of 65101 LinkedIn

Uitkeringsgerechtigden weigeren voor baan mag

Een Wijchense ondernemer wil niet dat mensen met een uitkering reageren op zijn vacature. Het ministerie van Sociale Zaken noemt dit zeer onwenselijk.

Een ondernemer van een dierenzaak in Wijchen wil alleen reacties op zijn vacature van mensen zonder uitkering. Een storm van verontwaardiging stak op. Het UWV vindt de actie “ontzettend jammer”. ‘Maar het mag wel.’

Zonder uitkering
De ondernemer heeft wel 20 keer meegemaakt dat hij mensen met een uitkering aan een baan hielp en ze er na twee dagen mee ophielden. Dat kostte hem naar tussen de 5000 en 10.000 euro, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Zijn vacature stond in het Wijchens Weekblad. De dierenzaak is op zoek naar een jonge productiemedewerker en “ziet graag alleen reacties van mensen zonder uitkering”.

UWV
Het UWV zegt dat zij niets kan doen tegen dit soort acties. ‘Het is een flauwe. Uitkeringsgerechtigden zijn een hele diffuse groep. Hij pikt er geen specifieke groep uit. We vinden het wel ontzettend jammer dat deze man zich zo over deze groep uitlaat. Wij hebben hele capabele mensen in ons bestand. Hij heeft daar kennelijk andere gedachten over. Maar het is geen discriminatie. Hij mag dat zo doen’, aldus woordvoerder Marjanne de Groot.

Onbegrijpelijk
Ze verwacht niet dat de actie van de Wijchense ondernemer navolging vindt. ‘Zo vaak komt het niet voor. We hebben over het algemeen goede contacten met werkgevers. Het wordt geen trend.’ Natuurlijk is de motivatie niet bij iedere uitkeringsgerechtigde even hoog, weet ze. ‘Maar je probeert van alles. Wij bemiddelen veelal mensen in de bijstand. Die hebben niet de hete adem van het eind van de WW in hun nek. Vanuit het UWV is het onbegrijpelijk dat deze man dat zo in een advertentie zet.’

Laatste woord
Ze wijst ook op een andere kant van de zaak. ‘We weten ook niet wat voor werkgever deze man eigenlijk is en wat hij betaalt. Waarschijnlijk het minimumjeugdloon.’ Het UWV blijft erbij dat iedereen een kans moet krijgen. ‘Het is heel lastig, maar de werkgever heeft hierin het laatste woord. Die moet het in jou zien zitten. Dat moet dan wel op basis van het individu, ja, en niet op basis van een groep waar je inzit.’

Gemeente Wijchen
De gemeente Wijchen ziet zichzelf niet als partij in de kwestie, maar benadrukt wel dat hier een grote en diverse groep mensen wordt uitgesloten. ‘Zowel mensen in de WW, de Wajong als in de bijstand.’ Ook wijst de gemeente op regels voor gelijke behandeling. ‘Er wordt nu een groep mensen uitgesloten. Daarvoor hebben we een Commissie Gelijke Behandeling. Wij stappen daar niet naartoe, want wij zijn hierin geen partij.’

Zeer onwenselijk

Het ministerie van Sociale Zaken noemt de actie van de ondernemer zeer onwenselijk. ‘We willen juist zoveel mogelijk mensen vanuit een uitkering aan het werk. We moeten zoveel mogelijk gebruik maken van het arbeidspotentieel. Dan is dit niet de bedoeling’,  aldus woordvoerder Friso Fennema. Toch bestaat geen wet op basis waarvan dit niet zou mogen. ‘Die groepen hebben we specifiek vastgelegd in Artikel 1 van de Grondwet. Juridisch gezien hebben wij dus het vermoeden dat dit niet verboden is. Alleen als je gehandicapt bent en in de Wajong of WIA zit, word je hier op grond van je handicap uitgesloten. Daarom heb je namelijk een uitkering. En dan mag het niet.’

Kind met badwater weggooien
Op lokaal niveau zouden gemeenten en het UWV met werkgevers een goeie match kunnen proberen te vinden, oppert Fennema. ‘Zulke projecten worden vanuit het ministerie gestimuleerd.’ Werkgevers moeten iedere keer opnieuw kijken naar potentiële werknemers vanuit een uitkering. ‘Er zijn veel redenen waarom mensen een uitkering hebben. Kijk dus goed naar het arbeidspotentieel. Deze ondernemer gooit nu rücksichtslos het kind met het badwater weg.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Werkendam (medewerker) op
Die Werkgever/winkelier krijgt nu de hele wereld over zich heen. Hij wordt afgeschilderd als asociaal. Maar het zijn de uitkeringsinstanties die ongeschikt, danwel ongemotiveerde mensen naar werkgevers sturen en denken zo gemakkelijk te kunnen scoren. Het begrip passende arbeid zou weer van toepassing verklaard moeten worden.
Door J. Kop op
Groot gelijk die ondernemer. Het is zijn zaak en hij bepaalt wie hij aanneeemt. Hij neemt tenslotte de risico's en niet de overheid. Al zullen de moraalridders van GroenLinks daar vast anders over denken. Gelukkig is die partij, dankzij interne ruzies, bijna ter ziele en heeft ondernemend Nederland er geen last meer van.

