Advertentie
sociaal / Nieuws

Voor kerst visie hervorming langdurige zorg

Samen met veldpartijen wil staatssecretaris Martin van Rijn (VWS, PvdA) een visie opstellen op de hervorming van de langdurige zorg. Deze moet binnen een maand op tafel liggen.

30 november 2012

Voor de kerst moet er een visie op de hervorming van de langdurige zorg op tafel liggen. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid en Welzijn (VWS, PvdA) wil deze samen met veldpartijen opstellen.

Gezamenlijke visie

De eerste stap daartoe is deze week gezet. Van Rijn heeft met een breed scala aan relevante partijen een eerste gezamenlijke overleg gehad. Deelnemende partijen waren onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de koepel van zorgondernemers ActiZ en Zorgverzekeraars Nederland. ‘De staatssecretaris wil dat alle betrokken partijen op het punt van de langdurige zorg op een lijn komen te staan. Hij wil graag de visie in gezamenlijkheid opstellen en uitvoeren, binnen de kaders van het regeerakkoord’, aldus woordvoerder Fouzia Kassi.  

Koers kan wijzigen

Actiz pakt de handschoen graag op. ‘We hebben van de staatssecretaris begrepen dat de omvang van de bezuinigingen vaststaat, maar dat de koers er naartoe kan wijzigen’, aldus ActiZ-woordvoerder Bernadet Naber.

Desastreus

De in het regeerakkoord aangekondigde bezuinigingen op onder meer de huishoudelijke zorg, dagbesteding en verzorging pakken in de ogen van ActiZ niet alleen desastreus uit voor onder meer ouderen, maar op termijn ook voor de staatskas en de mensen die nu in zorg werken. De koepel brengt bij de visievorming haar ‘Deltaplan Ouderenzorg’ in.

Ondersteuning informele zorg

Daarin stelt de koepel voor om zorg op maat te leveren, waarbij de cliënt samen met de zorgverlener bepaalt wat nodig is. ActiZ stelt dat door het stimuleren van de eigen regie in combinatie met goede ondersteuning van de informele zorg, de groei in de kosten van de zorg kan worden gedempt.


Zorgen over bezuinigingen

De VNG kon vrijdag geen reactie geven op het initiatief van de staatssecretaris en de inzet van de VNG bij de visievorming. In een recente brief aan de Kamer heeft de VNG wel haar zorgen uitgesproken over de kabinetsplannen en fikse bezuinigingen op onder meer de langdurige zorg.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Raf Daenen / fractievrz. PvdA
Ik zou zeggen neem de bonden mee dat scheel een slok op een borrel als het gaat om werkgelegenheid en protest
Hannes Haganum / kritisch lezer
Dit dilemma vraagt om visie en daadkracht. Het gaat ook om de levenskwaliteit van hulpbehoevende mensen en die zorg dreigt onbetaalbaar te worden. Dat zijn aspecten die een hele generatie politici verleerd waren. Privatisering en uitbesteding waren voor alle fundamentele problemen het toverwoord. We zitten nu met een onderwijsstelsel en een woningbouwsector die door corruptie en wanbeheer geteisterd worden. Laat dat niet gebeuren met de zorgsector.
Lady
'...Hij wil graag de visie in gezamenlijkheid opstellen en uitvoeren, binnen de kaders van het regeerakkoord..'



Volgens mij begin je altijd met een visie en is die onafhankelijk van mogelijkheden en kijk je vervolgens hoe je die visie het best kunt waarmaken. Als je een visie al binnen beperkende randvoorwaarden opstelt, is er geen sprake van visie, maar van potverdelen. Vaak komen bestuurders niet veel verder.
Advertentie