Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG legt zich niet neer bij wijziging Wet Suwi

Het probleem is dat nu het UWV inschrijving voor een uitkering regelt. Gemeenten willen dit zelf doen, omdat ze ook verantwoordelijk zijn voor de uitkeringen.

15 november 2011

De Vereniging Nederlandse Gemeenten en Divosa, de vereniging van Sociale Diensten leggen zich niet neer bij de beslissing van minister Kamp van Sociale Zaken omtrent de Wet Structuur uitvoering werk en inkomen (Wet Suwi). Binnenkort gaan de twee de problemen met de wet aankaarten bij de Tweede Kamer.

Digitale intake

Het grootste probleem bij de wet Suwi is dat het inschrijving van mensen die een bijstandsuitkering aanvragen, gedaan wordt door het UWV. Dit terwijl de uitvoering van de Wwb door gemeenten moet gebeuren. Onder invloed van de bezuinigingen zal die intake digitaal worden. Voor persoonlijke intakegesprekken is minder ruimte omdat het aantal Werkpleinen van 100 nu 30 zal worden afgebouwd. Gemeenten willen echter de mensen die aankloppen voor een bijstandsuitkering zien en spreken, zodat ze kunnen zien wat mensen wel en niet kunnen.

Omslachtig

'Het is vooral erg omslachtig', legt Frea Broekman van de VNG uit. 'Neem bijvoorbeeld een man uit Friesland die een bijstandsuitkering aan wil vragen en dat persoonlijk wil doen. Hij moet eerst op reis naar het dichtstbijzijnde Werkplein om zich in te schrijven. Daar krijgt hij te horen dat hij zich op een computer in kan schrijven. Vervolgens gaat hij naar huis en stuurt het UWV de digitale gegevens naar de gemeente van de man. Die gemeente concludeert dat er niet genoeg gegevens zijn om de man te helpen en nodigt hem uit voor een gesprek om te kijken wat die man nodig heeft.'

63 miljoen euro

Naast de problemen met de intake, ziet de VNG ook grote financiële gevolgen. Zo hebben veel gemeenten fors geïnvesteerd in het opzetten van Werkpleinen, die nog maar een paar jaar geleden van start gingen. 'Toen moest er geïnvesteerd worden in integrale samenwerking tussen gemeenten en UWV, maar nu moet het een 'aanvullende' samenwerking zijn', aldus Frea Broekman. 'Maar toen we moesten samenwerken, is er een efficiencykorting van 63 miljoen doorgevoerd.' De VNG wil dan ook dat die efficiencykorting nu weer teruggedraaid wordt.

Raad van State

De VNG heeft minister Kamp in juni al op de hoogte gebracht van de problemen. In oktober oordeelde de Raad van State dat het de zorgen van Divosa en de VNG deelt. De raad vindt dat er niet goed gemotiveerd is waarom de Wwb-intake bij het UWV zou moeten blijven en waarom de gemeenten dit niet zelf zouden kunnen doen. Maar de minister is niet van zins zijn plannen aan te passen. VNG en Divosa gaan de problemen onder de aandacht brengen van de Tweede Kamer in de hoop dat die de minister op andere gedachten kan brengen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie