of 59250 LinkedIn

Van Rijn: veranderingen pgb te snel ingevoerd

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft donderdag in de Tweede Kamer toegegeven dat wijzigingen rond de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) niet goed en niet zorgvuldig zijn verlopen. Hij erkende dat het achteraf gezien geen goed besluit was om de veranderingen per 1 januari in te laten gaan.
8 reacties

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft donderdag in de Tweede Kamer toegegeven dat wijzigingen rond de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) niet goed en niet zorgvuldig zijn verlopen. Hij erkende dat het achteraf gezien geen goed besluit was om de veranderingen per 1 januari in te laten gaan. Een motie van wantrouwen van SP, CDA en GroenLinks werd niet aangenomen; Van Rijn mag blijven om problemen op te lossen.

Alles uit de kast
De staatssecretaris betreurt dat de risico's die er waren bij de veranderingen in het systeem leidden tot problemen. 
Van Rijn zei dat de problemen hem raken en dat het nieuwe systeem niet bedoeld is om mensen in onzekerheid te laten zitten. 'Het gaat om een kwetsbare groep en het is fout dat de invoering op deze wijze is verlopen. Daarom heb ik al eerder excuses aangeboden en daarom werken we er dag en nacht aan om de problemen op te sporen en op te lossen. Juist daarom verdiep ik me ook in de persoonlijk problemen van mensen en vraag ik de Sociale Verzekeringsbank en de gemeenten alles uit de kast te halen.'

Zuur
Oppositiepartijen hadden eerder flinke kritiek op Van Rijn. Zij verwijten hem dat hij de veranderingen bij het pgb heeft onderschat en te weinig heeft gedaan om problemen op te lossen. Van Rijn zei daarop dat hij echt heeft geprobeerd om tijdens de voorbereidingen alle risico's te voorzien. 'Daarom is het des te zuurder dat het toch fout is gelopen.' Hij ontkende dat hij de Kamer onjuist of onvolledig heeft geïnformeerd. 'Als u dat gevoel heeft, dan spijt me dat', zei hij tegen SP-Kamerlid Renske Leijten, maar hij bleef volhouden dat hij de Kamer voortdurend heeft geïnformeerd.

Balen
Van Rijn sloot zich in het debat aan bij de harde conclusies die de Algemene Rekenkamer onlangs trok: de regels zijn laat ingevoerd, de overdracht van gegevens was een probleem en de regie had beter gemoeten. Hij noemde het ,,evident'' dat hij kennelijk de signalen en waarschuwingen kennelijk niet goed herkend had. 'We hebben de voorbereiding zorgvuldig gedaan maar invoering is niet zorgvuldig gelopen. Ondanks alle maatregelen die je neemt, kan het in de praktijk anders gaan', hield hij de Kamer voor. En: 'daar baal ik van'.

Niet overtuigd
De oppositie is er niet van overtuigd dat Van Rijn de Kamer vorig najaar goed en volledig heeft geïnformeerd over mogelijke problemen rond het persoonsgebonden budget (pgb). Het onjuist of onvolledig informeren van de Kamer geldt op het Binnenhof als een politieke doodzonde. Oppositiepartijen als het CDA, D66, SP, PVV en GroenLinks verwijten Van Rijn dat hij de waarschuwingen over mogelijke problemen bij het nieuwe systeem van de uitbetaling van de pgb's niet open en eerlijk deelde met de Kamer. 'U onthield ons die informatie', zei SP-Kamerlid Renske Leijten.

Te vroeg
CDA-Kamerlid Mona Keijzer verweet Van Rijn dat hij de Kamer niet de kans gaf zelf af te wegen of invoering per 1 januari door moest gaan of dat uitstel beter was. Van Rijn zei dat hij de Kamer niet over elk risico kan informeren, hij deed dat bij nieuwe besluiten. De PvdA-staatssecretaris zei verder dat hij in het najaar maatregelen nam om de problemen op te lossen. Deskundigen oordeelden steeds dat invoering per 1 januari nog haalbaar was. Hij gaf toe dat dat achteraf toch te vroeg is gebleken. 'Het is niet goed gelopen, wat waardeloos is. Dan moet je kijken wat je daar van kan leren.'

