of 59250 LinkedIn

Van Rijn: Alphen zat fout met afwijzen traplift

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft in april niet goed gehandeld bij het niet verstrekken van een traplift aan een negentigjarige man. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) schrijft woensdag naar aanleiding van vragen van SP-Kamerlid Renske Leijten.
6 reacties

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft in april niet goed gehandeld bij het niet verstrekken van een traplift aan een negentigjarige man. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) schrijft woensdag naar aanleiding van vragen van SP-Kamerlid Renske Leijten dat Alphen zich niet aan de uitgangspunten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft gehouden.

Verordening wordt aangepast
'De gemeentelijke verordening laat onvoldoende ruimte voor het uitgangspunt van onderzoek in individuele situaties', zo meldt Van Rijn. Alphen aan den Rijn gaat de verordening aanpassen.

Boze reacties
De zaak zorgde eind april voor ophef in Nederland. De bejaarde man kreeg geen traplift 'omdat hij eerder had kunnen voorzien dat traplopen moeilijk zou worden.' Bij seniorenoganisatie Unie KBO kwamen honderden boze reacties binnen.

Verbetertraject
Alphen aan den Rijn heeft aangegeven de toonzetting in de betreffende brief te betreuren, zo schrijft Van Rijn. 'Er is een verbetertraject gestart met betrekking tot de correspondentie met haar inwoners.' (ANP)
Lees meer over Gemeente Alphen aan den Rijn. in Overheid in Beeld
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Om misverstanden te voorkomen: het vraagteken moet uiteraard een punt zijn.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Van Rijn kan zich beter bemoeien met de hoofdlijnen van beleid (bijv. gemeenten die zich niet aan procedures houden) en niet met individuele gevallen. Voor dit laatste geldt namelijk de bezwaar - en beroepsprocedure?
Kennelijk hebben Kamerleden en rijksambtenaren geen flauw benul meer hoe het werkt in Overheidsland.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Tegen het besluit van Alphen staan toch bezwaar en beroep open, waar bemoeit de staatsecretaris zich dan nog mee?
Door JaapvV (adviseur, o.a. voorzieningen) op
Heel vreemd. Maar ook weer heel passend bij een overheid die de verantwoordelijkheden decentraliseert - maar niet heus.. Een miskleun van van Rijn en een opmaat om wederom rechtszaken, procedures en compensatieaanvragen los te laten - en te winnen. Heel jammer. Zo organiseer je zowel je eigen kapitaalvernietiging als je eigen gelijk.
Door Frits van Vugt (adviseur en onderzoeker sociaal domein) op
Zeer vreemde reactie van Van Rijn, om de beslissing van Alphen aan den Rijn te bekritiseren!!
Nog pas een week geleden beweerde hij in de 2e kamer dat hij - tot onvrede van een deel van de Kamer - nog niet ging ingrijpen bij gemeenten die de huishoudelijke hulp in strijd met de wet stopzetten of versoberen. Hij was daartoe pas bereid als gemeenten uitspraken van de rechter aan de laars lappen en hun beleid niet aanpassen.

Waarom dan nu deze tournure? Waarom laat hij zich in met beslissingen van gemeenten om gedecentraliseerde bevoegdheiden om voorzieningen toe of af te wijzen?

Hij was toch de pleitbezorger en politiek verantwoordelijke voor de sociale decentralisaties? Dan ook niet meer mee bemoeien, ook al willen 2e Kamerleden je uit de tent lokken......