Advertentie
sociaal / Nieuws

Utrecht wil kinderrechtenstad worden

Kinderrechten in Nederland kunnen beter dan ze nu zijn. Utrecht wil zich meer gaan profileren als kinderrechtenstad. Wethouder Victor Everhardt (D66) wil kinderen nog meer bij het beleid betrekken.

21 oktober 2015

Utrecht gaat zich profileren als kinderrechtenstad. Wethouder Victor Everhardt (D66) wil hier het komende jaar op inzetten. ‘We willen kinderen een betere stem geven.’

Jongste stad van Nederland
Utrecht heeft van de VN al het predicaat mensenrechtenstad gekregen en wil zich daarom ook meer profileren als kinderrechtenstad. Wethouder jeugd Victor Everhardt wijst erop dat Utrecht niet alleen de snelst groeiende, maar ook de jongste stad van Nederland is. ‘Jonge gezinnen blijven in Utrecht wonen, de stad trekt jongeren aan en we hebben zelfs de jongste gemeenteraad. We willen kinderen meer een stem geven. Daarvoor moeten we nog wel een paar stappen zetten.’

Kritiek VN
De afgelopen jaren leverde VN-Kinderrechtencomité stevige kritiek op het kinderrechtenbeleid in Nederland. De organisatie maakte zich vooral zorgen over de decentralisatie van de jeugdzorg, maar ook over het aantal slachtoffers van kindermishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld en over het toenemend aantal kinderen dat in armoede opgroeit. Ook zitten teveel kinderen in instellingen en zouden kinderen van 16 en 17 niet als volwassene moeten worden berecht. Het kabinet beloofde beterschap en zou voortaan kinderen in een vroeg stadium betrekken bij nieuwe wet- en regelgeving die hen aangaat.

Kritiek Kinderombudsman
Ook Kinderombudsman Marc Dullaert uitte zich in stevige bewoordingen over de manier hoe Nederland met rechten van kinderen omgaat. Kinderen zouden worden behandeld als tweederangsburgers. In de onlangs verschenen KidsRights Index 2015, een wereldwijde ranking van hoe landen omgaan met kinderrechten staat Nederland op de tweede plaats. Toch kan Nederland nog wel wat verbeteren, vindt Dullaert. Nederland praat volgens hem over kinderen en niet met kinderen. De decentralisatie van de jeugdzorg van de provincies naar de gemeenten is gewoon doorgevoerd, terwijl er niet of nauwelijks met jongeren over is gesproken, zegt hij tegen Trouw.

Geef kinderen stem
Everhardt wijst erop dat Nederland het Kinderrechtenverdrag heeft ondertekend en Utrecht daar als gemeente rekenschap van willen geven in het eigen beleid. ‘We hebben nu de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg. Daar moeten we nu ook sturing aan geven. Het is belangrijk kinderen daarin een stem te geven.’ De eerste stappen zijn volgens Everhardt gezet. Een team van ervaringsdeskundigen in de jeugdzorg (U-2B Heard!) heeft een stem in het beleid. ‘Ik zit soms met ze om tafel en ze worden ook door andere betrokkenen geconsulteerd. Ze hebben nu zelfs een project waarin ze zelf instellingen beoordelen.’

Initiatieven
Ook heeft Utrecht een systeem bedacht waarmee ervaringen van kinderen en gezinnen met wijkteams worden opgehaald. ‘De gemeente hecht er als opdrachtgever aan wat Utrechtse kinderen van deze teams vinden.’ Daarnaast is er een mensenrechtencomité dat de dialoog aangaat over hoe kinderen beter een stem te geven. ‘En dan niet zonder kinderen, maar meteen met hen erbij.’ Verder is het concept Vreedzaam in Utrechtse scholen wijdverbreid. ‘Kinderen leren hoe ze met elkaar en conflicten moeten omgaan. Dit breiden we uit. Ook in het zwembad komt er een grotere rol voor kinderen.’

Verschillen tussen wijken onacceptabel
Niet in iedere Utrechtse wijk gaat het even goed met kinderen. De levensverwachting in Nederland stijgt, maar de verschillen tussen kinderen in betere en mindere wijken nemen ook toe. ‘Het gat wordt groter, met name in het “gezond oud worden”, en dat vind ik onacceptabel. We moeten snel stappen vooruitzetten om dit gat kleiner te maken.’ Dat dit een lange adem vergt beaamt Everhardt. ‘We richten ons op genoeg bewegen, sociale ontwikkeling, kansen op school en beteugeling van middelengebruik. Ook houden we er in de bouwopgave van de stad rekening mee dat er voldoende speelplaatsen zijn en plekken waar kinderen stress kwijt kunnen en kunnen ontspannen.’

