Advertentie
sociaal / Nieuws

Uniforme regels voor opvang asielzoekers ‘bizar’

Een meldingsplicht, beperking van de bewegingsvrijheid tot een bepaald gebied of opsluiten als de kans op onderduiken bestaat. De nieuwe regels om de opvang van asielzoekers in de Europese Unie gelijk te trekken werken zowel positief als negatief uit voor asielzoekers. Vluchtelingenwerk Nederland noemt sommige regels ‘bizar’.

30 november 2017

Een meldingsplicht, beperking van de bewegingsvrijheid tot een bepaald gebied of opsluiten als de kans op onderduiken bestaat. De nieuwe regels om de opvang van asielzoekers in de Europese Unie gelijk te trekken werken zowel positief als negatief uit voor asielzoekers. Vluchtelingenwerk Nederland noemt sommige regels ‘bizar’. 

Passende manier

Asielzoekers in de EU moeten overal op dezelfde, passende manier worden opgevangen. De lidstaten moeten vergelijkbare huisvesting en medische zorg bieden, scholing aan minderjarigen en toegang tot de arbeidsmarkt binnen negen maanden na de asielaanvraag.

Zelf bijdragen

Dat zijn de EU-landen in Brussel overeengekomen. De nationale overheden mogen asielzoekers met voldoende financiële draagkracht vragen bij te dragen aan de opvang. Minderjarigen horen een voogd toegewezen te krijgen. De geharmoniseerde regels moeten voorkomen dat vluchtelingen op zoek gaan naar een betere opvangplek in een ander land.

Meldingsplicht

In het wetsontwerp krijgen de lidstaten dan ook het recht om asielzoekers in hun bewegingsvrijheid te beperken tot een ,’geografische zone’ of een meldingsplicht in te voeren. Als er een risico is op onderduiken, dan kan de asielzoeker worden gedetineerd. De lidstaten moeten ook een noodplan opstellen voor ‘adequate opvang’ in het geval zich ‘onevenredig' veel asielaanvragers melden. De lidstaten gaan nu onderhandelen met het EU-parlement om de plannen in wetgeving te gieten.

Bizar

VluchtelingenWerk Nederland vindt het plan de bewegingsruimte van asielzoekers te beperken ‘bizar'. ‘Dat er wordt gesproken over een geografische zone waar vluchtelingen zich niet buiten mogen begeven, baart ons grote zorgen. Vluchtelingen praktisch detineren als ze om bescherming vragen is inhumaan.’ (ANP/Red.)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

de gelderlander / 04-12-2017


Man (20) uit Nijmegen verdacht van verkrachten 15-jarige: 'Ze had kunnen gillen'



NIJMEGEN/ ZETTEN - Tegen een 20-jarige man uit Nijmegen is maandag een celstraf geëist voor verkrachten van een meisje van 15 jaar. De man had in juni seks met de tiener nadat ze was weggelopen uit een instelling in Zetten. Volgens de officier van justitie is sprake van verkrachting.



Redactie/de Gelderlander 04-12-17, 17:28





20









































































Ze eiste een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar waarvan tien maanden voorwaardelijk.





Elleboogstoten





De twee ontmoetten elkaar op het station in Nijmegen. Ze kenden elkaar van de instelling .Ze blowden samen en gingen naar de woning van een vriend van de jongen, de twintigjarige verdachte, om te chillen.





Op een gegeven moment ging de jongen weg om een waterpijp te halen. Het meisje bleef met de verdachte achter op bed. Hij begon aan haar te zitten. Ze zei dat ze niet wilde, zegt ze in haar aangifte, maar hij bleef doorgaan. Meermalen zei ze nee en ze gaf hem elleboogstoten, zegt ze. Uiteindelijk zou hij haar hebben verkracht.





Woest





Hij stopte toen de jongen aanklopte. Hij had haar horen roepen. Samen gingen ze weg en belden de politie.





,,Ik ben geen verkrachter”, aldus de verdachte. Hij erkende seks te hebben gehad met het meisje, maar dat was volgens hem met haar instemming. Hij had kunnen zien aan de blik in haar ogen dat zij ook wilde vrijen. ,,Als ze echt niet wilde, had ze kunnen gillen en weg kunnen gaan.” Hij zei dat hij niet heeft gehoord dat ze niet wilde.





Niet alleen de jongen hoorde haar, ook een medebewoner hoorde iemand roepen: ‘niet doen, het doet pijn.’ Hij hoorde de verdachte later zeggen tegen de jongen dat hij geen aangifte moest doen.





Kwetsbaar





Voor de officier van justitie levert dat allemaal voldoende bewijs voor verkrachting. Ze vindt het kwalijk dat de verdachte misbruik maakte van zo’n jong, kwetsbaar meisje dat onder invloed was van softdrugs en geen ervaring had met seks. De Nijmegenaar zegt dat hij dacht dat ze 18 jaar was, maar het meisje en haar vriend zeggen allebei dat ze hem hadden verteld dat ze 15 was.





Volgens de advocaat is er geen bewijs voor verkrachting. Hij vroeg vrijspraak.





Uitspraak: over twee weken.

Advertentie