of 64621 LinkedIn

Uitkeringsgerechtigden weigeren voor baan mag

Een Wijchense ondernemer wil niet dat mensen met een uitkering reageren op zijn vacature. Het ministerie van Sociale Zaken noemt dit zeer onwenselijk.

Een ondernemer van een dierenzaak in Wijchen wil alleen reacties op zijn vacature van mensen zonder uitkering. Een storm van verontwaardiging stak op. Het UWV vindt de actie “ontzettend jammer”. ‘Maar het mag wel.’

Zonder uitkering
De ondernemer heeft wel 20 keer meegemaakt dat hij mensen met een uitkering aan een baan hielp en ze er na twee dagen mee ophielden. Dat kostte hem naar tussen de 5000 en 10.000 euro, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Zijn vacature stond in het Wijchens Weekblad. De dierenzaak is op zoek naar een jonge productiemedewerker en “ziet graag alleen reacties van mensen zonder uitkering”.

UWV
Het UWV zegt dat zij niets kan doen tegen dit soort acties. ‘Het is een flauwe. Uitkeringsgerechtigden zijn een hele diffuse groep. Hij pikt er geen specifieke groep uit. We vinden het wel ontzettend jammer dat deze man zich zo over deze groep uitlaat. Wij hebben hele capabele mensen in ons bestand. Hij heeft daar kennelijk andere gedachten over. Maar het is geen discriminatie. Hij mag dat zo doen’, aldus woordvoerder Marjanne de Groot.

Onbegrijpelijk
Ze verwacht niet dat de actie van de Wijchense ondernemer navolging vindt. ‘Zo vaak komt het niet voor. We hebben over het algemeen goede contacten met werkgevers. Het wordt geen trend.’ Natuurlijk is de motivatie niet bij iedere uitkeringsgerechtigde even hoog, weet ze. ‘Maar je probeert van alles. Wij bemiddelen veelal mensen in de bijstand. Die hebben niet de hete adem van het eind van de WW in hun nek. Vanuit het UWV is het onbegrijpelijk dat deze man dat zo in een advertentie zet.’

Laatste woord
Ze wijst ook op een andere kant van de zaak. ‘We weten ook niet wat voor werkgever deze man eigenlijk is en wat hij betaalt. Waarschijnlijk het minimumjeugdloon.’ Het UWV blijft erbij dat iedereen een kans moet krijgen. ‘Het is heel lastig, maar de werkgever heeft hierin het laatste woord. Die moet het in jou zien zitten. Dat moet dan wel op basis van het individu, ja, en niet op basis van een groep waar je inzit.’

Gemeente Wijchen
De gemeente Wijchen ziet zichzelf niet als partij in de kwestie, maar benadrukt wel dat hier een grote en diverse groep mensen wordt uitgesloten. ‘Zowel mensen in de WW, de Wajong als in de bijstand.’ Ook wijst de gemeente op regels voor gelijke behandeling. ‘Er wordt nu een groep mensen uitgesloten. Daarvoor hebben we een Commissie Gelijke Behandeling. Wij stappen daar niet naartoe, want wij zijn hierin geen partij.’

Zeer onwenselijk

Het ministerie van Sociale Zaken noemt de actie van de ondernemer zeer onwenselijk. ‘We willen juist zoveel mogelijk mensen vanuit een uitkering aan het werk. We moeten zoveel mogelijk gebruik maken van het arbeidspotentieel. Dan is dit niet de bedoeling’,  aldus woordvoerder Friso Fennema. Toch bestaat geen wet op basis waarvan dit niet zou mogen. ‘Die groepen hebben we specifiek vastgelegd in Artikel 1 van de Grondwet. Juridisch gezien hebben wij dus het vermoeden dat dit niet verboden is. Alleen als je gehandicapt bent en in de Wajong of WIA zit, word je hier op grond van je handicap uitgesloten. Daarom heb je namelijk een uitkering. En dan mag het niet.’

Kind met badwater weggooien
Op lokaal niveau zouden gemeenten en het UWV met werkgevers een goeie match kunnen proberen te vinden, oppert Fennema. ‘Zulke projecten worden vanuit het ministerie gestimuleerd.’ Werkgevers moeten iedere keer opnieuw kijken naar potentiële werknemers vanuit een uitkering. ‘Er zijn veel redenen waarom mensen een uitkering hebben. Kijk dus goed naar het arbeidspotentieel. Deze ondernemer gooit nu rücksichtslos het kind met het badwater weg.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Josta van der Wiele (coach / rouwbegeleider) op
Hoezo mag dat, uitkeringsgerechtigden weigeren? Hoezo, géén discriminatie?
UWV en ministerie, schaam je, verenig je krachten, vul je kennis aan en klaag aan die ondernemer.
Artikel 1 Grondwet verbiedt discriminatie op welke grond dan ook. Moeten wij nu het ministerie gaan uitleggen wat discriminatie is en wat er in artikel 1 staat?
Kom op zeg !!!
Door Jan op
Graag is er nog één ding wat ik kwijt wil.

Ik wilde niemand met mijn reactie aanvallen.
Maar waar ik zo ontzettend moeite mee heb is de stigmatisering in onze maatschappij.

