of 58952 LinkedIn

VVD Leiden wil inburgeringstraject voor Turken

Turkse nieuwkomers waren vanaf 2011 uitgesloten van de inburgeringsplicht. Alyssa Voorwald, raadslid voor de VVD, vroeg het Leidse college of er voor die groep alsnog een vrijwillig inburgeringstraject geregeld kan worden.

Turkse nieuwkomers die de afgelopen negen jaar naar Nederland zijn gekomen, hoefden niet verplicht een inburgeringscursus te volgen. De VVD in Leiden vraagt het college of die groep wel een vrijwillig inburgeringstraject aangeboden kan worden.

Plicht
De aanleiding is een maatregel die minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) eerder deze maand aankondigde. Turkse nieuwkomers waren vanaf 2011 uitgesloten van de inburgeringsplicht omdat de rechter destijds oordeelde dat dat in strijd was met het associatieverdrag tussen de EU en Turkije. Maar minister Koolmees liet weten dat de plicht opnieuw ingevoerd kan worden, waarschijnlijk met ingang van 2021.


Taal
Maar de inburgeringsplicht gaat niet met terugwerkende kracht gelden voor Turken die tussen 2011 en 2020 naar Nederland kwamen. Alyssa Voorwald, raadslid voor de VVD in Leiden, vroeg het college of er voor die groep alsnog een vrijwillig inburgeringstraject geregeld kan worden. Ze maakt zich namelijk zorgen dat deze nieuwkomers meer moeite hebben gehad ‘om de Nederlandse taal te leren, een baan te vinden en zelfstandig mee te draaien in de samenleving.’

Quotum

Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga (integratie en samenleven, VVD), partijgenoot van Voorwald, suggereerde eerder dit jaar dat er een lokaal quotum zou moeten komen op het aantal statushouders dat een gemeente jaarlijks opneemt. Volgens hem zou dat maximaal één statushouder per duizend inwoners moeten zijn. Hiermee zouden gemeenten meer grip op de toestroom van migranten krijgen.


2021

Inburgering is officieel nog geen gemeentelijke taak, maar in 2021 gaat dat veranderen. Dan gaat de nieuwe Wet inburgering in, waarmee gemeenten de verantwoordelijkheid krijgen voor de inburgering van nieuwkomers.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Opmerker (orig) op
Heee, VVD-Leiden, los van EU-regels geldt dat natuurlijk ook voor Engelsen, Luxemburgers, Oostenrijkers, et cetera. Neem ik aan. Consequent zijn hoor!