Advertentie
sociaal / Nieuws

Vier grote steden kiezen voor collectief schuldregelen

Collectief schuldregelen is de standaard geworden in alle G4-steden, naast ruim tachtig kleinere gemeenten.

29 maart 2021
sociaal---skyline-Rotterdam-web.jpg

Rotterdam is als laatste van de vier grote steden begonnen met ‘collectief schuldregelen’. Die aanpak maakt het makkelijker om afspraken te maken over schuldregelingen en scheelt schuldhulpverleners tijd.

Tijdsbesparing
Collectief schuldregelen wordt sinds 2018 door de gemeente Den Haag gebruikt. De methode levert voor schuldhulpverleners een tijdsbesparing van 30 procent op, berekende de gemeente onlangs. Amsterdam en Utrecht namen de aanpak over en onlangs sloot ook Rotterdam zich aan. Daarmee is collectief schuldregelen de standaard geworden in alle G4-steden, naast ruim tachtig kleinere gemeenten.

Rompslomp
Het doel van collectief schuldregelen is het versnellen van het schuldregeltraject. Normaal gesproken onderhandelt de schuldhulpverlener voor elk dossier met elke schuldeiser apart over de schuldenregeling. Bij collectief schuldregelen worden er van tevoren afspraken gemaakt tussen schuldeisers en hulpverleners. Schuldeisers geven vooraf akkoord op betaalvoorstellen en handelen dossiers collectief af. Dat zorgt voor snellere doorlooptijden en minder rompslomp bij gemeenten en schuldeisers. Daardoor krijgen mensen met schulden sneller perspectief en haken ze minder vaak af. In de praktijk betekent de methode dat er minder brieven of emails heen en weer gaan.

Herstelpakket
Collectief schuldregelen is een van de instrumenten waarin het kabinet vorig jaar investeerde als onderdeel van het corona-herstelpakket. Daarmee wil het kabinet schuldproblemen als gevolg van de coronacrisis zo veel mogelijk beperken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie