of 61441 LinkedIn

Utrechtse bijstandsproef kan doorgaan

Het vertrouwensexperiment met de bijstand in de gemeente Utrecht en enkele omliggende gemeenten kan doorgaan nu de Utrechtse gemeenteraad heeft ingestemd met een nieuwe verordening voor de Participatiewet.

Het vertrouwensexperiment met de bijstand in de gemeente Utrecht en enkele omliggende gemeenten kan doorgaan nu de Utrechtse gemeenteraad heeft ingestemd met een nieuwe verordening voor de Participatiewet.

Verordening Participatiewet

Aanvankelijk wilde Utrecht al in het komende jaar beginnen aan een proef met een lichter regime in de bijstand. Vanuit Den Haag werd de Domstad echter te kennen gegeven dat zij eerst de verordening voor de Participatiewet moest aanpassen voor het experiment doorgang kan vinden. In die verordening stond tot voor kort dat Utrechtenaren op vrijwillige basis een tegenprestatie konden leveren voor hun bijstandsuitkering.

 

Beleid in praktijk ongewijzigd

Dat punt is nu aangepast. In de Utrechtse verordening staat nu dat het college de bevoegdheid heeft om een verplichting tot tegenprestatie op te leggen aan uitkeringsgerechtigden. ‘Daarvan gaat het college echter geen gebruik maken’, laat een woordvoerder van wethouder Victor Everhardt  (werk en inkomen, D66) weten. Daarmee blijft het beleid van de gemeente Utrecht in de praktijk dus ongewijzigd.

 

Werving in januari 2018

De bedoeling is dat in februari 2018 een begin wordt gemaakt met de werving van kandidaten. Behalve Utrechtse bijstandsgerechtigden kunnen ook cliënten uit de omliggende gemeenten Bodegraven, Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist deelnemen aan de proef. Hoe het Utrechtse vertrouwensexperiment precies zal worden ingericht, wilde de woordvoerder van wethouder Everhardt nog niet zeggen. In januari wordt de gemeenteraad hierover nader geïnformeerd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door gs (controleur) op
De Profiling Award 2017 gaat op de valreep niet naar Almelo maar naar de gemeente Tilburg. Daar had men het vermoeden dat nogal wat bijstandsgerechtigden met een niet-westerse afkomst verzwegen vermogen in het land van herkomst hebben. Dus startte in 2013 het project 'Vermogen in het buitenland'. Al gauw wezen indicatoren uit dat het gesjoemel onder Turken wel eens hoog zou kunnen zijn en bovendien verliep de samenwerking met een onderzoeksbureau in Turkije soepel. Dus selecteerde men omwille van een pilot negen Turken en alle negen bleken verzwegen panden in Turkije te hebben, derhalve over vermogen te beschikken en dus onterecht bijstand te hebben getrokken. Tegelijkertijd is onderzoek gedaan naar Marokkanen, maar die verzwijgen niets. Dus besloot Tilburg zich te geheel en al te concentreren op de Turken. Naar verwachting zou men nog eens 50 bijstandstrekkers door kunnen strepen en daarmee lag een jaarlijkse besparing van €1 miljoen in het verschiet, plus de opbrengsten van het terugvorderen van onterecht uitgekeerde bijstand. Een mevrouw met een geheim Turks huis ter waarde van €25.000 kreeg in dat kader een rekening van €145.350,95 gepresenteerd en die stapte daarop naar de rechter. Volgens haar was dit namelijk een overduidelijk gevalletje van discriminatie en de rechter is het daar vandaag mee eens. Discriminatie op grond van nationaliteit mag alleen als daar zwaarwegende redenen voor aan te wijzen zijn. Dat enkel Turken de sjaak zijn uitsluitend om redenen van effectiviteit en efficiëntie is niet voldoende zwaarwegend. Tegenwerpingen van Tilburg dat ook Polen en Belgen zijn of worden onderzocht mochten niet baten, want dat bleek niet uit het (pilot)projectplan. Dus wegens racisme moet het hele pilotplan inclusief uitkomsten de prullenbak in. Dat betekent overigens niet dat de Turken gered zijn. Het bewijs uit dit onderzoek is onrechtmatig verkregen en telt niet. Maar als de gemeente op een andere manier weet aan te tonen dat deze bijstandsklanten een huis in Turkije hebben, dan mag de uitkering toch nog stopgezet, c.q. teruggevorderd worden.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Daarmee blijft het beleid van de gemeente Utrecht in de praktijk dus ongewijzigd. @Havenaar. Waar maakt u zich druk om als het allemaal hetzelfde blijft. Mensen die echt net boven bijstandsniveau zitten kunnen desgewenst bijzondere bijstand aanvragen. Je schamen om afhankelijk te zijn van de Overheid is in principe als dom aan te merken/eigen keuze. De regels zijn niet gemaakt om je te schamen. Feiten tellen.
Door Piet Havenaar op
Dit is een belediging voor de werkende armen, die net boven bijstandsniveau verdienen. En zich schamen om afhankelijk te zijn van de overheid met belastinggeld. De foute mensen worden beloond!