of 60715 LinkedIn

Van Rijn: geen verantwoording per onderdeel

In plaats van verantwoording per onderdeel wil staatssecretaris Van Rijn (VWS) weten of beleid succesvol is.

Gemeenten hoeven niet per onderdeel te specificeren waar zij hun budget voor het sociale domein aan uitgeven. Dat vindt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). ‘Waar ik naar streef, is dat we niet zozeer gaan kijken naar de verantwoording per onderdeel, maar dat we gaan kijken of het beleid succesvol is.’ Hij zegt dat in een interview met Binnenlands Bestuur.

Niet logisch

Voor Van Rijn (PvdA) staat het principe één gezin, één plan één regisseur voorop in de veranderingen en decentralisatie van taken. Die regisseur kan iemand van jeugdzorg zijn, maar ook een schuldhulpverlener of een medewerker van thuiszorg. De regisseur kan dan weer andere hulpverleners inchakelen. Achteraf aan gemeenten vragen om de geldstromen per onderdeel te verantwoorden, vindt Van Rijn niet logisch. Als je de geldstromen bij elkaar brengt om mensen te helpen, moet je bij de verantwoording niet weer ‘uit verschillende potjes’ gaan werken, vindt hij.

 
Welke aanpak werkt

Veel belangrijker dan verantwoording per onderdeel vindt Van Rijn de vraag of beleid werkt of niet. ‘En dat is dus niet verantwoordingsinformatie per onderdeel. Maar misschien wel verantwoording over het feit of het beleid succesvol is of niet. Ik denk dat we dat ook naar elkaar verplicht zijn en de gemeenten zelf ook. Die zouden moeten weten welke aanpak werkt en welke niet. Dan kunnen we van elkaar leren.’

Schuttersputjes
Of het Van Rijn gaat lukken de Kamer hierin mee te krijgen, zal nog moeten blijken. Bij wetsontwerpen willen Kamerleden nog wel eens wat dichttimmeren. Maar Van Rijn vindt het tijd dat gemeenten meer beleidsvrijheid krijgen van het rijk om het beleid optimaal uit te voeren. Tegelijkertijd moeten gemeenten niet bang zijn om de resultaten van datzelfde beleid te delen, te vergelijken en te benchmarken. ‘Het is tijd dat we uit onze schuttersputjes komen’, zegt hij.


Debat met Plasterk
Naast tegenstand in de Kamer zal de staatssecretaris ook nog flink in debat moeten met collega en partijgenoot minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Die zei eerder in een interview met Binnenlands Bestuur dat hij verantwoording per onderdeel altijd nodig zal vinden.

Lees het hele interview met Martin van Rijn vanaf vrijdag in BB Magazine (inlog).

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hendrik ( ) op
Helemaal eens met @2 en @3 inzake de verantwoording. Stuur op outcome en pas de MKBA hierbij toe. Voorkom een heleboel bureaucratisch gedoen en laat de effectiviteit ten goede komen aan de mensen waar het om gaat. Blij dat dhr. van Rijn deze visie deelt!
Door Elisabeth Nymus (schrijfster jeugdroman: Seksueel Misbruik) op
Ik bemerk willekeur van beleid binnen gemeentes. Zeker op het domein Sociaal is het maar de vraag of zij toegerust zijn tot hun taak en of de vertaling van beleid werkelijk doorgevoerd wordt in de uitvoering. Papier is ook hier weer zeer geduldig. Het afschuifsysteem viert hoogtij. Veel burgers vallen tussen wal en schip en krijgen daardoor helemaal géén hulp of de hulp is totaal niet adequate. Het principe één gezin, één plan één regisseur. Is mooi in theorie, maar in de praktijk is het voor een gemeente al gauw te duur, te bewerkelijk en géén begeleidingsgelden mogelijk. Men zet de tering naar de nering en schrijft het beleid richting "het verlangen naar en als het mogelijk is". Het terugvorderen van en wegbezuinigen van miljoenen van gemeentes helpt hierin ook niet aan mee.
Door Jan de Bont op
Eindelijk, eindelijk iemand in het Haagse beleidscentrum die snapt dat sturen (en dus ook aanspreken) op output en verantwoordelijkheden de (enige) sleutel is voor een efficiënte en effectieve inzet van overheidsmiddelen en het beteugelen/verminderen van een hoop onzinnige en geldvretende bureaucratische rompslomp die het alleen sturen op input altijd en telkens weer opnieuw oplvert ! Zie hier ook de toegevoegde waarde van het enige jaren buiten de Haagse politieke keuken in een zakelijke en bedrijfsmatige omgeving gewerkt te hebben. Mijnheer Plasterk doe er uw voordeel mee !
Door A. Willemsen op
Deze meneer snapt wat de praktijk nodig heeft. En dat is zeldzaam in Den Haag.