of 64204 LinkedIn

Van der Laan zet zich actief in voor terugkeer asielzoekers

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil diplomaten aanspreken op terugkeer van asielzoekers.
5 reacties

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gaat zich actief inzetten voor de terugkeer van asielzoekers naar hun land van herkomst. Dat zegt hij in een interview met NRC Handelsblad.

Voormalige gevangenis
Het gaat met name om de opvang en de terugkeer van de  demonstratieve asielzoekers die sinds meer dan een jaar zichtbaar op verschillende plekken in de stad verblijven.
Amsterdam biedt 159 asielzoekers de komende zes maanden opvang in een voormalige gevangenis, De asielzoekers verblijven daar in cellen, maar de deur gaat volgens Van der Laan niet op slot. De Amsterdamse burgemeester is van plan diplomaten uit de landen waar de asielzoekers vandaan komen actief te gaan benaderen voor hulp bij terugkeer.

 

Diplomaten benaderen
“Als burgemeester van Amsterdam ontvang ik regelmatig consuls en ambassadeurs van Afrikaanse landen. Dat vinden die diplomaten leuk. Maar de volgende keer dat ze komen heb ik wat te bespreken. Deze landen doen vaak moeilijk als het gaat om het toelaten van gevluchte landgenoten die willen terugkeren. Nu zal ik van de gelegenheid gebruik maken om niet alleen een borreltje of een kopje koffie met ze te drinken, maar ook te vragen hoe dat zit met die medewerking aan de terugkeer van hun landgenoten. En ik wil boter bij de vis”, aldus Van der Laan in het NRC.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marjan (beleidsmedewerker) op
Wat een negativiteit weer ( behalve dan van broadcaster) Iemand doet wat en onmiddelijk weer in een negatief daglicht zetten. Van der Laan heeft zijn betrokkenheid met het asielbeleid vaker bewezen. Wellicht niet op de manier waarop iedereen dat wenst maar je kan hem niet verwijten dat hij nu pas belangstelling toont. Ik ben blij dat hij actie onderneemt.
Door Wim Vreeswijk (Belastingadviseur) op
Het is in meerdere opzichten opmerkelijk dat de sociaal-democraat van der Laan, zo vlak voor de a.s. gemeenteraadsverkiezingen zich gaat inzetten voor de terugkeer van 159 asielzoekers. Enerzijds heb ik Van der Laan nooit eerder kunnen betrappen op enigermate remigratiepolitiek. Kennelijk is dit bedacht om vlak voor de a.s. gemeenteraadsverkiezingen te reanimeren voor de PVDA. Anderzijds is dit een vorm van symboolpolitiek om slechts 159 asielzoekers in bewegingsvrije (!) detentie-inrichtingen te huisvesten want volgens mij zijn er veel meer illegale, uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam. Hoe doorzichtig kun je zijn als Amsterdams burgemeester.
Door loek (vm jur.medew.gsd) op
Demonstratieve asielzoekers; mag hier een verklarend woordenboek bij? Als burgemeester van Amsterdam ontvang ik regelmatig consuls en ambassadeurs van Afrikaanse landen zegt de burgemeester. Dat vinden die diplomaten leuk. -Fijn voor Van der Laan dat het zo gezellig is, maar daar schiet niemand iets mee op behalve hijzelf en de diplomaten. Van der Laan moet niet doen alsof hij actief gaat worden want gemeentelijke medewerking aan Rijksbeleid lijkt toch een vereiste binnen de kolom. Uiteindelijk kwam de asielpersoon als rechtzoekende Nederland binnen en dat hoeft niet specifiek Amsterdam te zijn.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Niet zeuren Boris2, Wees blij dat deze burgervader deze problematiek serieus wil aanpakken.
Door Boris2 op
Dus deze burgervader gaat (eindelijk) aan zijn gewone werk ipv koffieleutem of kopstootjes achterover slaan met zijn buitenlandse vrienden waar hij geen gespreksonderwerpen voor heeft....goh
Het moet niet gekker worden hoor.