Advertentie
sociaal / Nieuws

Vragen aan Rotterdams college in straattaal

Raadslid Nourdin el Ouali van GroenLinks Rotterdam heeft in straattaal zijn vragen voor het college opgesteld. De vragen zijn kritisch over een campagne die jongeren er bewust van moet maken dat ze goed Nederlands moeten kunnen spreken.

05 oktober 2012

Hoeveel doekoe kost die fatoe?, oftewel: Hoeveel kost die campagne? Het is een van de vragen die GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali heeft gesteld aan het college van Rotterdam. In straattaal dus.

Baan zoeken
De aanleiding was een campagne van wethouders De Jonge (Onderwijs, Jeugd en Gezin) en Louwes (Arbeidsmarkt) om jongeren er van bewust te maken dat straattaal een hindernis kan zijn bij het zoeken naar een baan.

Jonge werklozen

El Ouali vindt de campagne ‘onzinnig en raar’. ‘Jongeren weten al dat er geen straattaal gesproken wordt gesproken in kantoren’, zegt hij. ‘De conclusie die getrokken wordt is: “omdat jongeren straattaal spreken zijn ze het Nederlands niet machtig." Daarbij is helemaal niet aangetoond dat straattaal en jeugdwerkloosheid samenhangen.’ Hij vraagt aan het college welk probleem de campagne oplost, hoeveel het kost en waarom dat geld niet in taalonderwijs wordt gestoken.

Sollicitatie

Wethouder De Jonge vindt echter niet dat het een campagne tegen straattaal is, maar dat de actie bedoeld is om jongeren zich ervan bewust te maken dat het belangrijk is de Nederlandse taal te beheersen. ‘Van de instroom op het mbo, waar deze campagne op gericht is, spreekt rond de zestig procent niet goed Nederlands. Met deze actie willen we ze erop wijzen dat dat wel belangrijk is. Het is een actie met een knipoog.’ Volgens de wethouder is het voor een baan belangrijk om goed Nederlands te spreken. ‘Als een werkgever de keuze heeft tussen iemand die de taal goed beheerst en iemand die de taal gebrekkig spreekt, is het natuurlijk een duidelijk zaak.’

Vertalers

De Jonge noemt het nog ‘een hele uitdaging’ om de vragen te begrijpen. ‘We moeten misschien wel de straat op om te vragen wat er staat, maar ik ga uiteraard een reactie geven binnen de gestelde tijd.’

Lees hieronder de vragen van Nourdin el Ouali:

Schriftelijke vragen van raadslid Nourdin el Ouali (GroenLinks): 
  
Faka chingboy, 
  
Wazzup? Ik hoorde die tori op FunX: Strati takki brengt geen doekoe in het laatje. Onderweg naar wrokko of skoro kan iedereen die plaatjes zien. Is dit niet omin bruja? Wie zegt dat die strati takki die brada’s trobie geeft? Dit is een fatoe mang. No spang ouwe, al mijn peepz spreken gewoon boeng ABN, aight? 
  
Die echte trobi is voor die mensen die struggelen met alle taki, en geen wrokko of weinig matties hebben. Dat is pas echt werie, daar wordt je skeer van. Roffa mag die shizzle niet skotten. We maken geen grappen, wij vinden iedereen lauw. Tatta’s, anti’s of mocro’s, wij spreken juist diezelfde slang.  
  
Daarom denk ik zo van: 
  
1.    Waarom deze tori, welke trobie lossen we op?
2.    Hoeveel doekoe kost die fatoe?
3.    Waarom niet deze doekoe spenderen aan die kils en chickies die trobie hebben met hun tatta-takki?
  
Peace out.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roel / hypochonder
Opvallend dat geen van deze reaguurders de point heeft begrepen...
Jan Roen / Vrijwilliger
Het wordt steeds gekker! Zgn. Straattaal, of zoals we thuis zeggen 'Surikaans', hoort niet in de Gemeenteraad thuis, maar in de achterbuurten. Door frequent 'Surikaans' te gebruiken leren achterbuurtjongeren bovendien alleen krom Nederlands spreken en dat zal bij een sollicitatiegesprek zeker negatieve invloed hebben. Laten we daarom in het openbare leven alleen ABN en Fries, onze officiële talen, accepteren.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Ja, hoor het zal niet van een Groenlinkser afkomstig zijn, een dergelijk stupide actie. Een actie gericht op burgers die zich in het geheel niet bezig houden met politiek, dus dit ook nooit onder ogem zullen krijgen. Daarnaast is het straattaal die maar door een hele kleine groep, meest 2e generatie allochtonen, wordt gebruikt. Echt onzinnig.
jakov / vml. controller gemeente
Het is denk ik een goede zet van Groen Links om deze meneer bij de volgende kamerverkiezingen op de lijst als lijsstrekker te noteren. Dan wordt het aantal politieke partijen in de 2e kamer verminderd.
Vincent de Ruijter
Dergelijke raadsvragen dienen niet in behandeling te worden genomen, daar zijn gegronde en wettelijke redenen voor.
Advertentie