of 59318 LinkedIn

Vrees voor geldverspilling en bureaucratie bij UWV

De Kamerleden kregen tijdens dat bezoek uitgelegd dat werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering vanaf 1 januari 2016 verplicht zijn elke maand hun bijverdiensten op te geven, ook als ze die maand helemaal niets hebben verdiend.
6 reacties

De SP vreest dat uitkeringsinstantie UWV wordt opgezadeld met een overbodige taak die gaat leiden tot geldverspilling en bureaucratie. Ook uitkeringsgerechtigden moeten rekening houden met onnodig papierwerk. Aanleiding voor die vrees bij de SP is een recent werkbezoek van Kamerleden aan het UWV.

Geen bijverdiensten ook opgeven
De Kamerleden kregen tijdens dat bezoek uitgelegd dat werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering vanaf 1 januari 2016 verplicht zijn elke maand hun bijverdiensten op te geven, ook als ze die maand helemaal niets hebben verdiend. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico die maand geen uitkering te krijgen.

Onnodige bureaucratie
SP-Kamerlid Paul Ulenbelt: ‘Het is logisch dat mensen het moeten laten weten als ze inkomsten hebben, maar iedere maand door moeten geven dat je geen inkomsten hebt, is onnodige bureaucratie. Als iemand niets bijverdient, krijgt hij zijn volledige WW-uitkering en is melding maken dus nergens voor nodig.’

Extra mensen
Het UWV moet 524 mensen extra aannemen om de verplichte meldingen van geen bijverdiensten in goede banen te leiden. Dit kost volgend jaar 41 miljoen euro. Ulenbelt: ‘Het UWV heeft alleen maar moeten bezuinigen waardoor er amper nog geld is om werkzoekenden fatsoenlijk te begeleiden. Blijkbaar is er wat minister Asscher betreft wel geld om over de balk te gooien en mensen op te zadelen met onnodig papierwerk. Ik ga de minister deze week verzoeken deze regels onmiddellijk aan te passen en het geld te gebruiken om mensen aan het werk te helpen.’

Opheldering

Ulenbelt heeft in het Kamerdebat opheldering gevraagd aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Asscher is niet van plan de regel te veranderen dat mensen met een werkloosheidsuitkering elke maand hun bijverdiensten moeten opgeven, zelfs als ze die maand niets hebben verdiend. Hij wees erop dat WW'ers ook nu al maandelijks informatie moeten leveren, over hun sollicitaties. Straks moet dat dus ook over de inkomsten. Asscher bekijkt wel met het UWV of het mogelijk is de administratieve rompslomp voor mensen zo veel mogelijk te beperken. Dat kan bijvoorbeeld met door het UWV vooraf ingevulde informatie die dan alleen bevestigd hoeft te worden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk gerrits (Gepensioneerd) op
Een goed en ruikaar stuk. Bedankt.
Door Ab Soluut (waarnemend ambtenaar) op
Cynisch, maar eindelijk helpt het UWV weer eens (524) mensen aan werk.
Door Dolf (fpmw) op
Het is jaren geleden dat bij de sociale dienst de maandelijkse inkomstenformulieren zijn afgeschaft. Het UWV moet daar nu mee gaan beginnen? Enorm veel werk/kosten, geen rendement. Slecht plan.
Door Jannie op
Walgelijk dat men er voortdurend vanuit gaat dat mensen graag een uitkering hebben... Iedereen moet bloeden voor een paar rotte appels. Niemand wil graag een uitkering. Mensen willen gewoon werk. Ik zie dus liever dat dat geld wordt gestoken in echte banen...
Door Piet (Adviseur) op
Tja, buiten je schuld werkloos en dan ook nog eens als een crimineel worden behandeld. Ondertussen donderd de ene na de andere fraudererende politicus door de mand en komen er mee weg, maar o wee als je als WW'er vergeet op te geven dat je niets hebt verdiend. Dan ben je wel de sjaak.
Kan alleen in de bananenrepubliek der Nederlanden. Moet niet nog gekker worden in dit steeds corrupter wordend landje.
Door Rose-Marie Zuidema (raadslid.) op
Dit is niet nieuw. Je bent werkzaam als oproepkracht in het onderwijs. Je weet niet dat je ook 0 gewerkte uren moet aangeven. Volgens ons wordt er niet gewerkt in de zomervakantie. Jammer, waar blijft je uitkering. Denkt men ook nog dat je stiekem met vakantie geweest bent. Waarvan?