Advertentie
sociaal / Nieuws

Uitkeringsfraude loopt in de miljoenen

Bij mensen die een uitkering hadden, is vorig jaar voor 119 miljoen euro aan fraude vastgesteld. Het gaat bij 53 miljoen om fraude met een bijstandsuitkering

06 september 2011
Bij mensen die een uitkering hadden, is vorig jaar voor 119 miljoen euro aan fraude vastgesteld. Daarvan gaat het bij 53 miljoen euro om fraude met een bijstandsuitkering.

Omvang
Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Paul de Krom aan de Tweede Kamer. De omvang van de vastgestelde fraude ligt 1 miljoen euro hoger dan in 2009. Bijna 82.000 mensen gaven onjuiste informatie op aan hun uitkeringsinstantie.


Aanpakken 

,,Er wordt nog steeds onacceptabel veel gefraudeerd met uitkeringen. Dat is geld dat de belastingbetaler moet opbrengen'', zegt De Krom. Hij wil zwaardere sancties op fraude invoeren en gemeenten en uitkeringsinstanties meer ruimte geven om fraude op te sporen en aan te pakken. Zo ligt er in de Tweede Kamer inmiddels een wetsvoorstel dat meer mogelijkheden geeft om de woonsituatie van de uitkeringsgerechtigde te controleren.


Buitenlands bezit

Uitkeringsinstantie UWV komt steeds meer buitenlands bezit op het spoor, van mensen die in Nederland claimen geen geld te hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Vorig jaar werd er voor 12 miljoen euro aan geheimgehouden bezit ontdekt, zoals onroerend goed. De meeste onregelmatigheden komen uit Turkije, Marokko en Suriname.


Loopje

Uit de cijfers blijkt verder dat bedrijven steeds vaker onder het minimumloon betalen en een loopje nemen met de arbeidsregels voor vreemdelingen.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pragrea / Adviseur
Het valt me op dat er weer de nodige lieden zijn die appels met peren aan het vergelijken zijn als het gaat om fraude en belastingontduiking. Het één (fraude) is idd niet anders dan het onrechtmatig onttrekken van gemeenschaps eigendom voor eigen gewin. Het ontduiken van belasting heffing is feitelijk een daad van verzet tegen staats diefstal. Twee totaal verschillende zaken dus.

Dus aanpakken die diefstal en teruggeven wat eenieders eigendom is.
Wieweet
Goed zo meneer de Krom. Ook hier wordt ik vrolijk van.
Jan
Inderdaad: aanpakken die hap. Maar daarbij niet doorschieten: dat een bijstandsmoeder wat bij moet verdienen door zwart een middagje werkster te zijn, is heel begrijpelijk bij deze veel te lage bijstandsuitkeringen. Probeer daar maar eens van rond te komen.
Wieweet
Als een bijstandsmoeder een middagje zwart kan bijwerken kan ze ook gewoon een baan gaan zoeken. Moet niet moeilijk zijn, gisteren op het journaal werd nog gezegd dat er zoveel mensen meer nodig zijn in de zorg en dat ze niet te krijgen zijn. Dus hup bijstandmoeders..........
Jeewee / sr beleidsmedewerker erfpacht
Ernstig! Zeer ernstig immers......

de kop had ook kunnen zijn:

Slechts 119 miljoen aan fraude ontdekt.

of

Het nog niet ontdekte fraudebedrag bedraagt 1 miljard.

Het kan niet anders dan dat Nederland een controlestaat wordt. Jammer maar noodzakelijk.
Jan
@Wieweet. Ja, en dat wordt dan meteen weer gekort op je al krappe bijstandsuitkering. Full-time gaan werken is voor bijstandsmoeders ook geen alternatief, want dan komen er weer kosten van kinderopvang. Ik bedoel maar: je moet de grote jongens (en meiden) pakken, niet de kleintjes.
gerrie
Geen wonder dat de overbuurman de hele week thuis is. Zo zie je hem stenen sjouwen, een uur later zit hij weer in een rolstoel. Waar zitten de controlerende instanties??
Bas / logicus
Met een uitkering zit je maximaal op € 1.200,- Bruto. Een 36 urige werkweek tegen een uurloon van € 8,22 levert per maand dus €1.282,- Bruto op. Daar gaan dan nog wel de Netto reiskosten van af.
Een schoonmaakster zou geïndexeerd nu een minimuminkomen behoren te hebben van ongeveer € 15,- Bruto. De markt is echter verziekt door goedkoop en incompetent personeel dat de Nederlandse taal op geen enkele wijze machtig is. Die groep is de € 15,- Bruto gewoon niet waard. Maar de werkgevers knijpen alle medewerkers – ongeacht hun kwaliteiten -af door ze allen onder te betalen. Dus ook de Nederlandse jongeren,allochtoon en autochtoon, die nog de kracht/wil hebben om het zware werk te verrichten en de oudere autochtoon die over de kennis beschikt en de wil (eergevoel) heeft goed werk af te leveren . Ook de opdrachtgevers willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten in het belang van hun gouden bonussen. Het gevolg is dat bijvoorbeeld schoonmakers ongeïnteresseerd hun werk doen, plezier is er niet meer, onderlinge communicatie nagenoeg onmogelijk door diversiteit van slecht Nederlands sprekende allochtonen mix, werkdruk is vaak absurd hoog, werktijden zeer ongunstig & gebroken en geen persoonlijke voldoening meer vinden in hun taken. In sommige objecten (o.a. voormalig BuZa)mag het schoonmaak personeel niet even tussendoor naar het toilet om wat water uit de kraan te drinken als ze dorst hebben. Als Paul de Krom denkt dat dergelijke werkomstandigheden aanlokkelijk zijn voor Nederlands beheersend personeel dan bevestigd hij voor mij daarmee zijn incompetentie. Salarisniveaus moeten de ontvanger een voldoening geven voor de geleverde prestatie en in Nederland behoort men op de werkvloer gewoon Nederlands te spreken. En de beheersing van de Nederlandse taal zou ook een norm moeten worden om in aanmerking te komen voor een uitkering. Integratie hoeft de Staat der Nederlanden niets te kosten. Immigranten leren in korte tijd vanzelf integreren als ze beseffen dat het pijn in de portemonnee gaat doen als ze verzaken. Geen enkel ander Europees land kent informatiefolders in het Arabisch, Turks of Somatisch dialect.
alexander / ambtenaar
we zullen inderdaad fraude moeten blijven bestrijden, maar wat ik nou nooit in de pers hoor en er toch wel is: hoe staat het nou met fraude in de bedrijven ? Veel meer mazen in de wet dan wel gebrek aan controles. Zwart geld is daar toch simpelweg te creeren !
piet brontsema / org adviseur
wie fraude kan plegen , kan ook werken, Gemeenten u mag zich dit aantrekken.
Alfred Blokhuizen
Als de Staatssecretaris nu eens had gezegd.