Te glad
Voor de oppositie was het niet genoeg. Volgens Fleur Agema (PVV) waren de antwoorden van Van Rijn 'te glad' en bezigde hij 'mooipraterij'. Ze verweet hem te praten over besluiten die 'we met elkaar' hebben genomen. Hij probeert daarmee de Kamer medeverantwoordelijk te maken, zei Agema. Ook Linda Voortman (GroenLinks) sprak daarover haar ergernis uit. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door miek (floormanager) op
Verschrikkelijk dat deze man niet aftreedt. Hij negeert alle waarschuwingen doet alsof het goed komt. Hij denkt alleen net als vele andere in dit kabinet aan zijn baantje.Dat hij vele mensen in ellende storten boeit deze mensen niet. Ik word bang van deze regering. Dus van Rijn treedt af!
Door Ellen op
Het is moeilijk bij te benen, ik weet het, maar wat zou het aardig zijn als de media toch eens bij elk dossier een overzichtje bij zouden houden van wat de 2e Kamer er steeds van vond. Want nu houd ik het gevoel dat de kamerleden allemaal hele boterbergen op hun hoofd hebben maar zou ik de hele oudpapierbak door moeten spitten om dat helder te krijgen.
De 2e Kamer: roepen dat we naar het Noorden moeten, dan roepen dat de koers om moet omdat het koud wordt, dan klagen dat we naar het zuiden varen want nu wordt het zo warm.
Tja.
En waarom ligt de staats die over de SVB gaat, totaal niet onder vuur? Van Rijn vangt nu alle klappen op, wat ik erg moedig vind van hem maar het lijkt me niet helemaal terecht. De gemeentes hoeven sowieso nooit verantwoording af te leggen lijkt het wel.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Wat een ongelooflijk onpraktisch en kneuterig gedoe. Dat is vooral de adviseurs van Van Rijn aan te rekenen. Hebben ze bij het Rijk nog nooit van het verstrekken van financiële voorschotten gehoord? Hoe zo zouden PGB'ers maanden op hun geld moeten wachten?
Door Johannes (adviseur) op
D'66 heeft zich in dit debat van de slechtste kant laten zien. Zij blijven deze staatssecretaris steunen maar halen nu een argument uit de kast dat zij al veel eerder hadden kunnen gebruiken. Volgens D'66 is het nu niet in het belang van de belanghebbenden dat er verdere vertragingen optreden. dat is natuurlijk een gezocht argument om de coalitie niet te laten vallen maar tegelijk voor de buhne toch het kabinet terecht te wijzen.
Door Willem op
Zo'n Pia Dijkstra maakt zich toch ook volstrekt ongeloofwaardig. Eerst de deadline stellen op 15 mei en nu - ruim twee weken later - wat gestommel dat het een dubbeltje op z'n kant was, maar gewoon weer brokkenpiloot Van Rijn blijven steunen.
Door henk bongers (brger) op
De dictatoriale-democratie heeft weer een mooi staaltje laten zien van: "Ik doe gewoon wat ik wil en jullie accepteren dat maar."
D66 leider Pechtold heeft het dan over een dubbeltje op zijn kant m.b.t. de motie van wantrouwen. Wat een laf slap geklets. Hij maakt wel duidelijk wat goed zorgbeleid waard is voor D66.
Van Rijn acteert een theaterstuk en goochelt weer met cijfers zonder tot de kern te komen. Toch mag hij blijven en het nog verder verklooien. Oplossen noemt hij dat. Laat ik nu zo maar denken dat dit hele gedoe koppen kost in de verkeerde hoek zoals bijv. SVB.
Door Evert op
In de politiek maken ze overal een zooitje van. Zichzelf lekker aan het werk houden en ondertussen flink de zakken vullen. En aan de horizon gloort een goed betaalde job bij een zorgverzekeraar. En de burger de moord laten stikken.
Door Donders (mederwerker) op
Dit kabinet heeft niet alleen de pgb te snel ingevoerd.maar ook de participatiewet is te snel ingevoerd. Mensen werken nu onder dwang en uitgescholden en worden uitgebuit door gemeentes en volgens de Rotterdamse ombudsman.weer een groep die zonder een CAO moeten werken net als de werknemers met een WSW indicatie.