Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG-congres stuurt kabinet terug naar onderhandelingstafel

Met overgrote meerderheid hebben de leden van de VNG op het jaarlijkse congres de resolutie van het bestuur overgenomen. Gemeenten zullen het sociaal en zorgakkoord niet uitvoeren als het kabinet niet tegemoetkomt aan de condities in de resolutie.

05 juni 2013

Onderhandelingen
Een bijna communistische meerderheid van 97,67 procent van de vergadering stemde in met de 13 punten die de VNG onder leiding van commissievoorzitter Werk en Inkomen Jan Hamming tot stand kwam. Een motie die erin voorzag dat gemeenten bij de onderhandelingen rondom het sociaal akkoord betrokken worden, redde het net niet.

Geen nieuwe cao
De gemeenten zullen dus niet zonder meer het sociaal akkoord uitvoeren. In de 13 punten wordt onder meer gezegd dat gemeenten af willen van de verschillende groepen aan de onderkant van de arbeidsmarkt: één regeling moet één regeling zijn. Ook moet er geen nieuwe cao komen voor arbeidsgehandicapten. Deze zaken staan wel in het sociaal akkoord, of in ieder geval in de uitwerking van de sociale partners. En dus zal er gesproken moeten worden tussen rijk, werkgevers en werknemers over deze 13 punten.

Metafoor met zijwieltjes
Minister Asscher kwam naar Zwolle met een metafoor over een kind dat leert fietsen met zijwieltjes. De ouder heeft de hand in de nek, laat het kind niet vallen, maar laat het wel langzaam los. Zo ziet hij ook de rol van gemeenten. 'Gemeenten kunnen hun burgers de zijwieltjes leveren en het stuur in handen geven.’ Asscher heeft het volste vertrouwen dat gemeenten hun burgers niet laten vallen.

Met elkaar
Hij benadrukte nog eens het belang van het sociaal akkoord ten opzichte van het regeerakkoord. De werkgevers doen mee, het mkb doet mee en ze leggen zich vast op het creëren van banen. Daardoor komen er meer kansen voor mensen die aan de zijkant staan, aldus de minister. Op de 13 punten in de resolutie van de VNG ging hij niet in, wel herhaalde hij de woorden die zijn staatssecretaris Klijnsma een dag eerder in Binnenlands Bestuur bezigde 'hier moeten we met elkaar uitkomen.'

Fijntjes
Asscher ziet in de Werkkamer hét instrument waar gemeenten, werkgevers en werknemers de werkbedrijven vorm gaan geven. Wat hem betreft kan vrijdag al het overleg in de werkkamers van start gaan. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma wees de minister er fijntjes op dat ze het daar van harte mee eens is, maar dat ze dan wel vandaag of morgen een reactie verwacht van Asscher op de VNG-resolutie. Zo ver kwam het niet. Asscher was al weer op weg naar Den Haag toen de resolutie de steun bleek te hebben van bijna het gehele congres. En daarna bleef het stil vanuit het ministerie.

Bekijk hier al het nieuws, foto's en tweets over het VNG-congres 2013 


Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jasper Klapwijk / Strateeg
Wat waren de condities?

Kritikus / Geen Hagenees
Uitkomst zoals ik 2 dagen geleden al had voorspeld:

https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/ …

Gemeenten prikken terecht heen door holle frasen van de staatssecretaris.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Nu enkele weken na het sluiten van het sociaal akkoord al weer bezuinigingen (of zijn het opnieuw ombuigingen?) voor 2014 moeten worden voorbereid komt er van de uitvoering van dit akkoord natuurlijk weinig terecht. Zoals ik al eerder aangaf had men al voor 2013 beter voor iedereen de 0-optie en belasting- verlaging kunnen hanteren i.p.v. allerlei belastingverhogingen. Als daarnaast eindelijk eens wordt ingegrepen in excessieve salarissen, bonussen, opties, aandelen en gouden handdrukken in zowel de publieke als de private sector dan volgen we een betere koers dan nu het geval is. We bereiken er in ieder geval mee dat onze concurrentiepositie verbeterd en we weer vooruit kunnen gaan i.p.v. achteruit. Excessieve overwinsten bij bedrijven zou je in dat geval kunnen wegbelasten voor het vormen van een werkgelegenheidsfonds.
ambtenaar / secretaris
Het is een schande dat een minister naar het VNG congres komt met een metafoor over wieltjes aan een kinderfietsje. De debilisering van de overheid.



Ik ben nog benieuwd naar de gestelde condities. Wie kan dit oplepelen of waar kan ik ze vinden?
Advertentie