Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG: help jongeren door coronacrisis heen

De coronacrisis is voor jongeren steeds lastiger vol te houden. Juist voor hen is het belangrijk contact met elkaar te hebben. De werkgroep ‘sociale impact van corona’ onder leiding van de Bredase burgemeester Paul Depla roept gemeenten dan ook op met jongeren te werken aan plannen die hen perspectief bieden. Ook vraagt de commissie het rijk hiervoor 130 miljoen euro uit te trekken.

02 december 2020
jeugd---verveling-pixabay.jpg

De coronacrisis is voor jongeren steeds lastiger vol te houden. Juist voor hen is het belangrijk contact met elkaar te hebben. De werkgroep ‘sociale impact van corona’ onder leiding van de Bredase burgemeester Paul Depla roept gemeenten dan ook op met jongeren te werken aan plannen die hen perspectief bieden. Ook vraagt de commissie het rijk hiervoor 130 miljoen euro uit te trekken.

Plannen maken
‘Er is veel mogelijk voor kinderen en jongeren binnen de coronaregels. Wij roepen alle gemeenten op deze mogelijkheden te benutten en op korte termijn samen met jongeren te werken aan plannen die hen perspectief bieden’, aldus Depla. ‘En ik roep gemeenten ook op om hun goede ideeën te delen, zodat andere gemeenten, en dus onze jongeren, daarvan kunnen profiteren.’

Schooltijd goed afronden
De commissie brengt de sociale gevolgen van corona in beeld voor jongeren aan de hand van drie thema’s. De werkgroep vraagt aan het rijk en aan gemeenten om drie beloften te doen aan jongeren. De eerste is ervoor te zorgen dat iedere jongere zijn schooltijd op een goede manier kan afronden, dus met fysiek onderwijs, een volwaardig diploma en met een relevante stage.

Vereenzaming voorkomen
Het tweede punt is het voorkomen van vereenzaming door jongeren van alle leeftijden te helpen met elkaar in contact te blijven, zowel online als offline, want coronaproof contact buitenshuis hoort er ook bij. Als derde moet er daarbij oog zijn voor het mentaal welzijn van, vooral kwetsbare, jongeren. Er is hier op korte termijn actie nodig om te voorkomen dat deze tijd blijvende sporen trekt in het vertrouwen van jongeren in zichzelf, hun omgeving en de overheid.

Gevolgen niet onderschatten
Depla en de zijnen schrijven dat het offer dat jongeren brengen door de coronamaatregelen groot is, terwijl het medisch risico dat zij lopen klein is. ‘We moeten de gevolgen van de maatregelen voor jongeren niet onderschatten. Dus neem ze serieus en bied hen perspectief.’ Daarbij hoort ook de mogelijkheden benutten om coronaproof activiteiten te organiseren en daarover ook in gesprek te gaan met de jongeren zelf.

Inspireer elkaar
Depla wil dat gemeenten elkaar inspireren. ‘Vandaar de oproep aan alle gemeenten hun voorbeelden met ons en elkaar te delen. En niet alleen voorbeelden voor de decembermaand, maar ook voor de periode daarna.’ Een aantal gemeenten nam al het initiatief om de donkere decembermaand voor jongeren wat op te fleuren. Breda organiseert bijvoorbeeld een mega digitale pubquiz. Ook kan de jeugd er lasergamen in het stadskantoor en het tegen elkaar opnemen in Fortnite- en FIFA-toernooien op bioscoopschermen.

Selfiemuseum
Maar andere gemeenten laten zich ook niet onbetuigd. In Amsterdam kunnen kinderen tijdens de kerstvakantie cultuuronderwijs volgen. Venray opent in een leegstaand pand een door jongeren zelfgebouwd Selfiemuseum en Raalte houdt een online bingo met borrelpakket. Goeree-Overflakkee denkt aan een online escaperoom en gamecompetitie en Helmond organiseert met sportscholen sportactiviteiten voor verschillende leeftijden, houdt een besloten filmavond en gaat online met jongeren koken. Ook schafte de gemeente verplaatsbare hangplekken en een extra voetbalkooi aan.

130 miljoen euro

De commissie is nog op zoek naar andere voorbeelden rond de drie thema’s en roept gemeenten op die voor 18 december in te sturen, maar ook na die datum zijn voorbeelden voor de middellange of langere termijn welkom. De commissie vraagt het rijk om 130 miljoen euro om al deze activiteiten te bekostigen, bevestigt de VNG desgevraagd. Depla ziet het organiseren van activiteiten ook meer als een sociaal dan een beheersvraagstuk, zegt hij in een interview met de Volkskrant: ‘Het hoofddoel is het bieden van perspectief voor de jeugd, niet het voorkomen van overlast.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie