De partijen willen er een plicht van maken voor de landelijke en lokale overheid en die vastleggen in de Wet publieke gezondheid (WPG). Dat betekent dat de minister van Volksgezondheid een onderzoeksprogramma, een beleidsagenda en communicatieplan moet maken. Ook een gratis hulplijn wordt hierin geregeld, aldus de ChristenUnie. De kleinste coalitiepartij leverde in het huidige kabinet de staatssecretaris voor Volksgezondheid, Paul Blokhuis, die verantwoordelijk was voor suïcidepreventie.

 

Radeloos

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: 'Ruim 1800 mensen per jaar zijn zo radeloos dat ze geen andere weg meer zien dan zelfdoding. Meer dan 250.000 mensen worden jaarlijks geconfronteerd met iemand uit hun familie- of vriendenkring die zichzelf om het leven heeft gebracht. Dat is ontzettend vreselijk. Gratis, toegankelijke hulp is letterlijk van levensbelang. Goede hulp voorkomt namelijk zoveel leed. Bij de mensen die denken over zelfdoding allereerst, maar ook bij nabestaanden, hulpverleners en andere betrokkenen.'

Gelaten

Monique Kavelaars, voorzitter Raad van Bestuur 113 Zelfmoordpreventie: 'Dat deze politieke partijen nu met een wetsvoorstel komen, laat zien dat we zelfmoord niet langer gelaten accepteren.' De steun levert nu een ruime Kamermeerderheid op. Maar na de verkiezingen moet een volgende Tweede Kamer hiermee aan de slag. (ANP)