of 59318 LinkedIn

Vier procent jongeren zonder werk en opleiding

Vier procent van de Nederlandse 15- tot 25-jarigen, omgerekend zo’n 84.000 jongeren, heeft geen werk en volgt geen opleiding. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vier procent van de Nederlandse 15- tot 25-jarigen, omgerekend zo’n 84.000 jongeren, heeft geen werk en volgt geen opleiding. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een derde op zoek naar werk en beschikbaar

Van de groep jongeren die niet werkt of onderwijs volgt, is een derde actief op zoek naar werk en direct beschikbaar. 43 procent wil of kan niet werken. Bij iets meer dan de helft daarvan worden gezondheidsredenen aangevoerd. 28,7 procent heeft ‘andere redenen’ om niet we willen werken. Ongeveer 12 procent wil snel aan een opleiding beginnen . Opleiding en 6,1 procent kan of wil niet werken vanwege de zorg voor familie of gezin. CBS-onderzoeker en onderwijssociologe Tanja Traag: ‘Helaas kunnen we die tweede groep niet uitsplitsen vanwege de manier waarop we de gegevens hebben uitgevraagd. Het kan daarbij onder meer gaan om jongeren die een tussenjaar nemen. Die groep is qua diversiteit en omvang namelijk interessant.’

 

Niet constant dezelfde jongeren

Ongeveer een derde van de jongeren zonder baan of opleiding vindt begint binnen drie maanden aan een baan of een opleiding. Volgens Traag is de uitstroom in deze groep ongeveer gelijk met de instroom. ‘Deze groep is dan ook al jaren behoorlijk stabiel. Dat de instroom en de uitstroom vrij gelijk liggen, is ook belangrijk om te weten omdat het niet constant dezelfde jongeren betreft. Vanmorgen werd in tv-programma Goedemorgen Nederland gezegd dat Nederlandse jongeren lui zouden zijn en moeten worden aangepakt en omgeschoold, maar je ziet dus dat dit verre van de hoofdmoot is’, aldus Traag. ‘Die omschrijving raakt echt maar een klein deel van de populatie.’

 

Laagste percentage in de EU

Het percentage niet-werkende of -schoolgaande jongeren in Nederland is het laagste in de Europese Unie. Buurlanden Duitsland en België scoren respectievelijk rond de 7 en 10 procent. In Italië zit bijna 20 procent van de jongeren thuis zonder werk of opleiding.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.