of 59250 LinkedIn

Van Rijn aan de tand gevoeld over gebrek aan controle 3D's

Raadsleden zeggen de decentralisaties maar moeilijk te kunnen controleren. De SP wil van Van Rijn weten wat hij hieraan gaat doen.

De SP wil opheldering van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS, PvdA) over het gebrek aan controle door raadsleden op de drie grote hervormingen in de zorg. Dat gebrek aan controle kwam onlangs naar voren uit een enquête onder raadsleden door NRC.

Keukentafelgesprekken
Raadsleden worden niet goed geïnformeerd wat een goede politieke controle in de weg staat, bleek uit de enquete. Zo worden ze regelmatig slecht geïnformeerd door het college, en kunnen niet overzien of burgers noodzakelijke zorg wordt onthouden. Ook beklagen ze zich over het feit dat hun gemeente het niet voor elkaar krijgt arbeidsgehandicapten aan het werk te krijgen en over de manier waarop de keukentafelgesprekken gevoerd worden.

Oplossing
SP-Kamerlid Renske Leijten wil van Van Rijn weten wat hij vindt van de opmerkingen van de raadsleden over deze onderwerpen. Ook vraagt ze zich af waarom Van Rijn ‘niet geluisterd’ heeft naar de waarschuwingen van de Algemene Rekenkamer en de Raad voor het Openbaar Bestuur die aangaven veel risico’s te zien in de democratische controle na de invoering van de drie decentralisaties. Bovendien vraagt ze zich af hoe Van Rijn heeft kunnen spreken van een ‘beheerste’ overgang van zorgtaken na deze berichten en wil ze weten hoe hij ervoor gaat zorgen dat ze problemen opgelost worden. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Paula op
Voor 1-1-2015 stelde de democratische controle helemaal geen ene moer voor. De zorginstanties konden doen waar ze zin in hadden. Vandaar dat de kosten totaal geëxplodeerd zijn.
Nu komt er eindelijk iets van een beweging, dankzij de gemeenten, om eens te controleren of het allemaal wel nodig is, al die diagnoses en peperdure behandelingen.

Maar het domme gansje Leyten snapt dat niet. En de even domme Van Rijn zal vast antwoorden dat de situatie hem zorgen baart en dat hij zint op maatregelen...
Door H. Wiersma (gepens.) op
Leijten snapt nog steeds niet hoe het werkt. Raadsleden, die vinden dat ze in het kader van de 3D-operatie onvoldoende worden geïnformeerd en/of kunnen controleren, moeten de desbetreffende portefeuillehouder (wethouder) ter verantwoording roepen. Daar gaat Van Rijn helemaal niet over. Kamerleden kunnen zich beter richten op het stellen van niet onnozele vragen.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Zo worden ze regelmatig slecht geïnformeerd door het college, en kunnen niet overzien of burgers noodzakelijke zorg wordt onthouden. Ook beklagen ze zich over het feit dat hun gemeente het niet voor elkaar krijgt arbeidsgehandicapten aan het werk te krijgen en over de manier waarop de keukentafelgesprekken gevoerd worden.== In feite geven raadsleden hiermee ook eigen disfunctioneren weer. De partijdiscipline is vaak te belangrijk (dualisme is n.m.m. een fopspeen) en dus gaat men kennelijk als een slecht verliezer de krant opzoeken. De landelijke SP ziet hierin een pestpuntje richting Van Rijn, meer niet, want de zaken zijn nu eenmaal al een tijdje gedecentraliseerd. Ben je niet geschikt, dan verbeteren of wegwezen. Je bent uit eigen verkiezing volksvertegenwoordiger met vele plussen en soms minnen en de opstelling als huiler komt nogal gemaakt over.