Advertentie
sociaal / Nieuws

Van Rijn moet snel opheldering geven over eigen bijdrage

Staatssecretaris Van Rijn moet de Tweede Kamer voor maandag 12 uur per brief informeren over het onderzoek dat de Kamer had gelast naar de gevolgen van eigen bijdrage in de zorg.

11 februari 2016

De Kamer is ontstemd over het uitblijven van onderzoeksresultaten naar de gevolgen van eigen bijdragen voor mensen die langdurige zorg ontvangen, zoals de Wmo. Een GroenLinks-motie zou in de wind geslagen zijn en de Kamer niet goed geïnformeerd. Staatssecretaris Van Rijn moet de Tweede Kamer voor maandag 12 uur per brief informeren.

Snel debat

Een verzoek van Linda Voortman (GroenLinks) en de ChristenUnie hiertoe is donderdag Kamerbreed ondersteund. Komende week of de week na het Kamerreces komt er een debat over de eigen bijdrage, zo is verder vandaag duidelijk geworden. Woensdag had SP-Kamerlid Renske Leijten al om een debat gevraagd, nadat uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en Ieder(in) bleek dat een kwart van de Nederlanders vanwege de (hoge) eigen bijdrage stopt met zorg en ondersteuning. In een reactie van Van Rijn op dat onderzoek, blijkt dat het CBS niet of nauwelijks aan het onderzoek is begonnen. Dat is de Kamer in het verkeerde keelgat geschoten.

Onderzoeksresultaten

In de Kamerbrief moet Van Rijn opheldering geven over de manier waarop hij de motie-Voortman uit gaat voeren, hoe het staat met het onderzoek en ‘de redenen waarom er in tegenstelling tot wat hij steeds heeft beweerd nog steeds niet mee gestart is’, aldus Voortman vandaag in de Kamer.

Begroting

In die, door Kamer aangenomen motie van april 2015, wordt de regering opgedragen onderzoek te doen naar de inkomenssituatie van mensen die zorg ontvangen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat onderzoek moet voor de begroting 2016 klaar zijn.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J de Koning / Verzorgster en Echtgenote
Mijn man zit in de wlz ik verzorg mijn man 7 dagen per week,.

Mijn man betaalt mij uit zijn pgb, nu met het samen trekken van de inkomens, betaal ik ruim € 550,00 per maand, terug uit mijn verdienste als verzorgster, en vind

dit een sigaar uit eigen doos..Is dit dan eerlijk????
H B / watchdog
Wat een hoofdpijnfiguur is die van Rijn toch en dat zal het blijven.

Niet capabel = ongeschikt.

Tweede kamer doe wat je moet doen en kom in actie door deze staatssecretaris weg te sturen.
JaapvV / adviseur
Misschien wacht van Rijn op een onderzoek dat méér dan 1% van de Wmo-gebruikers betreft?
loek / v.m. jur.medew. gsd
Van Rijn heeft al medegedeeld dat ergens in juni cijfermateriaal tevoorschijn komt. Na 1 juli (einde voorzitterschap EU van Nederland) komt het echt en zitten we al richting verkiezingen. het gaat om uitzingen.
Elmie Cleven / verzorgende ig
Een moordenaar die in de gevangenis zit, betaald maximaal 16 euro per dag, gedurende maximaal 2 jaar. Eigenlijk worden al die zieken en gehandicapten dus zwaarder gestraft als welke crimineel dan ook !!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Zou het zo kunnen zijn dat er onder deze kwart Nederlanders ook veel mensen zijn:

1. die onnodig (veel) zijn gepamperd

2. hun inkomensafhankelijke(!!!) bijdrage liever in eigen zak houden

3. hun hulp via het niet witte circuit contracteren

4. of via mantelzorg regelen?

Ga dat zelf maar eens uitzoeken Tweede Kamer.
Advertentie