of 60941 LinkedIn

Voorzieningenrechter slaat piketpalen Wmo

Almere hoeft niet langer de hotelkosten te betalen van een Nederlands-Somalisch gezin met vier kinderen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag bepaald in een zaak tussen het gezin en de gemeente.

De gemeente Almere hoeft niet langer de hotelkosten te betalen van een Nederlands-Somalisch gezin met vier kinderen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag bepaald in een zaak tussen het gezin en de gemeente. Het gezin doet voor onderdak onterecht een beroep op de Wmo.

Onderdak

Het gezin, met de Nederlandse nationaliteit, verbleef sinds 23 augustus in een hotel in Almere, op kosten van de gemeente. Een maand eerder arriveerden de twee volwassen en vier kleine kinderen met allen de Nederlandse nationaliteit vanuit Groot-Brittannië. In dat land vreesde het gezin voor zijn veiligheid. Het gezin probeerde eerst onderdak te vinden in Leiden en Alphen, maar streek uiteindelijk op 1 augustus neer in Almere. Daar vonden ze aanvankelijk zelf tijdelijk onderdak, maar na drie weken hield dat op. In een eerder voorlopig oordeel bepaalde de voorzieningenrechter dat de gemeente maatschappelijke opvang moest verlenen, totdat er een besluit was genomen over het verzoek voor opvang op grond van de Wmo. Sindsdien betaalt Almere de hotelkosten.

 

Zelfredzaam

Het Wmo-verzoek van het gezin is afgewezen, maar het gezin wil dat Almere de opvang – de rekening van de hotelkosten – blijft betalen. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee. Het gezin is inmiddels zelfredzaam, mede omdat het recht heeft op een bijstandsuitkering. ‘Hiermee hebben zij inkomen om te kunnen voorzien in de noodzakelijke kosten van bestaan.’ Dat het gezin nu geen woonruimte heeft, heeft het ‘over zichzelf afgeroepen door ondoordacht en niet goed voorbereid naar Nederland te vertrekken. De Wet maatschappelijke ondersteuning is niet bedoeld om hiervoor een oplossing te bieden’, aldus het oordeel van de voorzieningenrechter. Het is niet vast komen te staan dat het gezin in Groot-Brittannië daadwerkelijk gevaar liep. De voorzieningenrechter heeft in zijn oordeel tevens meegewogen dat in de opvang beperkt plek is en dat die beperkte plaatsen beschikbaar moeten blijven voor mensen die niet zelfredzaam zijn.

 

Er is beroep mogelijk tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter, maar de kans op slagen is nihil, stelt de voorzieningenrechter in zijn uitspraak. Mede daarom hoeft Almere vanaf donderdag de hotelkosten niet langer te betalen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P. van der Vorst (Raadslid) op
Op zich niet zo vreemd dat er steeds minder mensen op de SP stemmen. Met de heer Roode als lid heb je geen vijanden meer nodig.
Door anand (adviseur) op
Beste heer Roode. Realiseert u zich wel dat de kosten moeten worden opgebracht door de belastingbetaler. Ik weet dat dit niet altijd uw achterban is maar een beetje compassie lijkt me niet irreel. Het is lekker gemakkelijk om van andermans geld de weldoener uit te hangen.
Heeft uw partij ook grenzen aan barmhartigheid of moeten we iedereen die hierom vraagt onderhouden?
Door P. Pluim op
Een hotel voor een groot gezin op kosten van de gemeenschap.Het moet niet gekker worden. En dit terwijl er in ons land veel daklozen zijn, die eenzaam op straat leven! Schandalig.
Door Spijker (n.v.t.) op
M.i. gaat het in dit soort situaties zelfs te ver om bijstand te verlenen. Het zijn gecreëerde situaties die je over jezelf afroept. Soms is Nederland voor haar onderdanen net luilekkerland.
Door Rood Hesje (flexible gast) op
@Wil Roode: Vrouwe Justitia draagt een blinddoek. Dat doet zij niet voor niets. Vrouwe Justitia heeft niet als opdracht om maatwerk te leveren, maar om recht te spreken. U als (semi)politicus dient te oordelen of maatwerk gepast is, niet Vrouwe Justitia.
Door Petra op
Niet de SP maar dhr. Roode zelf zal dit "gezin" toch wel willen opvangen?!
Door Paul op
Geachte heer Roode, mogen alle andere bijstandsgerechtigden - waaronder nogal wat eenoudergezinnen - die moeilijk huisvesting kunnen vinden volgens u ook op kosten van de gemeenschap een hotelletje nemen of kunnen ze daarvoor bij de SP terecht?
Door Wil Roode (Burgerraadslid SP) op
En als dit gezin daadwerkelijk op straat komt te staan dan worden er vier kinderen uit huis geplaatst. Vier kinderen van de rekening. Ik stel vast dat er geen maatwerk is toegepast door Vrouwe Justitie.
Door Wil Roode (Burgerraadslid SP) op
En als dit gezin daadwerkelijk op straat komt te staan dan worden er vier kinderen uit huis geplaatst. Vier kinderen van de rekening. Ik stel vast dat er geen maatwerk is toegepast door Vrouwe Justitie.