of 59082 LinkedIn

VNG zet in op bevriezen loon gemeenteambtenaar

De komende twee jaar wordt het salaris van  gemeenteambtenaren bevroren. Dat is de inzet van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij de cao-onderhande­lingen.
15 reacties
De komende twee jaar wordt het salaris van  gemeenteambtenaren bevroren. Dat is de inzet van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij de cao-onderhande­lingen.

In een reactie stelt vakbond Abvakabo FNV 'vast te houden aan 3,5 procent loon extra'. Abvakabo kijkt naar de loonontwikkeling elders bij de overheid. Rijksambtenaren gaan er fors op vooruit - dit jaar 3,4 procent, volgend jaar 2,9 procent. En vorige maand is er nog een cao bij ­Defensie ­afgesloten (+2,5 procent).

Vergelijkbare contracten

De bonden willen niet dat ­lonen van ambtenaren ­onderling uiteen gaan lopen. VNG-onderhandelaar Hans Schirmbeck acht het open­breken van de rijks-cao billijk, omdat altijd wordt gekeken naar 'vergelijkbare contracten'. Voor de Abvakabo is het openbreken van bestaande cao’s volstrekt ondenkbaar en onrealistisch. 'De minister heeft geen poot om op te staan als ze dit zou willen'.

Lees hier het hele artikel 'Nullijn voor gemeenteambtenaren' uit Binnenlands Bestuur nummer 11, 13 maart 2009.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door willem koster op
Schandalig wat de VNG wilt. Het ABP verhoogt per 1 juli de pensioen met 1% dus valt er een gat in de salarissen. Terwijl andere overheden forse loonsverhogingen krijgt. Dit is dus een voorbeeld van rechtsongelijkheid dan zou las ik het FNV was naar de rechter stappen grote kans dat gemeente abtenaren een forse loonsverhoging krijgt.
Door P. de Beer (adviseur financiën) op
Pas op de plaats voor alle (gemeente) ambtenaren. Leuk idee, maar niet reëel. Laat de gemeenten, waterschappen etc. zelf dan ook eens pas op de plaats houden met de door hen doorberekende tarieven (WOZ etc.). Maar daar hoor je VNG niet over. Over graaien gesproken!!!
Door Johan Vissers (Reïntegratieconsulent) op
Bezuinigen doe je door de VNG op te heffen. De economie stimuleren doe je door er voor te zorgen dat Nederlanders kunnen kopen en niet alleen in leven kunnen blijven.
Door Sjef (sr beleidsmdw) op
Ik vind het werkelijk ongelooflijk wat H. Schirmbeck in BB verkondigd. Zijn enige argument om de nullijn aan te houden is, althans een ander argument heb ik niet uit het artikel weten te destilleren, het behoud van werkgelegenheid.
Beste Hans, kijk eens goed naar de taken van gemeenten. Deze worden steeds uitgebreider en specialistischer. Steeds meer zaken worden gedecentraliseerd. Al die taken voeren gemeenten uit met een beperkte mankracht. Dus hoezo behoud van werkgelegenheid? Er is volop werk bij gemeenten!
En dan te bedenken dat dit sujet secretaris is bij het CvA. Dit soort ongefundeerde kreten kunnen we in de huidige tijd zeker missen. Ik hoop dan ook dat de bonden dit soort "nitwits" niet serieus zullen nemen.

Door M. Dijkman (Bel. ambtenaar) op
Waarom eigenlijk bezuinigen? Volgens mij is het algemeen bekend dat je in economisch krappe tijden de koopkracht op peil moet houden. Om zo toch nog wat impulsen aan de 'real economy' te geven (dus niet de financiële wereld).

Overigens is het 'grappig' om te zien dat:

- er miljarden belastinggeld naar de fin. wereld gaat om hun rotzooi op te ruimen. Dat noemt men: schulden nationaliseren en winsten privatiseren.

- De fin. wereld wel loonsverhogingen afspreekt.
- bonussen blijft uitkeren

etc etc..

Ambtenaren moeten echt eens een keer durven zeggen: 'tot hier en niet verder'.
Door H. van den Burg (beleidsmedewerker Afd. Maatschappelijke Ontwikkeling Gemeente Asten) op
Ik ben ruim 44 jaar gemeenteambtenaar en heb deze acties van de VNG al vele malen meegemaakt. De onderhandelingen kosten zeer veel tijd en geld. Het resultaat is bijna voorspelbaar: het midden.
Mijn voorstel:
1. de bonden zetten iets lager in;
2. de VNG heffen we op (kostenbesparing)
3 zijn we van de rituele CAO-
onderhandelingen af;
3. kan de beperktere salarisstijging
nagenoeg budgettair neutraal verlopen.
Door Rob (adviseur belastingen) op
Ach mensen, na jaren de onderhandelingen te hebben gevolgd, is het op voorhand al duidelijk dat we ergens in het midden gaan uitkomen. Ik ga voor 1,75%; is wellicht tevens de gemiddelde inflatie voor de komende 2 jaar. Als gemeenteambtenaar moet je echt niet meer verwachten, zonde van de energie.
Door Henk B. (beleidsmedewerker) op

Ambtenaren: Sluitpost van de economie

Het zijn altijd de ambtenaren die zich moeten verdedigen tegen dit soort uitwassen.
Gaat het goed, dan mogen de lonen niet teveel stijgen.
Gaat het slecht dan zijn ze helemaal aan de beurt.

Er gaan geluiden op om ambtenaren (weer) langer te laten werken.
Van 36 naar 40 uur per week. Dat is een stijging van 10%. Staat daar ook 10% salarisverhoging tegenover?

Van ambtenaren wordt verwacht dat:
- ze loyaal zijn aan hun werkgever en de maatschappij;
- een voorbeeldfunctie (moeten) hebben;
- ze salaris inleveren als het wat slechter gaat.

Als mijn salaris gemiddeld 1% per jaar minder omhoog gaat dan in andere bedrijfstakken,
de VUT premie is afgeschaft waar ik nog wel voor moet betalen, de 40 jaren regeling niet meer bestaat en er nog steeds geen 13e maand is, het beschermde ontslagrecht is opgeheven,
ja, wat zeur ik dan:

Ambtenaren zijn toch goed ....,
als sluitpost van de economie!
Door J.P. Joosen op
Als we de VNG nu eens opdoeken als bezuiniging.

Tot nu toe is de VNG eerder een last voor de gemeenten dan een baat.
Door J,den Hartog (klantmanager Sociale Zaken (gemeente)) op
Laat de bankwereld eerst maar eens een voorbeeld stellen. Afblijven van de pensioenen en de salarissen van de gemeente ambtenaren. Zo niet dan volgt er een lange landelijke actie. Dan zijn we verder van huis.