Advertentie
sociaal / Nieuws

Voorzitter Heracles boos op gemeente Almelo

Jan Smit, voorzitter van betaald voetbalclub Heracles Almelo is boos op en teleurgesteld in de gemeente Almelo. Aan de voorwaarden voor een lening van 15 miljoen voor de bouw van een nieuw stadion kan de club onmogelijk voldoen.

09 juni 2011

Bankier
‘De gemeente Almelo heeft geen vertrouwen in een betaald voetbalorganisatie die in heel Nederland als voorbeeld wordt gesteld voor goed financieel beleid’, aldus Smit. ‘We hebben al 12 jaar geen cent gekregen en moesten onze eigen broek ophouden. Nu willen we een nieuw stadion en stelt de gemeente zich op als een bankier in plaats van een rijksoverheid.’

Onmogelijk
De gemeente Almelo wil weliswaar een lening van maximaal 15 miljoen beschikbaar stellen, maar volgens Smit gebeurt dat onder onmogelijke voorwaarden. ‘We moeten alle parkeervoorzieningen zelf betalen. Daarnaast moeten we de grond, die de gemeente aan de straatstenen niet kwijt kan, zelf aankopen voor 7 of 8 miljoen. Zo gaan we de gemeente sponsoren in plaats van omgekeerd, terwijl een nieuw stadion voor Heracles toch zaak van algemeen belang is.’

Aflossen
Volgens de gemeente Almelo is Heracles van grote waarde voor de gemeente, maar zijn de voorwaarden dezelfde die een bank ook zou stellen. Verder wil de gemeente geen grote risico’s lopen in deze tijden van bezuinigingen en geen voorschot geven op de voorbereidingskosten voor het nieuwe stadion. ‘Over bezuinigingen heb ik de gemeente nog niet eerder gehoord’, reageert Smit. ‘Als dat het probleem is, moet je dat meteen zeggen en gewoon niet betalen. Je kunt ons niet opzadelen met een aflossing van 3 ton per jaar voor de grond. We zijn dan de huurder. Volgens de gemeente moeten de aflossingstermijn van de lening gelijk zijn aan die van andere financiers. Maar we kunnen niet aan vier of vijf financiers tegelijk aflossen.’

Kansloos
De gemeenteraad spreekt op 14 juni over het voorstel. Op 12 juli is de beslissende vergadering. Smit zegt dat de club niet stil zit en al gesprekken voert met verschillende fractievoorzitters. ‘We proberen het nu via gemeenteraadsleden. Ook de publieke opinie en supporters zullen zich gaan roeren.’ Mocht het voorstel hetzelfde blijven, dan ziet Smit het nieuwe stadion voor 15.000 toeschouwers er niet komen. ‘We zijn dan volledig kansloos. De gemeente heeft gewoon te weinig financieel inzicht.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard / waarnemer te velde
Prachtige teksten van de voorzitter.
Rijp voor een zin-voor-zin analyse van de talrijke foute veronderstellingen over de rol van de gemeente, een bank, de rijksoverheid, de belastingbetaler. Deze verhelderende inkijk in de denkwereld van sportverdwazing en grootheidswaan toont de lezer een overtrokken kijk op de eigen belangrijkheid en de daaraan te ontlenen recht op onbeperkte toegang tot het geld van anderen, bij voorkeur vermomd als 'slimme' vastgoedtransacties.
Het gaat bij Heracles toch om een voetbalclub? - een vereniging dus, waarvan de leden de de zelfgekozen lasten moeten dragen?
Janneke Groen
Eerst de komkommer redden!
bram
Smit klinkt als het verwende jongetje dat nooit heeft willen weten wat zijn opgroeien gekost heeft. En nu wil hij een nieuw speeltje (lees stadion) en merkt dat ie echt niet zonder krantenwijk of vakkenvullen kan. Meneer wenst niet te weten dat het de gemeente hoe dan ook zakken geld kost (en gekost heeft) om de infrastructuur aan te passen. En wat te denken van de amateurclubs die allemaal gecompenseerd moeten worden omdat er ruimte moet komen en zij velden moeten inleveren. Dus dat sponsoren komt via een omweg meer dan goed, ook al mag het niet van Brussel.
Dat de watten hem de oren uitgroeien blijkt wel uit zijn opmerking dat hij de gemeente nog nooit over bezuinigingen heeft gehoord.
Janssen / Boekhouder
Ik denk dat er sprake is van een stuk frustratie. Anders clubs worden geholpen en wij niet.
Hoe vaker is dit soort berichten lees, hoe meer ik de indruk krijg, dat veel voetbalbesturen vreemde financiële ideëen op nahouden.
Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.
JvV / adviseur
Een voetbalclub is een commercieel bedrijf. De gemeente heeft er niks mee te maken dat ze al jaren hun eigen broek ophouden. Dus terecht dat ze scherpe voorwaarden stellen voor medefinanciering in een stadion. Als de club niet met die voorwaarden akkoord gaat: jammer dan, maar dan geen verwijten aan de gemeente uitbrengen en gewoon doorgaan met de eigen broek ophouden.
Gerrit / suikeroompje
N.a.v. Norbert (onderaan): de gemeente moet zich juist niet als bankier opstellen, nooit. De gemeente moet dóórverwijzen naar een bank. Als de voorzitter dan tegenspartelt komt de aap uit de mouw. Hij is niet alleen op zoek naar financiering, maar vooral naar dekking d.m.v. subsidie. Financiering en dekking worden nog wel eens met elkaar verward
Niek / jurist
Een voetbalstadion voor een betaald voetbalclub is geen zaak van algemeen belang. De gemeente moet zich daarom juist als een bankier opstellen.
En als Heracles daar niet mee uit de voeten kan, moeten ze maar geld gaan lenen bij de bank, een miljonair of bij de supporters.
Advertentie