of 59903 LinkedIn

Vier jeugdzorgregio’s halen deadline inkoop niet

Vier jeugdzorgregio’s redden het niet om de inkoop van de jeugdzorg tijdig te regelen. Via een door CDA en D66 ingediende motie wil de Kamer snel boven tafel krijgen welke van de 42 regio’s het hier betreft. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) weigert ze openbaar te maken.

Vier van de 42 jeugdzorgregio’s redden het niet om de inkoop van de jeugdzorg tijdig te regelen. Via een door CDA en D66 ingediende motie wil de Kamer binnen twee weken boven tafel krijgen welke regio’s het hier betreft. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) weigert ze openbaar te maken.

Democratische controle

Van Rijn wil die openheid pas op 1 november geven. CDA en D66 vinden dat te laat. Voor een optimale democratische controle is het voor gemeenteraden noodzakelijk om te weten hoe het inkoopproces er in hun gemeente voorstaat, stellen de indieners Mona Keijzer (CDA) en Vera Bergkamp (D66). De motie is woensdag tijdens een Kamerdebat over de Jeugdwet ingediend. Daarin wordt het kabinet opgedragen binnen twee weken te melden welke regio’s het niet halen om voor 1 november inkoopcontracten of subsidie-overeenkomsten te sluiten. Dinsdag wordt over de motie gestemd.

 

Onzekerheid

In een Kamerbrief van eind augustus schreef Van Rijn dat in elf regio’s het ‘inkoopproces – gezien de beschikbare tijd –onvoldoende zekerheid biedt dat de subsidies daadwerkelijk vóór 1 november 2014 vastgesteld c.q. de contracten voor die datum gesloten zijn’. In zeven van die elf regio’s zijn de zaken inmiddels voldoende op orde of is er het vertrouwen dat ze op korte termijn op orde komen, stelde Van Rijn woensdag tijdens een Kamerdebat over de jeugdzorg. De wettelijke deadline voor inkoopcontracten ligt op 1 november.

 

Ingrijpen

Als de vier – nu nog onbekende – regio’s de komende weken onvoldoende voortgang boeken, kan het kabinet ingrijpen. Daartoe is een aanwijzingsbevoegdheid in de Jeugdwet opgenomen. Als een gemeente ernstig tekort schiet bij de inkoop van jeugdhulp, kan ‘Den Haag’ in plaats van en voor rekening van de gemeente jeugdhulp inkopen.

    

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marien op
Gelukkig is er ook nog een lokale publieke media instelling met wat info. Volgens mij heeft Sander Dekker nog iets gezegd deze week over het belang hiervan. Hier heeft u de eerste regio met een probleem: http://omroepzuidplas.nl/artikel/2014/10/15/grot … Nog drie te gaan...
Door Inez op
John, hoe kan het dat de dag twee weken na dinsdag de 14e opeens een vrijdag is?
Door HaBe (IC) op
En vervolgens is het wachten op de eerste bezwaren van de partijen, die bij de aanbesteding buiten de boot vallen en waarbij vervolgens blijkt, dat termijnen en procedures niet in acht zijn genomen. Dat zal dan ook wel weer tot negatieve reacties in de Kamer leiden.
Door nico op
Grappig. Dinsdag de 14 wordt gestemd. Daarna 2 weken dat is dus de 28e ste (vrijdag). Maandag (1 nov) geeft de minister openheid. Dus of men voor of na het weekeinde openheid geeft, bepaald de kwaliteit van de democratische controle. Hoezo onzinnige motie. Dat is dus onze democratische controle :-)