Advertentie
sociaal / Nieuws

Vakbond vreest voor gevolgen Wet werken naar vermogen

Onder het motto ‘Laat kwetsbaar Nederland niet vallen’ is de vakcentrale FNV een campagne gestart om aandacht te vragen voor de gevolgen van de Wet werken naar vermogen die het kabinet in 2013 in wil laten gaan. De wet moet de bestaande regelingen voor Wajong, Bijstand en sociale werkvoorzieningen vervangen. De vakbond vreest voor de gevolgen.

29 september 2011

Leo Hartveld, bestuurder van de FNV, waarom deze campagne?
´Het kabinet zet de plannen voor de Wwnv door, ondanks onze argumenten dat het een slechte regeling is. We hebben het hier over de grootste ingreep in de sociale zekerheid sinds de jaren 80. Toen gingen de uitkeringen met 10 procent omlaag. Nu wordt het sociale minimum 14 procent verlaagd. Maar veel mensen weten niet precies wat er gaat veranderen. Dat geldt voor het grote publiek  maar ook voor gemeenten en andere betrokkenen. Vandaar de campagne.´

Wat zijn volgens de FNV de gevolgen van de Wwnv?
´Laten we beginnen bij de bijstand. Die gaat er in de toekomst 160 euro per maand op achteruit omdat de bijstand ontkoppeld wordt. Ook is er voor 1 op de 3 jongeren die nu in de Wajong zit straks geen uitkering meer en gaan er 70 duizend banen bij de sociale werkvoorzieningen verdwijnen. Bovendien gaat er op grote schaal onder het minimumloon gewerkt worden. Dat vinden wij een uitholling van het arbeidsstelsel. We willen duidelijk maken dat het kabinet hiermee de verkeerde richting op gaat.´

Maar Wajongers krijgen toch bijstand? En de banen in de sociale werkvoorziening zijn toch beschermd?
´Wajongers gaan onder de huishoudtoets vallen. Dus als ze inwonen bij een partner die een inkomen heeft of bij hun ouders, verliezen ze hun uitkering. En in de sociale werkvoorziening komen er geen nieuwe plaatsen vrij als mensen hun baan verlaten. Dat terwijl er zo’n 20 duizend mensen op de wachtlijsten staan. Over een aantal jaren gemeten betekent dat dus dat er zo’n 60 tot 70 duizend arbeidsplaatsen verdwijnen.´

U zei dat er voor gemeenten zaken gaan veranderen. Waar denkt u aan?
´Door de verlaging van de bijstand, komt er meer armoede. Dat brengt een toename op de voorzieningen met zich mee. Een groter beroep op de bijzondere bijstand, meer schuldhulpverlening. En door de veranderingen in de SW-sector moeten de gemeenten daar ook meer aan bijdragen. Het Rijk vergoedt het minimumloon. Maar veel mensen in de sociale werkvoorziening verdienen meer en daar draaien de gemeenten voor op.´

Een voorlichtingsfilmpje van het ministerie over de nieuwe wet omschrijft u als een ‘schandalig propagandafilmpje’. Waarom loopt u daar zo tegen te hoop?
‘Het is propaganda in de slechtste zin van het woord. Het suggereert dat mensen in de Wajong of de SW naadloos gaan instromen in het reguliere bedrijfsleven maar daar is geen sprake van zolang er geen druk op de werkgevers wordt gezet. Op dit moment heeft slechts vier procent van de bedrijven een Wajonger in dienst. Dat verander je niet zomaar. Daarvoor moet heel veel gebeuren.’

