of 60220 LinkedIn

Veel minder wanbetalers zorgpremies

Steeds minder mensen staan geregistreerd als wanbetaler van zorgverzekeringspremies, meldt de Zorgverzekeringslijn op basis van cijfers van het CBS. Die daling mag volgens de Zorgverzekeringslijn mede op het conto van gemeenten worden bijgeschreven. ‘Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ervoor gezorgd dat mensen die een betalingsregeling met hun zorgverzekeraar treffen, worden afgemeld als wanbetaler waardoor zij geen bestuursrechtelijke hogere premie meer betalen’, legt Michiel Blom van de Zorgverzekeringslijn uit.

Steeds minder mensen staan geregistreerd als wanbetaler van zorgverzekeringspremies, meldt de Zorgverzekeringslijn op basis van cijfers van het CBS. Die daling mag volgens de Zorgverzekeringslijn mede op het conto van gemeenten worden bijgeschreven. ‘Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ervoor gezorgd dat mensen die een betalingsregeling met hun zorgverzekeraar treffen, worden afgemeld als wanbetaler waardoor zij geen bestuursrechtelijke hogere premie meer betalen’, legt Michiel Blom van de Zorgverzekeringslijn uit.

‘Gemeenten zijn daarmee actief naar wanbetalers toe gegaan en dat beleid werpt nu z’n vruchten af.’ Het oorzakelijk verband tussen de daling van het aantal wanbetalers en gemeentelijk beleid blijkt volgens Blom voornamelijk uit de hogere dalingscijfers bij gemeenten die hier actief mee aan de gang zijn gegaan. ‘De aantrekkende beweging in de economie en de arbeidsmarkt verklaart niet waarom het aantal wanbetalers in bijvoorbeeld een gemeente als Arnhem zo is afgenomen.’

De manier waarop gemeenten wanbetalers bijstaan, verschilt volgens Blom sterk per gemeente. ‘Sommige nemen de schuld over en schelden die kwijt of lossen die af op basis van de bijzondere bijstand. Andere gemeenten laten wanbetalers instromen in een collectieve ziektekostenverzekering, waarbij een betalingsregeling overeen wordt gekomen.’ Op 1 december 2018 stond het aantal wanbetalers in totaal op 225.177. Vier jaar geleden stond het aantal wanbetalers op piekhoogte; maar liefst 330.235 stonden in februari 2015 bij het Centraal Administratiekantoor (CAK) geregistreerd. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Twan Broeren (startende ondernemer) op
Goed geschreven door ''bizarro'' op 17 januari 2019 om 16:45 uur.
Als aanvulling heb ik nog het volgende.

Wat te denken van die ''zogenaamde goede'' gemeentes die vanuit rechtswege geen !! te zware sancties op uitkering mogen leggen wanneer iemand in de schuldhulp-sanering zit.is al meerdere malen vermeld in uitspraken van de hoogste rechter op dit gebied in Nederland,de CRvB.
Dit soort ''goede gemeentes'' leggen bewust een veel te harde maatregel op en als je ze daar vervolgens vanuit rechtswege op wijst,gebruiken ze dat juist !!!
om je verder meet te disciplineren en als jij dan toch nog ,zelfs al heb je ook aantoonbare gezondheidsklachten,netjes ''in de pas lopend'' naar dat veel te zware traject gaat,ja dan zijn ze pas bereid om die veel te zware sancties terug te draaien.
En anders stort je maar lekker in elkaar.

Ik weet goed waar ik het over heb want ik spreek uit ervaring.

Ik werd nog wel zwaar onder druk gezet om ''de wil van de führer'' maar gewoon te volgen want anders wilden ze niet meewerken om een woning-ontruiming te voorkomen.

Terwijl de CRvB in het verleden al legio uitspraken heeft gedaan dat het verboden is om zover te gaan als fatsoenlijke gemeente.

Ook de wetgever zelf is hier al meer dan duidelijk over geweest a.d.v. Tweede Kamerstukken.

''De oprechte rechtstaat respecterende goedgemeente waar ik woon'' scheet gewoon op alle rechters en op de regering.

Ze duwde gewoon keihard door.


Uiteindelijk was ik ze te slim af maar heb 1 ding geleerd: De Nazi's waren nog beschaafder in het begin van de oorlog want die spraken zich immers duidelijk uit ''waar ze precies stonden''.

Dit soort ''bestuurlijk tuig'' moeten ze gewoon ''deporteren en afschieten''.


Tot zover deze aanvulling m.b.t. ''de zogenaamde goedgemeetes in Nederland''.

Ook al heb je ongetwijfeld el goede tussen,dat ontken ik ook niet.


Maar het percentage ''schooier'' is ook ''angstaanjagend''.

En laat mezelf niet ''monddood'' maken of ''gehoorzaam'' door een stelletje schooiers.
Zoals nu ook wel weer blijkt.