En dat sommige personen een ander altijd van alles de schuld de geven.
Maar is het niet zo dat iedereen de eigen verantwoordelijkheid moet nemen?
Het is niet zo dat alles bij het UWV of bij die betreffende ondernemer gezocht kan worden.

Wat ik graag wil zeggen is dat het mooi zou zijn als iedereen eens naar diens eigen levenslot zou kijken.
En van hieruit verder zou gaan zoeken.

En hoe ik zoiets kan en durf te zeggen?
Nou, omdat ik de helft van mijn leven in de goot heb doorgebracht.
En toch iedere keer mijn hoopje weer bij elkaar raap om verder te komen.
Iets wat een ander in mijn ogen eens zou moeten proberen!
Door Jan op
ODE AAN DEZE ONDERNEMER!

Ik - 25- sinds 2009 EEN Wajong uitkering.
Waarom niet MIJN Wajong uitkering?

1) Omdat niemand mij verteld dat ik er rechts op heb.
Neen, het is een steunpilaar waar ik blij mee mag zijn dat ik het heb.
2) Het is geld van de overheid betaald door Nederlandse belastingbetaler, waar ik dankbaar voor ben.
3) Niets is een recht, het is oplossing waarvoor ik iets terug moet doen.

Ik wil zeggen dat ik deze ondernemer genoemd in dit artikel geef.
Als het zo is zoals het geschreven staat dan heeft meneer het een kans gegeven.
En als meneer het meerdere keren een kans heeft gegeven, dan is het nou eenmaal zo dat het een keer ophoudt.

Het is zo jammer voor die mensen die WEL graag willen werken.
Er zijn namelijk twee soorten:

1) mensen die MOETEN werken.
2) Mensen die WILLEN werken.

En?
Daarbij wil ik nog graag even noemen dat als je alles wilt doen, ook wanneer je een uitkering hebt, er wel werk is.
Waarom doe ik dan nu werk wat 360 graden anders is dan waarvoor ik heb geleerd?

Dit komt omdat ik graag wat wil doen.
En dat ik de kans neem die ik krijg.

En het is vreemd als iedereen na twee dagen stopt.
hier moet wel een reden achter zitten.
En ditmaal geef ik niet de ondernemer in kwestie de schuld!
Door Petra op
@ Fred

Over wiens niveau heb jij het?
Door Fred op
Hank is een kneusje en is daarom niet in staat om op een normale manier te reageren. Discriminatie? Nee, gewoon een feit! Man, waar praat je over.......het niveau spreekt boekdelen!
Door Hank op


Werkgevers nemen de beste krachten aan en geen uitkeringskneusjes, discriminatie!

Ik val op mooie jonge vrouwen, discriminatie!

Altijd lol met gelijke behandeling, vooral het politiek correcte gestuntel in de reacties is weer genieten.
Door fred op
Ach, of het nu wel of niet mag, het wordt toch gedaan zoals het uitkomt. Net als leeftijdsdiscriminatie, mag ook niet, vindt ook voortdurend plaats. Maar ja, potentiële werkgevers zijn vaak al te beroerd, wanneer je een afwijzing ontvangt, om daadwerkelijk aan te geven waarom je niet bent uitgekozen voor een gesprek.....Het verhaal met de stapels.....Lijkt mij ook niet fair, maar ook dat gaat gewoon maar door. Vaak realiseert men zich niet eens dat iemand van bijv. 50 jaar nog zeker 17 jaar aan de slag kan en veel ervaring meeneeemt. Oh nee, correctie, deze mensen hebben geen recente werkervaring, dus dat telt niet mee.......Mensen, mensen, wat leven wij toch in een verknipte maatschappij! Walgelijk!
Door Janneke op
Natuurlijk is het discriminatie maar een werkgever moet altijd zelf kunnen kiezen wie hij in dienst neemt. Hij heeft de vacature toch niet bij UWV aangemeld? In de praktijk heeft iedere werkgever al bepaalde voorkeuren en vooroordelen en zo zal hij zijn keuze ook maken. Het is hetzelfde als alleen een jong iemand willen (leeftijdsdiscriminatie) of vrouwen/allochtonen voorrang geven (positieve discriminatie). Laat het UWV zich bezig houden met het klaarstomen van een groep die geen goede opleiding heeft gevolgd en van huis uit niet veel heeft meegekregen als op tijd beginnen, hand geven, netjes gekleed gaan en gewoon goed doen wat van je gevraagd wordt. Als je iedere uitkeringsgerechtigde aan het werk wilt hebben moet je de uitkering eerst korten, dan halveren en dan stoppen. Als je honger hebt raak van jezelf gemotiveerd.
Door Hoon op
@ Bert

Artikel 1 van de grondwet benadrukt juist de ongelijkheid van opgesomde groepen. Best lullig voor linkse fatsoensrakkers, begin jaren 80 iets te ijverig geweest in hun regelzucht. De tekst is toen aangeleverd door de CPN. Lees verder maar wat J.Kop zegt, misschien steek je er iets van op.
Door Bert (Ambtenaar) op
"Het is geen discriminatie", zegt het UWV, en groepen die je niet mag discrimineren zouden specifiek in de Grondwet staat, aldus het Ministerie. Mijn artikel 1 Grondwet luidt echter: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan." Dus: gelijke behandeling en op welke grond dan ook.