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marc / directeur
Het is een illusie te verwachten dat mensen die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt volledig opgenomen gaan worden door de commerciële bedrijven. De reden is heel eenvoudig, de begeleiding van die groep mensen kost nu eenmaal geld en tijd. In deze economische situatie zullen weinig bedrijven hiertoe besluiten, want de concurrentiekracht staat al onder druk. Daarnaast is ook de omgeving niet geschikt voor de meeste mensen, de prestatiedruk ligt vele malen hoger dan ze aankunnen, met hoger en wellicht definitief uitval als gevolg. Ik denk dat WWNV wel kan werken, maar dan in een andere constructie. Eerst een tussenstation met semi beschermde werkplekken waar vaardigheden aangeleerd worden, en van daar uit actief doorplaatsen/ bemiddelen.
Rik / directeur
Gelukkig gaan ze eindelijk wat doen aan de de geldautomaat van BV Nederland. Honderdduizenden aan het geld infuus. De echt zieken en zwakke natuurlijk

moeten natuurlijk beschermd worden, maar als ik hier in het plaatselijk cafehier al minstens 3 uitkeringsgerechtigen mijn belastingcenten zie opzuipen, zeg ik keihard AANPAKKEN die handel, voordat we een 2e Griekenland worden
alexander / ambtenaar
Het gaat hier om een groep die een flinke afstand heeft tot de arbeidsmarkt en die afstand waarschijnlijk nooit zal overbruggen. Ook om een groep - heb ik bij WSW bedrijfsbezoeken vastgesteld - die blij en trots is op het werk dat zij doen. Dat wordt nu afgenomen. Doorstroming naar de arbeidsmarkt is een illusie. Dat lukt niet eens met gedeeltelijk arbeidsongeschikten t.g.v. WAO en WIA. Het is kennelijk het makkelijkst om de meest kwetsbaren aan te pakken en het geeft de snelste bezuinigingswinst. Een meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft toch op deze coalitie gestemd.
Mariette
tqv 34
Apie / gemeente ambtenaar
Mijn zoon heeft een wajong uitkering; dus die raakt hij kwijt, want hij woont nog thuis; ik werk bij een sociale dienst, ik weet wat er allemaal op "ons" af komt. Ook zij die een bijstandsutkering hebben en nog thuiswonende werkende kinderen hebben, die raken hun bijstandsuitkering kwijt >> de kinderen moeten dan maar hun ouder(S) onderhoudeen !!! Ik ben lid van ABVAKABO, vind dat de Bond beetje laat is; wat mij bevreem is dat al die maatschappelijke organisaties zich niet verenigen om actie te voeren!!! Als mijn zoon zijn wajong uitkering kwijt raakt, dan gaat hij op zich zelf wonen zodat hij zijn uitkering niet kwijt raakt. Er zullen echte verhuizingen plaatsvinden, maar niet uitgesloten dat er ook schijn verhuizingen zijn! Dit kabinet is het asociaalste kabinet dat ik sinds 1970 ken. Al die uitkeringsgerechtigden kunnen geen vuist maken, want als zij actie voeren, dan heeft niemand er last van. Als ik met mijn collega's actie voeren, dan hebben er mensen last van en zij kunnen dan weer het kabinet onder druk zetten. Er zijn vier groepen mensen die er straks last van hebben: de wajongers, de wswérs, de bijstandsgerechtigden en de thuiswondende werkende ouders / kinderen.
R Berg
´Laten we beginnen bij de bijstand. Die gaat er in de toekomst 160 euro per maand op achteruit omdat de bijstand ontkoppeld wordt.

Ik hou nu per maand hooguit 50 euro over. Je hoeft geen rekenkundig wonder te zijn om uit te rekenen dat ik dan binnen de kortste keren, hooguit een maand of 2, dakloos word. En met mij vele tienduizenden.
Dit kabinet is dus super a-sociaal en dient per direct ontbonden te worden.
M. van den Berg / persoonlijke titel
Jammer van de feitelijke onjuistheden: de wajonger is juist uitgezonderd bij de huishoudtoets! (art. 31lid 2 sub w nieuw). Lijkt dus erg op bangmakerij en ketelmuziek.

