dat jeugdzorg het beter doet! En hou svp op met Jeugdzorg Nederland op de blauwe ogen te geloven, bouw de contacten met deze lobby af want men is daar te gecorrumpeerd. Het gaat alleen maar om meer invloed en macht voor jeugdzorginstellingen en niet om het werkelijke belang van de kinderen. De Nationale Ombudsman heeft daar ook al vaak op gewezen!

Om die reden zou VWS ook moeten stoppen met Jeugdpoort, dat voornamelijk als functie heeft om de koek te verdelen onder de bestuurders. En waar men helemaal geen democratische verantwoording hoeft af te leggen over het effect van hun beleid, over de macht die ze hebben.

Uberhaupt zou men zeer terughoudend moeten zijn met Nieuwspoortcontacten, zeker ook nu met de transitie. De lobby's van de uitvoerende organisaties zijn oppermachtig en dat bedreigt de democratie.

Dat kun je nu al zien want hoe kan het nou dat men jeugdzorg nog vertrouwt. En daadwerkelijk denkt dat die toezicht kunen houden en het beter doen dan zulke moskeeën? Er is een absurd klachtenprobleem van burgers over jeugdzorg en in een normale democratie zou daar aandacht voor moeten zijn. Maar dat gebeurt niet want de bestuurders zeggen dat het onzin is en klaar. Ze doen alsof de stelselwijziging de oplossing is want dan krjigen hun instellingen nog meer macht en invloed denken ze. Maar met minder klachten heeft het niets te maken.

Kortom, hou eens op met dat heilige geloof in Jeugdzorg Nederland terwijl burgers gillen om bijstand tegen de terreur van deze organisaties en zich wanhopig voelen. Het gaat wél om hun kinderen die ze vaak niet of nauwelijks meer mogen zien en dan luistert er helemaal niemand naar deze burgers.

Want politici en ambtenaren luisteren in plaats daarvan naar de lobby van de instellingen. Dat is zeer ondemocratisch maar dat het zo gaat, blijkt weer eens uit dit verhaal. Wie haalt het nu toch in zijn bolle hoofd om na alle schandalen in de jeugdzorg aan Jeugdzorg Nederland te vragen hoe het beter kan in die moskee's?!
Door anoniem (anoniem) op
Maak je er als overheid maar makkelijk af: ouders blijven verantwoordelijk. Leuk maar wij betalen straks de prijs. Deze internaten zijn er niet om leerlingen maatschappelijk op te leiden tot heer of dame maar moslimfanaat. En dan probeert onze overheid angstvallig dat ze zijn, te stellen dat zij zich zorgen maken om het kind. Ja,ja. Noem het beestje nou bij de naam die het draagt. De scholen deugen niet, de leerkrachten zijn onbekwaam, de voornaamste lesstof bestaat uit slechts de Koran en de studierichting sluit op geen enkele baan in Nederland aan.
Door Nederland (knettergek ) op
De Nederlandse overheid subsidieert Taliban schooltjes.