Advertentie
sociaal / Nieuws

Veel draagvlak bij gemeenten voor ruimer kinderpardon

Driekwart van de gemeenteraden die onlangs een verruiming van het kinderpardon bespraken, stemde daar in een meerderheid voor. In bijna 60 procent van de raden stond een ruimer kinderpardon recentelijk op de agenda, meldt weblog Sargasso.

29 januari 2019

Driekwart van de gemeenteraden die onlangs een verruiming van het kinderpardon bespraken, stemde daar in een meerderheid voor. In bijna 60 procent van de raden stond een ruimer kinderpardon recentelijk op de agenda, meldt weblog Sargasso.

Splijtzwam

164 colleges hebben sinds 2018 de opdracht gekregen om bij staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid, VVD) aan te dringen op een ruimer kinderpardon. Zo’n versoepeling zou de uitzetting van ongeveer 400 in Nederland gewortelde kinderen moeten voorkomen. Het onderwerp lijkt in toenemende mate een splijtzwam te worden in de regeringscoalitie. D66 en ChristenUnie kaartten het onderwerp aan en recentelijk voegde ook het CDA zich onder druk van haar achterban bij het kamp dat strijdt tegen de uitzetting van vernederlandste kinderen uit uitgeprocedeerde vluchtelingengezinnen. Morgen debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp.

Lokale partijen vaker verdeeld

Een motie om staatssecretaris Harbers te verzoeken om een ruimere regeling werd besproken in 223 gemeenteraden. Sargasso voerde een steekproef uit onder 111 raden om erachter te komen hoe er door de lokale afdelingen van verschillende politieke partijen wordt gedacht over een ruimer kinderpardon. Daaruit blijkt dat ongeveer 93 procent van de ChristenUnie-raadsleden voor een ruimer kinderpardon zijn. Van de D66-raadsleden is ongeveer 90 procent voor en bij het CDA ongeveer twee derde van de raadsleden. Slechts 10 procent van de VVD-raadsleden is te porren voor een versoepeling. Sargasso deed ook een steekproef onder 89 raden om in kaart te brengen hoe lokale partijen denken over een verruiming van het kinderpardon. Daaruit blijkt dat lokale partijen vaker verdeeld zijn over het onderwerp.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Monique
Die 400 zijn er al 700 geworden
H. Wiersma / gepens.
Prima dat er eindelijk afspraken zijn gemaakt en dat er een versnelling komt in de eindeloze beroepsprocedures en de koehandel in kinderen en mensen.

Echter ik kan me ook herinneren dat er ca. 10 - 15 jaar geleden bij een generaal pardon ook al op verkorting van procedures is aangedrongen door zo'n beetje alle gemeenten. Wat is er sinds die tijd eigenlijk gebeurd? Het blijft dweilen met de kraan open met de traagheid en bureaucratie bij vooral de politiek en het Rijk.
Advertentie