of 62812 LinkedIn

Utrecht wil basisschoolplekken centraal verdelen

Volgens het plan gaan alle Utrechtse ouders hun kind daarom centraal en via één aanmeldformulier aanmelden voor die school, zodra het kind drie jaar wordt. De beschikbare plaatsen worden dan gelijktijdig en automatisch verdeeld.
2 reacties

De gemeente Utrecht en de scholen in deze stad willen de aanmelding van kinderen voor het basisonderwijs eerlijker laten verlopen. Alle kinderen moeten dezelfde kans maken op een plaats op de school waar hun ouders ze het liefst naartoe zouden sturen.

Aanmeldformulier
Volgens het plan gaan alle Utrechtse ouders hun kind daarom centraal en via één aanmeldformulier aanmelden voor die school, zodra het kind drie jaar wordt. De beschikbare plaatsen worden dan gelijktijdig en automatisch verdeeld.

Geen wachtlijsten
‘Door te zorgen voor gelijke omstandigheden voor iedereen, krijgen alle kinderen evenveel kans om zich aan te melden op een school van hun voorkeur’, zegt onderwijswethouder Anke Klein. ‘Wachtlijsten én vooraanmeldingen behoren straks tot het verleden.’

Kansengelijkheid
‘Wij zijn blij dat we in Utrecht overgaan op een stedelijk aanmeldsysteem. Een transparant en eerlijk systeem vergroot de kansengelijkheid voor alle Utrechtse kinderen en geeft rust bij ouders en scholen’, vult een woordvoerster van de schoolbesturen aan.

Broertje-zusje
Als er meer aanmeldingen dan plekken zijn, worden eerst de kinderen geplaatst die bijvoorbeeld al een broertje of zusje op een bepaalde school hebben. Als het verder nog nodig is, wordt er geloot. Het is de bedoeling dat ouders hun kinderen vanaf het nieuwe schooljaar (2021-2022) op de nieuwe manier gaan aanmelden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door RechtsDoorZee op
Dit Utrechtse plan is natuurlijk gedoemd om te falen. Ouders zullen hun oogappeltjes het allerbeste willen geven en gunnen en zullen alles op alles zetten om te voorkomen dat hun kroost op een onwelgevallige basisschool zal belanden. Ze zullen uiteindeliijk stemmen met hun voeten en Utrecht verlaten. Dit effect is ook al lang aangetoond in de VS waar 'busing' tijdelijk in zwang was in de jaren '60 en '70. Heeft uitendelijk grandioos gefaald omdat ouders verhuisden naar de voorsteden met goede 'school districts'. Maar ja, bij een links college zoals in Utrecht is men natuurlijk ontzettend hardleers.
Door drs. E. Nabled op
Dan gaan ze straks toch naar Bilthoven, Zeist of zoiets naar school. Makkelijk te doen nu het zo rustig is op de weg. En vanuit grote delen van Utrecht makkelijk aan te fietsen en/of te treinen.