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Suzanne Boomsma / stichtingsbestuur
Geachte heer Everhard, Goed initiatief, maar kinderparticipatie gaat niet alleen om meedenken maar ook mee kunnen doen en er bij horen in alle opzichten. Het vraagt om inclusieve zorg en onderwijs ook voor de meer kwetsbare jeugd. Toegang tot passend onderwijs is nog niet goed in Utrecht, er zijn nog teveel thuiszitters en teveel dwang en drangmaatregelen om aanbod af te dwingen bij ouders. De jeugdwet en wet passend onderwijs hebben gaten in het toezicht met name als het gaat voor deze groepen. Alleen de gemeenteraad kan nog toezicht houden, dat is niet voldoende! Alle kinderen hebben recht op onderwijs en zorg maar een groot aantal zijn nu teveel aan de welwillendheid van scholen of instanties overgeleverd. De Nationale Kinderombudsman geeft in zijn laatste rapport over thuiszitters aan dat voor deze groep de rechten niet goed worden uitgevoerd, ook in Utrecht. De stadstafel in oktober 2014 was een oproep van burgers: doe iets aan thuiszitters en snel. We willen niet alleen excellentie voor de kansrijke kinderen voorzitter VO raad, wethouder onderwijs... maar vooral inclusie voor alle kinderen. We zien dit niet terug in uw plannen om de rechten van het Utrechtse kind te verbeteren. Als passend onderwijs ontbreekt, wordt bij voorbaat elk kind de kans ontnomen om mee te doen. Ook is er in Utrecht nog sprake van kwalitatief ondermaatse scholen waar ouders gedwongen worden hun kind naar toe te sturen (POVO) omdat er geen alternatief is. Ook is er in Utrecht nog steeds sprake van segregagatie op scholen (we kennen een zwarte en witte VMBO naast elkaar!). Zorg samen met uw College dat kinderparticipatie geen windowdressing wordt maar dat alle kinderen in Utrecht mee mogen doen als het gaat om passend onderwijs en toegang tot hulp.

We hebben een fantastische stad met veel kansen en mogelijkheden maar we mogen onze ogen niet sluiten voor deze problematiek. Laat Utrecht vooral meer kijken naar grote steden als Amsterdam, waar in concreto veel meer wordt gedaan aan het verbeteren van de rechten van kind als het gaat om inclusief onderwijs en toegang tot zorg en aan het verbeteren van de ouderparticipatie als de rechten van het kind door scholen of instanties verwaarloosd wordt.
AdVader / vertegenwoordiger vaders&kinderen
kinderechten? kindbelang? mijn kinderen en ons vaderschap en gezins/familieleven zijn gestolen! utrecht? heeft mijn kinderen totaal verziekt, nu haten ze mij, onterecht! en om te beginnen? is scheiding kindermishandeling! kinderen lijden en worden wezenlijk levenslang beschadigd! de scheidende ouder is dus ongeschikt! en dient paradoxaal onmiddellijk te worden verwijderd van kind(eren)&gezin, om zsm te herenigen na gedeprogrammeerd&genezen te zijn van femini$$me of enige ander geestesziekte! het mensenrecht van kinderen op natuurlijk/normaal gezins/familieleven wordt grof bruut wreed en massaal geschonden! kinderrechten? wat een farce! vrouwenrechten? zijn inhumaan! postmodern femini$$me is het maken van sociopaten!
AdVader / vertegenwoordiger vaders&kinderen
nog wat, gescheiden kinderen worden dus gediscrimineerd! en, het horen van kinderen is barbaars, slechts elite parasieten worden er beter van..
Monique J. van Eijkelenburg / directeur/trainer Djump! Innovatiesupport
Zeer eens met @suzanneboomsma . Het mooie is ook nog eens dat ''bijzondere talenten'' steeds meer gezien en gewaardeerd worden. Neurodiversiteit is een pré en verrijking voor iedere school, maar ook voor een stad die zoveel kennisinstellingen heeft die die bijzondere talenten willen opnemen. Dat begint bij voor ieder kind passend onderwijs, ook al kost dat extra tijd en moeite. Dat het de moeite waard is, is nu ook op een economische manier doorgerekend in opdracht van de landelijke werkgroep ''vanuit autisme bekeken'' met steun van de 2 ministeries van zorg en onderwijs. Kijk maar eens naar de brede maatschappelijke businesscase die te vinden is op http://www.vanuitautismebekeken.nl/sites/default …

Dit zeer doorwrochte werk geeft ieder die zeer analytisch en kritisch kijkt snel inzicht in het grote nut van vroegtijdige adequate begeleiding van jongeren met allerlei oorzaken van thuiszitten (waaronder ass).!