De praktijk geeft de dierenhandelaar ook helemaal gelijk. de gemeente Rotterdam probeerde, met miljoenen aan belastinggeld, 600 uitkeringsgerechtigden aan het werk te krijgen in het Westland. Uiteindelijk kregen er 5 een baan. (Even daar gelaten hoe lang zij het volhouden). PvdA-wethouder Marco Florijn spreekt desondanks van een succesvolle bemiddeling. Maar ja, GroenLinks of PvdA, dat ontloopt elkaar niet veel in achterlijkheid.
Door Piet op
Ik begrijp het wel als ondernemers een dergelijk standpunt innemen. Als je kijkt hoeveel reacties je krijgt van mensen die in een uitkeringssituatie zitten dan kost dit erg veel tijd. Persoonlijk vind ik dit als ondernemer geen enkel probleem. Alleen als je denkt dat je een aantal geschikte kandidaten hebt gevonden en deze blijken alleen maar te solliciteren omdat het moet en niet omdat ze bij je in dienst willen komen is dat frustrerend. Het kost immers ook een hoop tijd om een eerste selectie te maken. Daarnaast zie ik vaak brieven waar je de ongemotiveerde zo uit pikt.
Deze ondernemer is in ieder geval op voorhand eerlijk. Het bespaart de uitkeringsgerechtigde immers een hoop tijd omdat deze toch geen kans maakt. De ondernemer kan er ook voor kiezen dit niet aan te geven, maar elke sollicitatie van een uitkeringsgerechtigde zo naar de prullenbak verwijzen. Snap wat dat betreft de ophef niet.
Door terp op
even een reactie op dit artikel,de werkgever die geen uitkeringsgerechtigde wil aannemen,UWV vind het jammer kijk ik op de site van het UWV staat er een vacature op en meerdere denk ik waarom de beschuldigde vinger wijzen naar de werkgever het UWV wij hebben veel gemotiveerde mensen zonder werk waarom moet het UWV dan een advertentie plaatsen ga je toch kijken in de kaarten bak of er niet een geschikte persoon is met een uitkering die aan de slag kan nee die privilege is daar niet voor het UWV kijkt alleen naar de mensen die voor het minimum loon in de kassen kan werken terwijl ze zelf ook vacatures hebben en die niet aanbieden aan een werkeloze dus UWV steek de hand ook eens in eigen boezem.
Door Nunc op
Gerechtigden? Bijstandstrekkers zijn het, ze leven van andermans geld, de slapjanussen.
Door Sjoerd Visser op
Uitkeringsgerechtigden zijn steeds vaker de pispaal en de speelbal alsook het proefkonijn in deze samenleving.
Bij de overheid is dat al zo en nu beginnen ondernemers ook nog eens verwerpelijke praktijken erop na te houden. En meestal is het zo: enkelen verpesten het blijkbaar voor iedereen. Zo wordt uiteindelijk iedereen weer over 1 kam geschoren, en volgt er meestal een repressaillebeid voor iedereen....als "oplossing".
Door Ferdinand op
Ik zou zeggen UWV probeer hier met je bureaucratische instelling eens iets aan te doen. Het proberen te droppen van niet werkwilligen bij bedrijven, werkt contra-produktief. Het is al langer bekend dat trajectbemiddeling bij het UWV niet functioneert. Hand in eigen bezoem steken en een kritische zelf-reflectie, lijkt mij de beste weg. Natuurlijk zijn er meer werkgevers met een zelfde instelling als het bedrijf in Wijchen, maar die hangen dat niet aan de grote klok. UWV en Sociale Diensten moeten dit weten en als ze dit ontkennen hebben ze grote pakken boter op hun hoofd. Doe hier iets mee !
Door gerrie op
Dit is hetzelfde dan de zogenaamde positieve discriminatie. Hij mag toch zelf weten wat hij in het functieprofiel zet. Klets allemaal.
Door Frits Speelman op
What's new? Als je kijkt bij vacatures bij een willekeurig uitbuitbureau zie je al precies wat ze hebben willen. "Ons wens gaat uit naar ... "Heb je dat niet, jammer. Je hoort dan ook niets meer. Dat zal ook wel eerlijk en hard genoemd worden.
Door Linden op
Heerlijk. We hebben weer een thema waar we ons nationaal druk over kunnen maken: artikelen in kranten, TV, radio, vragen in de Kamer en ga zo maar verder. Lang leve de Nationale Verontwaardiging en laten we vlug aanvullende wetgeving maken.