Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG: De Krom verwijst naar nooit gemaakte afspraken

Staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken) verwijst naar afspraken die nooit gemaakt zijn en moet de gemeenten 20 miljoen terugbetalen. Dat stelt de VNG.

19 juni 2012

Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken verwijst in een Kamerbrief over de afschaffing van de Wet werken naar vermogen naar afspraken die nooit zijn gemaakt. De VNG houdt om die reden vast aan de teruggave van 20 miljoen voor onnodig gemaakte transitiekosten.

19 miljoen voor gemeenten
De Krom schreef de Kamer op 12 juni een overzicht van de financiële gevolgen die het niet doorgaan van de Wwnv voor de gemeenten heeft. Hij rekent daarin voor dat de gemeenten hier jaarlijks 19 miljoen euro aan gaan verdienen, omdat er sprake is van een 'totaalafspraak' waarbij in één keer afspraken zijn gemaakt over uitvoerings- en transitiekosten voor de dubble heffingskorting (AHK), het afschaffen van de kunstenaarsregeling (Wwik), de bijstandsmaatregelen en de Wwnv.

Ahk en Wwik
Hij beredeneert dit als volgt: ‘Nu de huishoudinkomenstoets wordt afgeschaft en de Wwnv controversieel is verklaard, resteren in deze afspraak de wetten AHK en de Wwik. Dit is per saldo gunstig voor gemeenten en levert gemeenten op termijn een structureel meerjarig voordeel op van 19 miljoen euro voor uitvoeringskosten die zij niet meer hoeven te maken en welke niet uit het gemeentefonds zijn uitgenomen’.
 

Geen geld terug
De Krom geeft toe dat de gemeenten 20 miljoen kosten hebben gemaakt ter voorbereiding van de Wwnv, maar die gaat hij niet teruggeven: de afschaffing kost de gemeenten weliswaar eenmalig geld, maar daarna profiteren zij er jaarlijks van.

Afspraken nooit gemaakt

Volgens de VNG klopt het echter niet wat de staatssecretaris schrijft. ‘Hij noemt het pakket zoals dat in paragraaf 6 van het bestuursakkoord stond. Maar juist dit deel is door de gemeenten vorig jaar afgewezen, dus er ligt helemaal geen overeenkomst’, aldus woordvoerster Frea Broekman.

Wel geld terug
De VNG wil dan ook gewoon een eenmalig bedrag van 20 miljoen. Dit ter compensatie van zowel al gemaakte voorbereidingskosten als van de kosten die nog komen om de boel weer terug te draaien. 'De staatssecretaris verwijst naar een gemeentelijk voordeel van 19 miljoen. Maar de gemeenten kunnen natuurlijk geen opbrengsten inboeken van afspraken die nooit gemaakt zijn’.

Afspraken wel in onderhandelaarsakkoord
In een reactie laat het ministerie weten dat De Krom niet refereert aan afspraken in het bestuursakkoord, maar bewust spreekt over het onderhandelaarsakkoord. ‘Het eerste is inderdaad niet in zijn geheel door de VNG overgenomen. Maar het onderhandelaarsakkoord dat er aan vooraf ging is later door het kabinet alsnog bindend verklaard, aldus woordvoerder Nico Mokveld namens de staatssecretaris. 'Daar staan de afspraken wel in’.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Afspraken zijn zeker gemaakt met ene Jablabla !
O. ten Hove
Lang leve de vvd. Wat een kwibussen zijn dat. Je zou bijna zeggen, afschaffen die partij wegens egoïsme en asociaal gedrag.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De VNG kan voortaan maar beter eerst eens met het Rijk overleggen waarom de hazen anders lopen dan men graag zou willen. Dat is beter dan zich steeds maar af te zetten tegenover de staatssecretaris en steeds maar op een gemeente-eilandje opereren. Bovendien komt de Overheid dan in zijn geheel beter over bij haar burgers. Burgers, die toch al niet zo'n hoge pet op hebben van de wijze waarop politieke partijen de Overheid laten functioneren (denk bijv. ook even aan het debat over de gezondheidszorg).
Paul / projectleider
Als je geen afspraken hebt VNG, dan hevb je toch ook geen kosten...kom op zeg!
Frits Speelman / burger
De gemeente op kosten jagen, en daardoor dwingen een asociaal beleid te voeren, dat is meneer de Krom en meneer Kamp. Want ja, laat ze in de gemeente maar bekvechten over de kleinere budgetten. Zodat de uitkeringsgerechtigden, ouderen, gehandicapten, jeugd, enz. mooi tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden. Solidariteit, nee, individualisme. Ieder voor zich. Het recht van de sterkste. De weerlozen kan je het gemakkelijkste aanpakken toch...?
Frits Speelman / burger
On-topic: het is natuurlijk wel zo dat de gemeente, die vaak al hard moeten bezuinigen, al kosten hebben gemaakt, want in Den Haag dachten de heren politici dat ze het kabinet wel zouden uitzingen met de onbetrouwbare volksverlakker meneer Wilders, die geen zoals bleek verantwoordelijkheid durfde te nemen, en liever met geld smijt juist op de sociale verworvenheden.
Advertentie