AdVader / vertegenwoordiger vaders&kinderen
kinderrechten worden misbruikt voor vrouwenrechten en kinderrechten trekken zich niets aan van mensenrechten, kappen nou met de postmoderne LEUGENS femini$$me-homosexualiteit-atheïsme, kappen nou met pseudologische gender/identiteits- politiek!
Jennifer
De Gemeente Utrecht schendt de rechten van kinderen. De Burgemeester van Utrecht en wethouders goedkeur discriminatie om betrokken te zijn met de Sinterklaasintocht. De Sinterklaasintocht maakt gebruik van de figuur Zwarte Piet (een racistisch karikatuur). Ook in het geding is de recht op privé-leven (zie Aksu tegen Turkije van het Europees gerechtshof.) Het is onterecht dat Utrecht zich profileert als stad van kinderrechten, wanneer de burgervader Van Zanen het voorbeeld van meer dan 30 basisscholen in zijn eigen stad negeert (scholen die Zwarte Piet in de ban hebben gezet) om een racistische discriminatoire evenement te goedkeuren door zijn deelname.

Esmeralda de Koster / Directie
Mooie profilering. Heldere visie en doelen. Een mooi rolmodel.
Renée Blom / Raadslid Nieuwegein
Laat kinderen dan ook meedenken, via debat of creatieve projecten, over beleid dat hun leefomgeving raakt en niet alleen als het gaat om een nieuw schoolplein.
Jeroen
Dit is heel erg nodig hopelijk gaat dit slagen.

Zodat kindermisbruik en mishandeling een halt wordt toegeroepen met de duidelijke boodschap dat het fout is.

Ok zorgt dit er voor dat ze in de jeugdzorg beter behandeld en minder misbruikt zullen worden.

En spreek vooral ouders goed toe dat ze op moeten komen voor hun kinderen vooral de moeders en geef ze maar gewoon een taakstraf !

Dit werkt echt ontzettend effectief maar helaas wordt het niet toegepast.

Huisartsen zouden dat moeten doen die hebben nog steeds een zeer goed invloed.

Vind u zichzelf een goede moeder dat u dit toelaat ?

U hoort uw kind te beschermen !

Wat bent u zo voor een moeder ?

Gewoon doen ! Het werkt !

De dader moet worden aangepakt laat het hem maar voelen wat hij of zij heeft gedaan !

Kinderen hebben het moeilijk genoeg om daat te blijven in dat gezin maar zo redden ze het en komen ze sterk te staan.

Want het zijn stomme zielige sukkels die daders.

Geweldige wethouder !
Jasper
Het woord incest moet afgeschaft worden het klinkt als een gezellig intiem familiespelletje waarven niemand iets mag weten.

Het heet verkrachting waar ouders zich schuldig aan maken en lichamelijke kindermishandeling is nog altijd slaan schoppen,knijpen vastbinden en wat al niet meer.

Sommige kinderen worden nog steeds opgesloten.

Geestelijke mishandeling is kleineren en schelden met jou wordt het toch niets bijv.

We raken de harde kern niet we zijn veel te mild met deze misdaden.

Kinderen wijzen hun ouders op hun slechte gedrag en zorgen voor hun broertjes en zusjes al generaties lang en willen dat ouders echte ouders zijn en hun verantwoording nemen.

Van de jeugdzorg moeten ze gehoorzamen aan ouders die niet deugen terwijl ze zo sterk en wijs zijn daar krijg je dus agressie van.

Dit is dwang tot onderdanigheid van krachtige kinderen.

Dus geef ze een stem want de kinderen zijn hier de gidsen.

Je hoeft niet te gehoorzamen aan ouders die niet deugen dit gedrag is niet acceptabel.

Je krijgt geen kinderen om ze zo te behandelen.

Ook al zijn ouders geestelijk beperkt of alcoholist of psychisch belast blijf ze wijzen op fout gedrag steun deze kinderen hierin.

De kinderen hebben hier gelijk.

Meer macht is minder agressie en meer zelfvertrouwen.

Deze kinderen moeten nog een heel leven mee.

het moet anders op deze wethouders zitten we te wachten.
Ludo de Graaff
Als men van te voren weet dat er en pedofiel in de wijk komt wonen dan slaan we helemaal op tilt.

De meeste pedofielen wonen echter thuis bij hun kinderen we biljarten er mee, maken er een pratje mee of voetballen er mee.

Dit land zit krom in elkaar.

Doorzetten dit plan.

En respecteer het ook als kinderen niet meer met hun ouders willen omgaan als de zaken te ernstig zijn.
Advertentie