of 64120 LinkedIn

Verrast door plotseling stoppen Utrechtse Marathon

Gemeente begrijpt niet waarom de organisatie stopt met de Marathon. Volgens de organisatie is het evenement te groot gegroeid en krijgen ze te weinig subsidie.
3 reacties

De gemeente Utrecht is onaangenaam verrast door het besluit van de organisatie van de Jaarbeurs Utrecht Marathon om te stoppen met dit evenement. Dat heeft wethouder sport Rinda den Besten dinsdag gezegd. Ze noemde het ,,ongelofelijk jammer."

Subsidiestop

De organisatie kondigde maandag aan dat ze het evenement niet meer kunnen organiseren, omdat de gemeente stopt met de jaarlijkse subsidie van 150.000 euro. Volgens Den Besten was dit bedrag de afgelopen 3 jaar echter een tijdelijke extra bijdrage, bovenop de reguliere jaarlijkse subsidie van 37.500 euro die gewoon doorgaat.

 

Discriminatie

Vorig jaar kwam de marathon nog in opspraak doordat alleen Nederlanders een hoog geldbedrag konden winnen. Al jaren komen vooral Kenianen op tweede paasdag als eerste over de finish. Slecht voor de Nederlandse wegatletiek, vond wedstrijddirecteur van de Jaarbeurs Utrecht Marathon, Louran van Keulen. Daarom kreeg een winnaar zonder Nederlands paspoort 100 euro; de beste Nederlander kreeg een bedrag van ongeveer 10 duizend euro. De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde dat dit discriminatie was en de maatregel werd teruggedraaid.

 

Ander loopevenement

Aan de Jaarbeurs Utrecht Marathon deden vorig jaar 12.000 mensen mee. Volgens de wethouder wist de organisatie dat het extra budget in 2013 zou stoppen. Ze vraagt de organisatie er nog eens goed over na te denken alvorens het bijltje erbij neer te gooien. ,,Ik vind dat dit prachtige evenement door moet gaan, wat volgens mij ook makkelijk moet kunnen." Als de huidige organisatie niet wil, nodigt ze andere organisaties uit om ,,er met de huidige subsidie een mooi loopevenement van te maken."

 

Gegroeid

Voorzitter Gerard Peek van de marathonorganisatie ziet nog geen nieuwe opening. Volgens hem is het evenement de laatste 5 jaar zo enorm gegroeid dat het niet meer zonder extra geld van de gemeente kan worden georganiseerd. Samen met het wegvallen van een provinciale subsidie verloor de organisatie dit jaar bijna een kwart van haar begroting. ,,Dat gat is niet zomaar te vullen."

Het is aan de gemeente om in te zetten op behoud van de marathon, vindt Peek. Het stopzetten van het extra geld noemt hij ,,echter een duidelijk signaal dat de gemeente dat niet wil."

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door sportliefhebber (adviseur en sportorganisator) op
Hoe kan het nu toch dat als de vaste kosten relatief lager worden door de meeropbrengsten van de deelnemers, er meer geld bij moet?

Wat voor sportbestuurders zijn dat? Stoppen ermee. Voor jaarlijks 37.500 euro is heel veel sport te organiseren. Maar blijkbaar niet voor Utrechtse 'Rupsje nooit genoeg' Gerard Peek .
Door J. Kop op
Als een wethouder dit evenement zo belangrijk vindt, moet zij daar ook aan bijdragen.
JXQSETypisch weer PvdA: Voor een dubbeltje 9liever nog voor niets) op de eerste rang willen zitten.
Door flip op
Mooi dat dit stinkende stuk rotte appel radicaal verdwijnt. Het toneelstukje van zo'n schijnheilige wethouder is dan weer een mooi staaltje van onbedoelde humor, maar deze marathon was een schandvlek die nodig weg moest.