Advertentie
sociaal / Nieuws

Utrechtse wethouder accepteert geen zwijgcontracten

De gehele Utrechtse gemeenteraad wil van wethouder Victor Everhardt (jeugdzorg, D66) weten of de lokale Veilig Thuis-organisatie met zwijgcontracten werkt. Dit naar aanleiding van berichtgeving door RTV Utrecht.

20 februari 2019

De gehele Utrechtse gemeenteraad wil van wethouder Victor Everhardt (jeugdzorg, D66) weten of de lokale Veilig Thuis-organisatie met zwijgcontracten werkt. Dit naar aanleiding van berichtgeving door RTV Utrecht.

Klacht plotseling ingetrokken

De regionale zender bericht al enige tijd over misstanden bij de regionale Veilig Thuis-organisatie en laat weten dat een familie die meerdere zaken tegen Veilig Thuis had lopen, haar klacht over een vertrouwensarts vlak voor de behandeling in december plotseling had ingetrokken. De familie wilde ineens ook niet meer met de redactie praten over hun klacht. Dat duidt er volgens RTV Utrecht hoogstwaarschijnlijk op dat de familie een zwijgcontract heeft getekend in ruil voor een schadevergoeding of een dossierwijziging.

Rol opdrachtgever en subsidieverstrekker

De raad vraagt onder meer aan Everhardt of hij bekend is met het gebruik van zwijgcontracten door zorgaanbieders en of hij bereid is om met jeugdzorgpartijen hierover het gesprek aan te gaan. Ook willen de raadsleden weten hoe het college kan voorkomen dat jeugdzorgaanbieders in Utrecht mensen zwijgcontracten laten tekenen, en in hoeverre de gemeente zich daarvoor inspant in haar hoedanigheid van opdrachtgever en subsidieverstrekker.

Raadsonderzoek

De gemeenteraad heeft de regionale Veilig Thuis-organisatie al langer onder het vergrootglas. Zij voert momenteel onderzoek uit naar het functioneren van Veilig Thuis, waarbij een aantal families die aanvankelijk meewerkten hun medewerking op het laatste moment opeens introkken. Utrechters die een zwijgcontract met een zorgaanbieder hebben getekend, worden opgeroepen om contact op te nemen met de gemeenteraad.

'Zwijgcontracten in zorg onacceptabel'

Wethouder Everhardt liet bij monde van zijn woordvoerder weten dat zwijgcontracten in de zorg wat hem betreft onacceptabel zijn en kondigde aan dat hij melding doet bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) als hij erachter komt dat een in Utrecht actieve zorgaanbieder met zwijgcontracten werkt. Everhardt zal de IGJ dan ook vragen om onderzoek te doen.

Verbod

De IGJ doet momenteel onderzoek naar het gebruik van zwijgcontracten in de zorg en roept mensen die een dergelijk contract hebben getekend op om zich zo nodig anoniem bij de IGJ te melden. Toen eind januari bleek dat de IGJ voor het eerst een melding had ontvangen over een zwijgcontract in de jeugdzorg, liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) van zich horen. Net als zijn voorganger Edith Schippers (VVD) is hij een voorstander van een verbod op zwijgcontracten in de zorg.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.Burger / medewerker
Waar burgers, bedrijven en instellingen, in contact komen met de overheid, is de informatie in beginsel openbaar en de overheid kan nog veel meer doen om dit ook actief openbaar te maken net als in de Scandinavische landen. Zo in de trant van: dit was het probleem en zo hebben we het opgelost. Wie het beter weet mag dat zeggen; misschien hebben we daar in de toekomst wat aan. Dit kunnen we goed doortrekken naar Nederland. Alle belastinginformatie > openbaar maken. Alle subsidiestromen en uitkeringen > openbaar maken. Alle strafrechtelijke veroordelingen en justitiele sancties > openbaar maken. Steekt een gemeente geld in een probleem van burgers > dan ook openbaar maken over hoe en wat. Onderhandelingen met leveranciers > via openbare kanalen waardoor je concurrentie vergroot en vriendjespolitiek verbant. Voor sommigen een schok, voor de toekomst een zegen.
alexander / ambtenaar
Als dit zo is moet dat einde oefening zijn voor deze instelling. Dit is wezensvreemd aan de Nederlandse bestuurscultuur. En niet met ''zullen ze nooit meer doen'' afdoen en rustig verder laten gaan. Gewoon klaar, daar is de deur.
Advertentie