Simpelere regels
Om de kans op werk voor arbeidsgehandicapten te vergroten, krijgen werkgevers te maken met simpelere regels. Voor nieuwe contracten verdwijnen subsidies op de loonkosten. In plaats daarvan gaat overal gelden dat bedrijven minder loon betalen aan een arbeidsgehandicapte die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen (loondispensatie). Het inkomen moet door de gemeente worden aangevuld tot het minimumloon.

Aanval op beschaving

Bij de SP zijn de zorgen in ieder geval niet weggenomen. De oppositiepartij wil het plan van tafel hebben. 'De regering doet een keiharde aanval op de beschaving. Van de VVD kunnen we dit verwachten, maar dat CDA, D66 en CU dit mogelijk maken, is onvoorstelbaar', aldus Kamerlid Jasper van Dijk. Volgens hem ontneemt het voorstel juist iedere motivatie om te gaan werken, 'want je gaat er niets meer op vooruit.'

In de knel

Volgens de Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart verliezen betrokkenen het recht op een volledige werkeloosheidsuitkering en een normaal pensioen. 'Op deze manier komen arbeidsgehandicapten in de knel.' Van Ark wil met onder meer gemeenten, werkgevers, vakbonden en arbeidsgehandicapten in gesprek over de voorgestelde veranderingen. (ANP)