Ook: de huishoudtoets heeft niets met de WWNV te maken, de huishoudtoets hoort bij de zgn. WWB-maatregelen die al per 1 januari aanstaande moeten ingaan. Ook het ontkoppelen van de bijstand hoort bij deze WWB-maatregelen en heeft niets te maken met de WWNV!
Kan BB niet deze meneer confronteren met de werkelijke feiten?
Asperger / WWB-er
Als mijn uitkering verloren gaat omdat ik thuis woon, dan zal ik op mijzelf gaan wonen. Is mijn uitkering duurder en kan ik in een begeleid wonen project. Niemand die daar iets mee op schiet.
Deze bezuiniging gaat niets opleveren, het gaat alleen maar maatschappelijke onrust teweeg brengen, meer criminaliteit en grotere verschillen tussen rijk en arm.

Over een paar jaar gaan we allemaal zwaaien naar Rutte. Alleen wel jammer dat de solidariteit tegen die tijd finaal om zeep geholpen is.
O. ten Hove
Ach Van den Berg. Er zijn veel te veel beleidsmedewerkers die niet eens wete waar ze mee bezig zijn. Net als managers, er zijn er gewoon te veel. En we hadden dit kunnen verwachten met een VVD-premier die de rijken ontziet en de armen de stront in duwt. Godsgeklaagd dat de VVD bestaat. Het is een voksvijandige partij.

En ik snap het niet. Wajongers worden ontzien, maar gaan de bijstand in. In de bijstand geldt straks de toets dat alle leden in het huishouden in de berekening betrokken worden. Dus hoe kunnen Wajongers dan ontzien worden, als het afgeschaft wordt? Is Van den Berg dan een beleidmedewerker die dan maar wat doet en peperduur zjn terwijl veel van hun rapporten in de la verdwijnen? Zoals bij de gemeente Den Haag. Veel te veel opperhoofde en veel te weinig Indianen die het werk moeten doen...
Mathea / ex begel. verst. gehandicapten
Men. Rutte blijft maar herhalen dat het niet sociaal is mensen in sociale werkplaatsen te stoppen.
Helaas men. Rutte niet iedereen heeft het geluk te worden geboren in goede gezondheid en met normale intelligentie.
Dit kabinet steekt ze geen helpende hand meer toe.
Het begint al op de scholen. Terug naar de gewone basisschool, waar de leerkrachten hun handen al vol genoeg hebben, met alle toegenomen bureaucratie.
Terug naar heel vroeger. Niet goed lerend, dan maar achterin de klas.
Daarna de arbeidsmarkt op. De prachtige WSW bedrijven,, waar deze mensen begeleid kunnen werken sluiten en dan sociaal voor een minimum bij een gewone baas aan de slag.
Een voorbeeld men Rutte van wat U sociaal noemt mocht ik aanschouwen.
Een man met een verstandelijke beperking was bij de macDonald aan het vegen.
Dat kon hij wel. Het was helaas ook aan zijn uiterlijk te zien, waardoor hij uitgelachen werd door de pubers die daar kwamen eten.
Nu dan is een beschermde werkplek echt socialer. Expiriment mislukt.
Van men Rutte moeten ze in de supermarkt
gaan vakken vullen, dat is steeds zijn voorbeeld. Ook dat heeft hij al de nodige keren herhaald. Een zeer slappe verdediging van het onderuitschoffelen van de zwaksten in onze maatschappij.
Het behoud van de wsw betekent arbeid voor mensen met een beperking.
Ook zij hebben recht op een normaal loon.
Het gaat niet om iets tijdelijks. Beperkt blijft men levenslang.
De mensen die bij de wsw werken zijn trots op hun werkplaats en kunnen dankzij
de goede begeleiding optimaal functioneren. Iets wat goed functioneert .
AFBLIJVEN
Met deze kamermeerderheid van VVD, PVV en CDA zal het helaas bittere werkelijkheid worden.
Geen perspectief voor de armsten.
Misschien kunnen bij het CDA enkelen hun hart laten spreken, dat is de enige hoop.
Probeert U het als vakbond eens bij deze partij.
Advertentie