of 64621 LinkedIn

Veel buurthuizen moeten sluiten

Omdat er bezuinigd wordt doen gemeenten een beroep op burgers om centra draaiende te houden. Maar volgens de Volkskrant vinden vrijwilligers het werk in de buurthuizen te zwaar.
3 reacties

Het voortbestaan van veel buurthuizen staat op de tocht. Al zeker 100 van deze centra zijn gesloten, nog eens tientallen dreigen hun deuren te moeten sluiten. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant donderdag.

Bezuinigingen
Omdat er bezuinigd moet worden doen gemeenten juist een beroep op burgers om de wijkcentra draaiende te houden. Maar volgens de krant vinden vrijwilligers het beheer, het onderhoud en de exploitatie van de buurthuizen te zwaar. Volgens de MOgroep, de brancheorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening, hebben de sluitingen al zo'n 6000 arbeidsplaatsen gekost.

Vrijwilligers
Volgens Bas Denters, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Twente, moeten gemeenten niet denken dat bijvoorbeeld ouderen een stuk verder zullen reizen als het centrum in de buurt gesloten wordt. Volgens hem kunnen vrijwilligers best enkele taken overnemen van gemeenten, maar dreigen ze in sommige gevallen 'overvraagd' te worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marga Mulder (Raadslid Seniorenpartij ) op
Laten we in de gemeente schagen het voorbeeld geven en daar niet aan beginnen. Eerst even kijken wat de mogelijkheden zijn .nu sluiten is later weer opstarten, dat kost veel meer .De verzorgingshuizen dicht en straks ook de buurthuizen, werkt de eenzaamheid nog meer in de hand.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het lijkt mij dat deze activiteit anno 2013 als Overheidsfunctie minder passend is en geen prioriteit moet krijgen (denk ook aan paracommercialisme en EU-regelgeving mbt het verstrekken van subsidies). Wellicht in deze tijd van werkloosheid iets voor ondernemers die over de daarvoor noodzakelijke specifieke kwaliteiten beschikken?
Door Ton (Coördinator) op
Als vrijwilligerswerk 8 uur per dag kost is het een baan en moet je er voor worden betaald. Ik doe ook vrijwilligerswerk; dat kost me 4 a 6 uur in de week. Als je een buurthuis wilt runnen heb je zowat een horecadiploma nodig met een achtergrond als psycholoog. Je bent minmaal 6 uur op een dag kwijt aan dit werk, dat doet niemand vrijwillig.