Advertentie
sociaal / Nieuws

Verhoog budget voor begeleiding kwetsbaren naar werk

Gemeenten moeten meer geld krijgen voor de ondersteuning en begeleiding van kwetsbare mensen naar werk. In een manifest vraagt een aantal Brabantse wethouders aan staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) om daar wat aan te doen. De Participatiewet moet worden gerepareerd.

23 juni 2020
verschillende eurobiljetten

Gemeenten krijgen veel te weinig geld voor de ondersteuning en begeleiding van kwetsbare mensen naar werk. In een manifest vraagt een aantal Brabantse wethouders aan staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) om daar wat aan te doen. De Participatiewet moet worden gerepareerd.

Hoofdboodschap

‘Verhoog de begeleidingsvergoeding naar realiteit en verdeel de middelen voor uitvoering, begeleiding en loonkostensubsidie naar realisatie’, is de hoofdboodschap van het manifest. Dat manifest is mede-ondertekend door SW-bedrijven, ondernemersverenigingen en vakbond.

 

Meer geld nodig

De kosten om mensen met loonkostensubsidie aan het werk te krijgen, zijn hoger dan de budgetten, stelt wethouder Huib van Olden (CDA) van Den Bosch. ‘Uit eigen ervaring en onderzoek blijkt dat er veel meer middelen nodig zijn om mensen duurzaam te laten uitstromen. We zijn erin geslaagd om veel mensen aan het werk te krijgen, maar er is meer geld nodig.’

 

Begeleidingskosten

In het manifest wordt gesteld dat de werkelijke begeleidingskosten veel hoger zijn dan de 4.000 euro waarmee in de budgetten wordt gerekend. Dat stelt ook Cedris, de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. Uit onderzoek blijkt dat gemeenten en sociale werkbedrijven ongeveer 6.600 euro nodig hebben om iemand te helpen die met loonkostensubsidie aan het werk is. ‘Dat is ongeveer 2.600 euro meer dan dat de gemeenten hiervoor krijgen’, aldus Cedris. Het staat volgens Cedris ‘als een paal boven water’ dat er te weinig geld is voor de begeleiding van de kwetsbare groep op de arbeidsmarkt.

 

Prestaties

Het steekt de ondertekenaars van het manifest daarnaast dat de verdeling van de gelden los staat van de feitelijke prestaties. ‘In de praktijk betekent dit dat er gemeenten zijn die geld krijgen voor deze belangrijke taak, maar dit geld overhouden omdat ze weinig tot niets doen voor mensen die begeleiding en loonkostencompensatie heel hard nodig hebben voor een werkzaam bestaan’, aldus het manifest. ‘De gemeenten die wél hun verantwoordelijkheid nemen en mensen daadwerkelijk aan het werk krijgen, komen vervolgens nog meer geld tekort voor goede begeleiding en loonkostensubsidie.’

 

Urgentie groter

De urgentie om extra geld ter beschikking te stellen, is vanwege de coronacrisis alleen maar groter geworden, stelt Van Olden namens de Brabantse bestuurders, werknemers- en werkgeversorganisaties. ‘Met oplopende uitkeringsbestanden zal de nieuwe instroom met veelal een korte afstand tot de arbeidsmarkt veel aandacht krijgen. Laat dat niet ten koste gaan van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Daar hadden we de vorige eeuw in de provincie Utrecht Stipevo voor. Een non profit uitzendbureau dat door uitstekende dienstverlening toegang tot werkgevers had om mensen met een achterstand samen met mensen zonder achterstand te plaatsen.



Is opgegaan in Start, een door ex ambtenaren geleide grotere broer. Is daarna en daardoor een stille dood gestorven.



Het kunnen mengen van valide en minder valide werknemers is een van de belangrijkste succesfactoren om de afstanden op de arbeidsmarkt te verkleinen. Het opknippen van doelgroepen en die ieder in een eigen hokje stoppen, is funest voor het resultaat. De inspanning voor plaatsing wordt dan steeds groter.



En dus duurder. Meer geld in een fout systeem stoppen helpt niets.
Advertentie