De vuile vieze honden !!
Door bizarro op
Altijd zeer raar gevonden, iemand betaald geen premie dan volgen er maatregelen dat is begrijpelijk maar een nutteloze extra boete opleggen die dan vervolgens jaren lang er elke maand bij komt zonder dat er ook maar iets wordt afgelost dat is echt bedacht door een smeerlap.

Er zijn rechtelijke uitspraken dat het niet toegestaan is om de wanbetalers premie op te leggen bij betalingsonmacht. Toch er mee doorgaan tekent de totale gekheid van de zittende regeringen van de laatste 10-15 jaar.

Wel de banken redden ten koste van alles wat ze ook verkeerd hebben gedaan maakt niet uit ze moeten allemaal gered worden met tientallen miljarden publieksgeld.

Terwijl de allerarmste in NeDDRland als terroristen worden behandeld door de regering en al helemaal door de nsb incasso industrie met nazi achtige gerechtdeurwaarders die mensen helemaal gek maken en chanteren met allerlei extra maatregelen wanneer er niet betaald wordt, rekening houden met iemand doen ze nooit (wordt ook niet van ze verwacht).

Wat ze wel mogen doen is voor een rekening van 1 euro een rechtzaak aanspannen op de kosten van de "wanbetaler" en na de uitspraak van de kartonrechter (die niet anders kan dan toewijzen) heeft zo'n deurwaarder het recht om 20 jaar lang alle mogelijk maatregelen te treffen al kost het ze 100.000 euro ze mogen dat allemaal doen (loon beslag, bank beslag, beslag auto, beslag inboedel, zelfs gijzeling) en daarbij hoeven ze niet eens rekening te houden met onze grondwet of met internationale verdragen en of te kijken of al die nsb maatregelen wel proportioneel zijn nee, wanneer je niet betaald als prive persoon ben je zwaar de lul.

90% van de mensen met schulden zit nog steeds in de schulden en een stuk dieper in de schulden door de bevoegdheden van dat nsb leger aan incasso terroristen. Waanzin

De grap is dat wanneer een bedrijf failliet gaat en je vandaag een auto verkoopt die je morgen mag komen afhalen maar net voor 1700 uur gaan ze failliet dat je als consument dan kan fluiten naar je geld want bedrijven kunnen binnen 1 minuut failliet gaan en dan zijn ze schulden vrij en kunnen ze de volgende dag weer netje geopend zijn zonder alle schulden en zonder een schuldsanering zoals burgers die moeten doorlopen van 3-4 jaar waarbij alles boven het minimum naar de schuldeisers gaat. > Rechtsongelijkheid.

Dit alles is totaal niet in lijn met mensenrechten verdragen die door NL zijn getekend. Waanzin dat dit zo maar door mag gaan.

En maar blijven stemmen op de boefjes van de vvd, pvda, cda, pvv, d66 etc etc pffff
Door Govert op
@de sukkels: U doet u naam eer aan. Want met zo'n uitkering heb je recht op:
Huurtoeslag, Zorgtoeslag, bijstand bijzondere kosten en nog zo wat.
Een beetje slimme uitkeringstrekker weet zo 500 euro extra op zijn uitkering binnen te halen.
Door De sukkels (Ga lekker door met jullie kokerblik) op
Rekensom: 1000 euro uitkering ziektekostenverzekering pakket 3, 195 euro pm. Wat denk je wat er over blijft na aftrek huur, eten, etc.? Van dit geld wordt je geacht te sparen voor bijv de wasmachie. Sukkels de uitkeringen zitten nog steeds op het niveau van 1985, wat verwacht je nu? 1x pech en je bent het haasje.Door Karel van Klaveren op
"Sommige gemeenten nemen de schulden over, anderen schelden die kwijt".

Natuurlijk, beloon de honderdduizenden wanbetalers ook nog eens. Naast de inmiddels tweehonderdduizend migranten (pardon: vluchtelingen) sinds 2015 die al gratis zorg (en huisvesting en onderwijs en zakgeld) krijgen. En de middenklasse maar betalen. Zelfs 2 inkomens per huishouding zijn nu soms al niet meer genoeg om alle lasten op te brengen.
Door Spijker (n.v.t.) op
De zorgverzekering is vooral duur vanwege alle jaarlijkse markettingactiviteiten, de medische bureaucratie, het medische circuit/kartel en de vele wanbetalers.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
De koopkracht neemt echt niet toe, zoals gesuggereerd wordt in bovenstaand artikel. Heel Europa staat op zijn kop vanwege allerlei rampzalige besluiten zoals migratie- en klimaatakkoord, maar de koopkracht neemt toe. Dat is natuurlijk niet met elkaar te rijmen.
Door Marcel (Adviseur) op
Indrukwekkende resultaat. Echter 225.000 wanbetalers is aanzienlijk. Hier ligt nog een grote opgave voor zorgverzekeraars en gemeenten.