of 61043 LinkedIn

Veel jeugdzorginstellingen in rode cijfers

De overgang van de jeugdzorg naar gemeenten levert een belangrijke bijdrage aan de druk op de sector, concludeert Intrakoop, dat de cijfers samen met accountantskantoor Verstegen analyseerde. Ook de krappe arbeidsmarkt en niet altijd kostendekkende tarieven spelen een belangrijke rol.
1 reactie

Hoewel in de jeugdzorg vorig jaar de omzet is gestegen vergeleken met het jaar daarvoor en ook het aantal cliënten groter is geworden, kwam toch een kwart van die instellingen uit in de rode cijfers. Dat stelt inkoopcoöperatie Intrakoop. Die organisatie baseert zich op de Jaarverslagenanalyse Jeugdzorg 2018, waarvoor 268 jaarverslagen van jeugdzorgorganisaties werden bekeken. Volgens de FNV stevent de jeugdzorg af op ‘een ramp’.

Stijging omzet en aantal cliënten
De totale omzet van de 268 onderzochte instellingen in de jeugdzorg bedroeg in 2018 circa 2,5 miljard euro, 200 miljoen meer dan een jaar eerder. De omzet steeg met 6,4 procent, het aantal cliënten met 5,4 procent. Die 268 instellingen zagen het totale nettoresultaat met 13 miljoen dalen van 46 miljoen euro in 2017 naar 33 miljoen euro in 2018.

Gemeenten
De overgang van de jeugdzorg naar gemeenten levert een belangrijke bijdrage aan de druk op de sector, concludeert Intrakoop, dat de cijfers samen met accountantskantoor Verstegen analyseerde. Ook de krappe arbeidsmarkt en niet altijd kostendekkende tarieven spelen een belangrijke rol. Intrakoop is een inkoopcoöperatie voor zorginstellingen en heeft ongeveer zeshonderd leden door het land.

Ramp
De FNV zegt geschokt te zijn door de resultaten. FNV-bestuurder Maaike van der Aar: ‘Dit rapport bevestigt alles waarvoor we gewaarschuwd hebben. We stevenen af op een ramp, als de overheid onze boodschap naast zich blijft neerleggen en niet rigoureus ingrijpt. De cijfers uit deze analyse zijn schokkend. Minister Hugo de Jonge moet de tekorten aanvullen of op zijn minst een maatregel treffen die zorgt dat eerlijk alle kosten worden betaald.’ De zorg voor toch al kwetsbare kinderen kampt volgens de vakbond met grote tekorten, administratieve lasten, torenhoge werkdruk en een stijgend personeelsverloop en verzuim. Op 2 september staakte de jeugdzorg tegen het beleid van de minister. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker op
Al eerder is geconstateerd dat de overheadkosten in de jeugdzorg met ruim 30% veel te hoog is. Dit moet ergens tussen de 20 -25% liggen. Daarnaast kunnen de prioriteiten en budgetbewaking beter worden georganiseerd.