Dames en heren, er wordt heel weinig gefraudeerd. 99,9% Van de uitkeringen komt prima terecht. We pakken de fraudeurs natuurlijk aan! Dat had toch wel beter gestaan en meer recht gedaan aan de werkelijkheid.

53 Miljoen bij de bijstand gefraudeerd? Er werken ruim 650 spciaal rechercheurs in Nederland. Kosten (inclusief ondersteuning bureaukosten en vervolgingskosten) meer dan 80 miljoen.

Ik weet niet of we zo verstandig bezig zijn met het op deze manier vervolgen van bijstandsgerechtigden.

Stel dat de belastingdienst de voor de controle van mogelijke belastingontduikers meer geld kost dan het opbrengt..... Ik vrees dat er dan geen geld is voor nieuwe wegen...om maar wat te noemen.
Alfred Blokhuizen
Op Radio 1 geeft de Staatssecretaris zojuist toe dat in dit bedrag ook fouten zitten...... Dus het fraudebedrag is mogelijk lager.

Het is dus stoere taal. Mensen met een uitkering moeten zich allang koppeling van bestanden en huiszoekingen (huisbezoeken...) accepteren. Verder moeten ze al jaren ieder half jaar hun bankafschriften laten zien aan de sociale dienst. Ook kan men gewoon worden geschaduwd. Als uitkeringsgerechtigde moet je ook oppassen met Twitter, want daar kunnen ook foutieve conclusies worden getrokken, door de sociale recherche.

Dat de Staatssecretaris ook nog eens bij bedrijven je betalingspatroon wil opvragen is eigenlijk angstaanjagend. Waar houdt het op. En..... de belangrijkste vraag is natuurlijk...is het wel effectief.

Eigenlijk gaat het natuurlijk er alleen maar om om mensen die zich niet kunnen verweren nog verder in de hoek te schoppen. Zo kennen we rechts Nederland weer...

Even ter vergelijking. 53 miljoen is 2 maal de bonus die de heer Rijkman Groenink kreeg toen hij een failliete ABN-Amro verliet. U weet wel, die bank die met belastinggeld is gered..

Ik praat fraude niet goed, maar het zou een Staatssecretaris sieren om de werkelijkheid te schetsen en alles in het juiste perspectief te zetten. Daar hebben de burgers recht op.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
€ 119.000.000.000,-- (zoveel is het dus !) een goed bedrag of het toppie van de ijsberg ?
Marc Albers
Fraude : Het bewust onrechtmatig onttrekken van gelden, goederen of diensten aan de gemeenschap voor eigen gewin.....

Het meeste is hierover al gezegd en uiteraard moet fraude aangepakt worden. Deze eenzijdige stemmingmakerij komt van lieden met enorme klonten boter op hun hoofd. De fraude bij werknemers ligt toch veel hoger ? Denk eens aan ziekmelding, terwijl je een kater hebt of wel op je werk verschijnen, maar niets doen, dat meegenomen potlood en blocnote voor thuis, privézaken regelen in door anderen betaalde tijd, het liefst met de baas zijn telefoon. Of …. Eh … dat “slim”, maar zeer immoreel invullen van de belastingpapieren. Iets waar de gemiddelde uitkeringsontvanger nooit aan toe komt, omdat het lage inkomen zich daar niet toe leent.
Over “Fraudeonderzoek” dat enorm fout gaat hoort u nooit, dus verwijs ik graag naar …. www.dmmgm.nl/act110823_mondige_wint_rechtzaak.html
Met vriendelijke groet,
Marc
Advertentie