Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG doet beroep op Kamer voor betere Wwnv

Met een lijst verbeterpunten hoopt de Vereniging Nederlandse Gemeenten de Tweede Kamer te bewegen tot aanpassingen aan het wetsvoorstel.

05 april 2012

Als het parlement en kabinet het wetsvoorstel Werken naar vermogen niet aanpassen, ontstaat voor gemeenten een onwerkbare situatie. Dat stelt de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). Met een lijst verbeterpunten hoopt de VNG de Tweede Kamer te bewegen tot aanpassingen aan het wetsvoorstel.

Onverantwoorde financiële gevolgen

In een brief aan de Tweede Kamercommissie voor sociale zaken heeft de VNG nog eens op een rijtje gezet waar het wetsvoorstel tekortschiet en hoe dat beter kan. Met daarbij het ‘klemmend beroep’ om de wet op die punten aan te passen. Want: ‘Het voorliggend wetsvoorstel leidt voor gemeenten tot onuitvoerbare wetgeving, onverantwoorde financiële gevolgen en de beoogde maatschappelijke doelstellingen zullen zo niet worden gehaald’, aldus de VNG.

Loondispensatie te ingewikkeld

De vereniging roept al bijna een jaar dat gemeenten wel willen, maar niet kunnen werken met de nieuwe Wet werken naar vermogen. Er is te weinig geld om de taken uit te voeren en het instrument loondispensatie is te ingewikkeld.

100 miljoen euro erbij

VNG-woordvoerster Frea Broekman herhaalt nog maar eens de belangrijkste verbetervoorstellen van de VNG: ‘Er moet 100 miljoen euro structureel bij om de wet goed uit te voeren. Het instrument loondispensatie moet eenvoudiger, dat is nu te bureaucratisch. En gemeenten moeten de besparing die zij bereiken op uitkeringsgeld kunnen inzetten om mensen te begeleiden op hun werkplek.’ In het huidige wetsvoorstel roomt het rijk die besparing na een jaar af. Oneerlijk, vindt de VNG.

Draagvlak bij werkgevers

Met de voorgestelde verbeteringen is de wet er trouwens nog niet. De VNG verwacht dat het rijk zorgt voor een groter draagvlak bij werknemers om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Broekman: ‘Er moeten wel banen zijn en werkgevers die willen meewerken. We kunnen nog zulke mooie maatregelen treffen, zonder geschikte werkplekken help je niemand aan het werk.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

John / Eigenaar
Ik neem aan dat in de laatste alinea bedoeld wordt dat er een groter draagvlak bij werkgevers moet komen voor het in dienst nemen van arbeidsgehandicapte mensen. Of zitten werknemers ook niet te wachten op arbeidsgehandicapte collega's?
Ria Huisman / directeur
Ja John, ik dacht precies hetzelfde toen ik het las werknemer moet werkgever zijn toch.



Het wordt allemaal mooi verteld maar in de 40 jaar dat ik nu in de sociale zekerheidswereld actief ben is in het verleden de WAGW 2% gehandicapten in dienst bij de werkgever ook nog nooit gehaald.

Waarom zouden de werkgevers het nu wel doen.

Een papieren rompslomp, maak dit digitaal en goed bereikbaar voor werkgevers en niet alleen met de werkgeversservicepunten bij het UWV Werkbedrijf.

Er worden dus ook veel gezinnen getroffen met deze nieuwe Wet werken naar Vermogen.

op naar 2014 dan zullen we het effect kunnen voelen.
D. van Arum / hoofd financien
Mede gezien de zeer vele protesten in het land tegen deze wet en tegen de a-sociale gevolgen voor een ieder die betrokken raakt bij de inkomenstoets, is het volstrekt ondenkbaar dat deze wet door de 2e Kamer komt.



Tegenstemmers verenigt U. !!!!!!



De huide regering met haar gedoogpartner is slecht voor U. !!!
Advertentie