of 63908 LinkedIn

VNG: Bussemaker komt afspraken niet na

Reageer
Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn het oneens over hoe het CIZ informatie verschaft aan gemeenten over mensen die hun vergoeding uit de AWBZ verliezen. Het CIZ weersprak de beschuldigingen van de VNG, maar die wijst nu naar staatssecretaris Jet Bussemaker.

Ombudsman
In een uitzending van De Ombudsman zei VNG-directielid Sandra Korthuis dat gemeenten voor cliënten geen voorzieningen uit de Wmo kunnen regelen, omdat het CIZ hierover geen informatie zou verstrekken.

 

Brief
Het CIZ sloeg terug met een openbare brief van bestuursvoorzitter Arjan Vermeulen waarin de bewering van Korthuis werd weersproken. Het CIZ zegt 361 gemeenten tot op cliëntniveau inzicht te hebben gegeven in de gevolgen van de pakketmaatregelen van VWS (verlies of vermindering van ondersteuning). 79 Gemeenten gaven geen gehoor aan de oproep een informatieverzoek in te dienen, maar kunnen dat alsnog doen. Cliënten moeten zelf toestemming geven om hun gegevens aan gemeenten te kunnen verstrekken. Zestig procent doet dat.

 

Postcodeniveau
Verder krijgen alle 440 gemeenten ieder kwartaal op postcodeniveau de uitkomsten van de herindicaties voor begeleiding. Gemeenten kunnen daar hun Wmo-beleid op afstemmen. De rapportages zijn op nadrukkelijk verzoek van gemeenten gecategoriseerd naar doelgroep. Ook hebben alle gemeenten eind september 2009 een brief gekregen van het CIZ over een servicedesk, speciaal ingericht voor vragen van gemeenten over de rapportages. Het CIZ schrijft het te betreuren dat mevrouw Korthuis onjuiste informatie over de werkwijze van het CIZ heeft verstrekt en wil graag een gesprek aangaan om toekomstige misverstanden te voorkomen.

 

Bussemaker
De VNG geeft vandaag toe dat het CIZ “niet niets” heeft gedaan. ‘Maar wij krijgen dagelijks geluiden van gemeenten dat zij nog gegevens missen. Ze krijgen niet voldoende informatie van het CIZ en het gaat ook om de kwaliteit en de waarde van de informatie’, aldus een woordvoerder. De VNG wijst naar afspraken met staatssecretaris Jet Bussemaker over gegevensuitwisseling van cliënten. ‘We weten niet hoeveel informatie het CIZ kan leveren, maar we hebben hierover een afspraak met Bussemaker. Niet het CIZ, maar Bussemaker komt de afspraken niet na, want gemeenten kunnen niet met de gegevens uit de voeten. Bussemaker, doe er wat mee.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.