Advertentie
sociaal / Nieuws

Utrecht overweegt hoger beroep om bijstandgeld

Utrecht wil snel duidelijkheid over een aanvulling vanuit het rijk voor het tekort op het bijstandsbudget van de gemeente. Het overweegt daarom een hoger beroepszaak aan te spannen.

20 mei 2016

Utrecht wil snel duidelijkheid over een aanvulling vanuit het rijk voor het tekort op het bijstandsbudget van de gemeente. Het overweegt daarom een hoger beroepszaak aan te spannen.

Twaalf weken
In 2015 is een nieuw verdeelmodel ingevoerd voor de verdeling van het macrobudget voor de bijstand. Dit model pakt voor Utrecht heel ongunstig uit en de gemeente heeft bezwaar gemaakt. Onlangs heeft de rechtbank Utrecht in het gelijk gesteld: de gemeenten heeft over 2015 te weinig geld ontvangen voor het verstrekken van bijstandsuitkeringen. Binnen twaalf weken moet staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een besluit nemen over het bedrag dat de gemeente alsnog ontvangt.

Foute verdeling
Maar Klijnsma kan ook beslissen in hoger beroep te gaan. Dan hoeft het kabinet nog niet te betalen. Hierdoor ontstaat volgens de gemeente een te lange periode van onzekerheid over de definitieve uitkomst. Het Utrechtse college overweegt daarom tegen dit onderdeel van het vonnis hoger beroep in te stellen. ‘De uitspraak van de rechter is een erkenning voor het Utrechtse standpunt dat hier sprake is van een foute verdeling’, aldus de Utrechtse wethouder Victor Everhardt. ‘Ik wil snel duidelijkheid over de aanvulling door het rijk van het financiele tekort van Utrecht.’

9 miljoen te kort
In het eerste kwartaal van 2016 steeg het aantal het aantal bijstandsgerechtigden in Utrecht, in lijn met de prognose, van 9.804 naar 9.863. Het aantal statushouders dat wordt begeleid bij Werk en Inkomen steeg in 2015 van 560 naar 800. Er zijn aanpassingen gedaan op het verdeelmodel, maar ook die pakken voor Utrecht nadelig uit. Het betekent dat Utrecht voor 2016 een tekort van 30 miljoen euro verwacht. Door toepassing van een vangnetregeling die door het rijk is ingesteld kan dit tekort worden beperkt tot 9 miljoen euro, geld dat Utrecht inmiddels vrij heeft gemaakt. Of het hoger beroep doorgaat, is nog niet bekend.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P.Pluim
Lachwekkend, die reactie van de gemeente Utrecht. Deze gemeente barst van het geld, dat zij heeft achtergehouden bij de WMO. Zij steekt weel miljoenen in die nutteloze schouwburg Vredenburg. Echt slecht. Vierde stad van Nederland, om te lachten en om te huilen.
mark
Kleinere gemeenten hebben de kennis en middelen niet om zich hierin te verdiepen. Als een verdeling gunstig voor Utrecht uitpakt hoor je ze niet. Als het ongunstig uitpakt wel. Echt eenzijdig beleid
Advertentie