of 58952 LinkedIn

Voortgang in realisatie werkbedrijf Oost-Groningen

Het nieuwe werkbedrijf voor de Groningse gemeenten Vlagtwedde, Bellingwedde, Oldambt, Pekela, Menterwolde en het Drentse Borger-Odoorn moet in 2018 van start gaan. Staatssecretaris Klijnsma was vanmorgen op werkbezoek in Vlagtwedde om te worden bijgepraat over de voortgang. Van de tien miljoen die het ministerie voor de Oost-Groningse arbeidsmarkt heeft uitgetrokken, wordt volgend jaar vijf miljoen ingezet voor het nieuwe werkbedrijf. Daarmee is de realisatie van het nieuwe Oost-Groningse werkbedrijf weer een stap dichterbij.

Het nieuwe werkbedrijf voor de Groningse gemeenten Vlagtwedde, Bellingwedde, Oldambt, Pekela, Menterwolde en het Drentse Borger-Odoorn moet in 2018 van start gaan. Staatssecretaris Klijnsma was gistermorgen op werkbezoek in Vlagtwedde om te worden bijgepraat over de voortgang. Van de tien miljoen die het ministerie van Sociale Zaken voor de Oost-Groningse arbeidsmarkt heeft uitgetrokken, wordt volgend jaar vijf miljoen ingezet voor het nieuwe werkbedrijf. Daarmee is de realisatie van het nieuwe Oost-Groningse werkbedrijf weer een stap dichterbij.

Horden

De stuurgroep van het te vormen werkbedrijf is voorzichtig optimistisch. Jan Hijzelendoorn, voor de stuurgroep werkzaam als projectleider: ‘De financiële doorberekeningen zijn bijna klaar en zien er goed uit. Momenteel wordt er nog overlegd over de gemeenschappelijke regeling en dan vooral over het stemrecht en de manier waarop gemeenteraden geïnformeerd gaan worden.’ Daarnaast noemt Hijzelendoorn nog drie belangrijke horden die genomen moeten worden: ‘Met de bonden moeten we nog overeenstemming bereiken over een sociaal statuut. Dat hebben we nodig voor een positief advies van de ondernemingsraad. Als dat er ligt, moeten de plannen nog door zes gemeenteraden worden goedgekeurd. Wat die goedkeuring betreft, is er nog één complexiteit’, vervolgt Hijzelendoorn. ‘Bellingwedde en Vlagtwedde fuseren volgend jaar tot de gemeente Westerwolde en op 22 november vinden daar herindelingsverkiezingen plaats. Het is de vraag of de raden zich voor de verkiezingen gaan uitspreken maar dat is wel de intentie.’  

 

Akkoord Westerlee

De oprichting van een werkbedrijf voor Oost-Groningen is onderdeel van het ‘Akkoord van Westerlee’ dat in 2015 werd gesloten tussen gemeenten, provincie, het ministerie van Sociale Zaken en de sociale partners. Doel van dat akkoord is om de hardnekkige arbeidsmarktproblemen in de krimpregio aan te pakken en een uniforme aanpak voor de Participatiewet te ontwikkelen. Met het Akkoord van Westerlee was aanvankelijk achttien miljoen euro gemoeid. De uitvoering ging echter niet over rozen; na een vernietigende tussenrapportage in 2016 leek het bijna ter ziele. In maart dit jaar werd bekend dat er toch overeenstemming was bereikt over een plan van aanpak waarvoor uiteindelijk tien miljoen euro wordt uitgetrokken.

 

Teruggetrokken

De regionale trainings- en diagnosecentra, waar mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt begeleid worden naar werk, en het huidige Sw-bedrijf voor die regio, Synergon (1.100 werknemers) gaan op in het nieuwe werkbedrijf. Van het Sw-gedeelte van het werknemersbestand moet 60 procent bij reguliere werknemers gedetacheerd worden. Volgens Hijzelendoorn is dat met tweederde daarvan al gelukt. In eerste instantie deden de gemeenten Stadskanaal en Veendam ook mee aan het plan voor één Oost-Groninger werkbedrijf. Die gemeenten trokken zich in 2016 weer terug uit dat project omdat zij zelf de regie wilden houden. Wedeka, als sociaal werkgever actief in die gemeenten, gaat zodoende ook niet op in het nieuw te vormen werkbedrijf.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
@Hanna Ode
Ik vind dit een insinuerende vraag met een jaloerse ondertoon.

Je mag toch aannemen dat de stuurgroep weet wie ze tegen welk tarief heeft ingehuurd. Dat zal naar ik veronderstel ook gecommuniceerd zijn met de diverse gemeenteraden.

Door Hanna Ode (raadslid) op
Hoeveel van de tien miljoen gaan naar Jan Hijzelendoorn zelf?