of 64707 LinkedIn

Vast tarief voor Wmo-hulp

Het nieuwe kabinet maakt een einde aan de opeenstapeling van verschillende eigen bijdragen die mensen betalen voor hulp op basis van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (Wmo).
5 reacties

Het nieuwe kabinet maakt een einde aan de opeenstapeling van verschillende eigen bijdragen die mensen betalen voor hulp op basis van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (Wmo). Er komt een vast tarief waar zaken als huishoudelijke hulp, dagbesteding en maaltijdservice mee worden afgedekt. 

Netflix-tarief
Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door De Telegraaf. De krant spreekt van een 'Netflix-tarief' .

Gemeenten moeten zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De ondersteuning daarvoor gaat via de Wmo. Gemeentes vragen daar bijdrages voor, die flink op kunnen lopen als iemand gebruikmaakt van veel verschillende soorten hulp. Het nieuwe vaste tarief maakt daar een einde aan. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Elmie op
En de thuiswonende WLZ, wat gaat die betalen in 2018 ?
Door Mies op
Dat zou een opluchting zijn! Dan kan ik eindelijk de indicatie die ik heb gaan gebruiken. Dat zal mijn gezondheid en die van mijn gezin enorm verbeteren. Misschien kan ik dan zelfs weer mee draaien buitenshuis.
Probleem is op dit moment dat als je ziek wordt je al terugvalt in inkomen, ( korter werken, ziek worden, 70% van je kortere werkweek krijgen, bij uwv in wia, 70% krijgen van laatst verdiende) terwijl je vaste lasten gelijk blijven.
Een eigen bijdrage op basis van bruto inkomen, zonder dit van de belasting af te mogen trekken, is dus onevenredig zwaar.... en dan heb ik het nog niet over de bijkomende kosten voor medicijnen en zorg die niet in het basispakket zit of het eigen risico...
Door Marijke van Huizen (Lid Clientenadviesraad Alphen a/d Rijn) op
Arjen Berlo is niet goed op de hoogte: de max. bijdrage in de AWmo kan oplopen tot wel 700 euro per weken en dan hoef je echt niet steen rijk te zijn!
Alleen mensen op bijstandsniveau betalen 17.50 euro per 4 weken.
Door Arjanvanberlo (Consultant) op
Totaal verkeerde aanname: "Gemeentes vragen daar bijdrages voor, die flink op kunnen lopen als iemand gebruikmaakt van veel verschillende soorten hulp."

Voor de meeste burgers is de eigen bijdrage gemaximaliseerd op € 17,50 of € 0. Echter, voor een gedeelte van de bevolking varieert de hoogte van de eigen bijdrage als gevolg van de kosten van de hulpverlening. Dit komt doordat de hoogte van de eigen bijdrage voornamelijk afhankelijk is van de maximale periode bijdrage die burgers op basis van hun inkomen verschuldigd zijn, waarvan de parameters jaarlijks door het Rijk worden vastgesteld.

De grilligheid van het landelijk beleid rondom dit thema en het gebrek aan inzicht over de effecten hiervan zijn verontrustend. Gemeenten zijn pas 2 jaar bezig met het organiseren van de Wmo, en dit zou al de derde wijziging zijn in de eigen bijdrage waarmee burgers geconfronteerd worden als gevolg van landelijke aanpassingen.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Kort gesteld: terug naar AF