of 63561 LinkedIn

Utrecht sluit laatste tippelzone

Precies om middernacht sluit de tippelzone in Utrecht. Woensdag is de laatste dag dat sekswerkers nog aan de Europalaan kunnen werken. Sinds de jaren tachtig werd straatprostitutie op deze plek gedoogd.
Foto: Shutterstock
1 reactie

Precies om middernacht sluit de tippelzone in Utrecht. Woensdag is de laatste dag dat sekswerkers nog aan de Europalaan kunnen werken. Sinds de jaren tachtig werd straatprostitutie op deze plek gedoogd.

Ondergronds

De tippelzone maakt plaats voor een nieuwe woonwijk met duizenden woningen. Een alternatieve locatie voor de prostitutiestraat heeft de gemeente nooit kunnen vinden. Een nieuw college besloot daarom in 2018 'De Baan', zoals de zone in de volksmond wordt genoemd, per 1 juli 2021 te sluiten. Sekswerkers die een andere toekomst wilden, hebben hierbij hulp gekregen. Anderen weken uit naar andere tippelgebieden of zijn bijvoorbeeld 'ondergronds' gaan werken.

 

Mensenhandel

De tippelzone is niet de eerste locatie voor betaalde seks die Utrecht sluit. Meerdere prostitutiegebieden gingen al dicht. Zo sloten de ramen en peeskamers op de Hardebollenstraat in de binnenstad en de prostitutieboten aan het Zandpad omdat er hier sprake was van mensenhandel en uitbuiting.

 

Overlast

De gemeente werkt al jaren aan het Nieuwe Zandpad, maar tot nu toe mislukten alle pogingen om dit van de grond te krijgen. De nieuwe locatie aan de Einsteindreef die ze op het oog heeft, moet een veilige werkplek worden. Bovendien mogen de ramen zo min mogelijk overlast veroorzaken voor de buurt. Er heeft zich een initiatiefnemer gemeld die de raamprostitutieplek wil ontwikkelen.

 

Integriteit

Momenteel loopt er een Bibob-onderzoek naar de integriteit van deze partij, aldus de gemeente. Begin 2022 neemt het college een definitief besluit over de gunning. Eerdere kanshebbers liepen na een integriteitsonderzoek spaak. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Een mooie inspiratiebron voor de straatnaamgeving in die nieuwe woonwijk. Suggesties: Tippelzone, Rosse Buurt, Afwerkplek, Rooie Sien, Peeskamer, Souteneur. Wie weet er nog meer?