of 59250 LinkedIn

Voor ruim 132 miljoen extra bijstandsgeld toegekend

De bijstandsbudgettekorten van 244 gemeenten worden met 132 miljoen euro verzacht. Dit blijkt uit het toekenningenoverzicht van de Toetsingscommissie WWB.

Over 2011 is voor ruim 132 miljoen euro aan extra wwb-budget toegekend. Van de 288 gemeenten die een incidentele aanvullende uitkering (IAU) hadden aangevraagd, zijn er 244 gehonoreerd en 44 afgewezen.

Meerjarige tekorten

Dit blijkt uit het toekenningenoverzicht van de Toetsingscommissie WWB. De 35 aanvragen voor een meerjarige aanvullende uitkering (MAU) zijn deels nog in behandeling. In het voorjaar wordt duidelijk hoeveel gemeenten voor extra geld in aanmerking komen voor hun meerjarige tekorten over 2009-2011. Bij zowel de incidentele als de meerjarige aanvullende uitkering gaat het in 2011 om een recordaantal aanvragen.

 

Budgetoverschrijding

Van de 132 miljoen euro die nu wordt uitgekeerd aan gemeenten die in 2011 meer en hogere uitkeringen moesten verstrekken dan waar bij de vaststelling van het wwb-budget rekening mee was gehouden, past het rijk 9 miljoen euro bij. De rest komt ten laste van het macrobudget 2013. Van alle 244 gemeenten die extra geld krijgen, is aan Den Haag met ruim 17 miljoen euro het hoogste bedrag toegekend. Leeuwarden krijgt ruim 8,7 miljoen euro extra, Almelo 4,3 miljoen, Dordrecht ruim 4 miljoen en Smallingerland 3,8 miljoen euro. Gemeenten krijgen overigens niet het volledige tekort bijgepast. De eerste tien procent van de budgetoverschrijding komt voor eigen rekening.

 

Vergeefse aanvraag

Eerder was al bekend geworden dat Amsterdam en Rotterdam vergeefs om een tegemoetkoming hadden gevraagd voor hun tekorten van respectievelijk 78 en 30 miljoen euro. Ook onder meer Leiden, Almere, Middelburg, Súdwest-Fryslân, Vlissingen en Alkmaar klopten vergeefs voor extra budget aan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door sivert dieters (belangstellende ) op
den haag dat is toch de stad die ons regeert ; gaat echt goed in dit land